Național

Ioan Avram Muresan ar putea scapa de judectaa

Ziarul de Vrancea
19 mai 2005 620 vizualizări
ICCJ pune in discutie competenta sa in judecarea unui fost ministru

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pus din oficiu, miercuri, in discutie competenta sa de a-l judeca pe fostul ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan, ca urmare a modificarilor Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala. Judecatorii instantei supreme au aratat ca modificarile Legii privind raspunderea ministeriala - publicate in Monitorul Oficial 322/15 aprilie 2005 - impun "urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului pentru infractiuni comise in exercitiul functiei lor, potrivit normelor de procedura penala de drept comun". Totodata, modificarile Legii 115/1999, respectiv alineatul 3 al articolului 24, stipuleaza ca "prevederile de ordin procesual al prezentei legi nu se aplica fostilor membri ai Guvernului in nici o situatie". Concret, modificarile adoptate prevad ca un fost ministru sa fie tratat ca orice cetatean al Romaniei.

Astfel, procesul fostului ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan - in care acesta este judecat pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri, in legatura cu destinatia unui imprumut extern acordat de autoritatile americane - ar putea fi declinat catre Tribunalul Bucuresti, instanta care are competenta de a solutiona un astfel de caz in care este inculpat un simplu cetatean.

Muresan, in calitate de ministru, ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite Guvernului Romaniei (conform conventiei incheiate la 5 aprilie1993) si au folosit acest fond in alte scopuri decit cele prevazute de HG 949/1999, cauzind MAA o paguba de 29.507.688.963 de lei. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.