Național

Romania, un motiv pentru francezi de a nu vota Constitutia europeana

Ziarul de Vrancea
19 mai 2005 666 vizualizări
"Nu ar trebui sa fim nevoiti sa regresam pentru a concura cu alte state din Europa", sustin opozantii Constitutiei europene. "Cum putem trece cu vederea 30 de ani de dezvoltare sociala?", se intreaba ei.

Cazul firmei franceze Sem Suhner din orasul Schirmeck, care a propus unui numar de noua angajati un transfer in Romania ca alternativa la disponibilizare, este utilizat ca argument de catre adversarii Constitutiei europene. Oraselul Schirmeck, situat in Alsacia, a ajuns in atentia opiniei publice de curind, atunci cind o fabrica de transformatoare electrice a decis sa disponibilizeze angajatii in cazul in care acestea nu ar accepta sa se mute in Romania, pentru a continua sa ramina angajati ai firmei, cu un salariu de zece ori mai mic decit minimul din Franta. Adversarii Constitutiei europene se folosesc de exemplul Schirmeck pentru a evidentia problemele noii Europe la construirea careia a participat si Franta. "Nu ar trebui sa fim nevoiti sa regresam pentru a concura cu alte state din Europa", sustine Antoine Dugo, liderul sindicatului metalurgic local, subliniind ca doreste modificarea Constitutiei europene pentru a preintimpina asemenea situatii. "Cum putem trece cu vederea 30 de ani de dezvoltare sociala?", a intrebat el.


De ce este Romania pe post de sperietoare?

Uniunea Europeana, initial un acord comercial intre sase state, numara acum 25 de membri, iar Romania si Bulgaria urmeaza sa adere in 2007. Noile state membre, avind o forta de munca mai ieftina, impozite mai mici si reguli industriale mai putin stricte, sint foarte atractive pentru firmele din vechile tari membre UE. Totusi, presedintele Consiliului regional din Alsacia, Adrien Zeller, a subliniat ca, "din cauza lipsei de armonizare a salariilor si impozitelor din spatiul european, tarile mai sarace pot atrage capital", iar acest lucru obliga comunitatile mai dezvoltate sa reduca impozitele, ceea ce nu este posibil din cauza existentei unor servicii sociale costisitoare. Sentimentele de acest gen ingreuneaza campania autoritatilor de la Paris in favoarea proiectului de Tratat constitutional, care va consolida institutiile europene si va trasa viitoarea legislatie a statelor membre. Opozitia fata de Constitutia europeana nu are mare legatura cu documentul ca atare, foarte putini alegatori citind efectiv textul. In schimb, referendumul s-a transformat intr-un paratrasnet pentru toate nemultumirile si plingerile, de la cresterea somajului la potentiala aderare la UE a Turciei. Adversarii Tratatului se opun cel mai clar eroziunii politicilor protectioniste din cadrul Uniunii Europene si pierderii controlului asupra politicilor nationale, care sint dictate din ce in ce mai des de autoritatile de la Bruxelles, mentionind ca asemenea argumente au determinat alte tari europene sa prefere calea ratificarii parlamentare a Constitutiei europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.