Național

Americanii vor ataca precum extreterestii

Ziarul de Vrancea
19 mai 2005 627 vizualizări
Un program de inarmare spatiala ofensiva si defensiva asteapta aprobarea presedintelui american

Fortele aeriene americane asteapta ca presedintele George W. Bush sa aprobe o directiva referitoare la securitatea nationala, care sa permita instalarea in spatiu a unor arme ofensive si defensive, relateaza New York Times. Directiva, aflata in stadiul de proiect, dar care ar putea fi aprobata in decurs de citeva saptamini, ar marca o schimbare substantiala in politica Statelor Unite. Este de asteptat ca ea sa suscite intense critici atit din partea mai multor aliati ai Statelor Unite, cit si a unor potentiali inamici, pe motiv ca ar crea premisele unei curse a inarmarii spatiale. Noua directiva prezidentiala ar urma sa inlocuiasca o masura din 1996 a administratiei Clinton, care sublinia folosirea spatiului in scopuri pasnice. Misiunea presupune proiectarea de noi arme, noi stateliti, noi modalitati de lupta si costuri de ordinul a sute de miliarde de dolari. Orice amplasare in spatiu a unor arme se va confrunta cu piedici diplomatice, politice, tehnologice si financiare, desi nici un tratat sau lege nu interzice Washingtonului sa dezvolte un astfel de proiect, daca nu este vorba despre arme de distrugere in masa. Oficialii fortelor aeriene argumenteaza ca scopul noului program nu este militarizarea spatiului, ci accesul liber si securizarea acestuia. Pentagonul a cheltuit deja miliarde de dolari pentru dezvoltarea unor programe de armament spatial si pune la punct planuri pentru aplicarea lor. Armata aeriana considera ca "trebuie sa instituie si sa mentina superioritatea" spatiala a Statelor Unite, a declarat, recent, in Congres, generalul Lance Lord, comandantul Fortelor aeriene spatiale. Doctrina Air Force defineste superioritatrea spatiala drept "libertatea de a ataca, precum si libertatea de a contracara un atac" din spatiu. Responsabilii militari cu rang inalt si ai agentiilor spatiale din Uniunea Europeana, Canada, China si Rusia au obiectat in mod public fata de ideea superioritatii spatiale americane. Ei cred ca "Statele Unite nu detin spatiul si nimeni nu este proprietar al spatiului". "Spatiul este un bun comun, reglementat prin tratate si prin legislatia internationala", a declarat un analist de la Washington. Dincolo de criticile externe, expertii sustin ca punerea in practica a unui astfel de program este extrem de costisitoare. Un sistem spatial care ar putea apara America impotriva unui atac a fost estimat de specialisti la costuri cuprinse intre 220 de miliarde de dolari si 1.000 de miliarde de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.