Național

Scenariu de tip timisorean in Uzbekistan

Ziarul de Vrancea
20 mai 2005 635 vizualizări
Daca acum citeva luni, ambasadorul american de la Bucuresti a comparat revolutia romana din '89 cu ceea ce se intimpla acum in Irak, acum a venit rindul presei britanice sa gaseasca asemanari intre Romania si Ubekistan.

Pentru prestigiosul cotidian The Guardian, revolta de zilele acestea din orasul uzbek Andijan are aceleasi caracteristici ca revolutia din \'89 care a dus la inlaturarea lui Nicolae Ceausescu. Mai concret, informatiile despre reprimarea singeroasa a manifestatiilor din Andijan par sa respecte un tipar al manipularii prin presa, asa cum a fost cazul Timisoarei in evenimentele din 1989. In Franta si, probabil si in Marea Britanie, cuvintul "Timisoara" a devenit sinonim cu manipularea prin presa. Primele informatii despre masacrul din vestul Romaniei anuntau "3.000-4.000 de morti", iar numarul presupuselor victime a ajuns rapid la "12.000-70.000". Doar dupa schimbarea regimului s-a aflat ca in ciocnirile din Timisoara au fost ucise mai putin de 200 de persoane. Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul altor pretinse masacre semnalate in ultimii ani. De exemplu, procesul lui Slobodan Milosevici nu a reusit inca sa demonstreze ca a fost comis un masacru la Raceak, in Kosovo, in ianuarie 1999, acesta fiind unul dintre principalele argumente pentru declansarea atacurilor NATO in Iugoslavia. Totusi, atitudinea sceptica fata de datele provenite din Uzbekistan nu este prea des intilnita, desi aceste informatii par sa urmeze o formula de propaganda binecunoscuta.

Islam Karimov, un tiran proamerican

Ceea ce s-a intimplat vineri la Andijan este in continuare neclar. Guvernul uzbec sustine ca a fost vorba despre o provocare violenta din partea islamistilor, in timp ce analistii occidentali au acuzat autoritatile uzbece de reprimarea singeroasa a unei manifestatii. De asemenea, analistii au preluat afirmatiile unor martori oculari, potrivit carora unii oameni au fost fierti de vii, informatie furnizata de doua echipe medicale, una din Canada si una americana, care ar fi efectuat autopsiile presupuselor victime. De aceasta data, presedintele Islam Karimov este prezentat ca un tiran proamerican, mai degraba decit un dictator din era sovietica. Sustinerea manifestata de unii analisti fata de cele mai recente "miscari populare" din fostul stat sovietic este naiva. Analistii par sa nu fi remarcat ca in Uzbekistan exista exact aceeasi retea de organizatii neguvernamentale finantate de Statele Unite, aceiasi militanti pentru drepturile omului care au facilitat declansarea "revolutiilor" din Serbia, Georgia, Ucraina si Kirgizstan. Ca si in Kirgizstan, in perioada fostului presedinte Aslan Akaiev, pe teritoriul uzbec se afla numeroase organizatii neguvernamentale americane sustinute de Occident, care creeaza agitatie politica pentru opozitie. De exemplu, Freedom House - front al CIA si principalul artizan al revolutiei din Ucraina - are un birou in Taskent. Sustinerea fata de un presedinte ca Islam Karimov le ofera americanilor oportunitatea apropierii de regim, lucru de care au nevoie pentru a obtine aliati in structura puterii, ce vor fi utilizati cind va sosi momentul potrivit pentru o schimbare a autoritatii, mai apreciaza publicatia britanica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.