Național

Jaf de miliarde in padurile din Cimpuri

Sebastian Oancea
19 mai 2005 768 vizualizări
In comuna Cimpuri continua jaful de paduri. Florin Mateiu, finul primarului Dumitru Vladescu, a fost prins in flagrant taind fara nici o mila aproape 500 de stejari, fagi si carpeni. Prejudiciul s-ar putea ridica la citeva miliarde de lei. Afaceristul Florin Mateiu are deja un dosar penal pentru taiere abuziva si i s-ar mai putea intocmi inca unul.



Padurea de pe o suprafata de aproximativ cinci hectare din comuna Cimpuri aproape ca nu mai exista din cauza exploatarilor abuzive. Directia Silvica Focsani, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare si Biroul Silvic din cadrul IJP Vrancea au descins, in urma unor sesizari, intr-una dintre padurile din Cimpuri. Jaful gasit de inspectori aici este de neimaginat: sute de cioate de arbori, trunchiuri de copaci pur si simplu sfirtecate si chiar luminisuri in inima padurii. Nici una dintre cioatele ramase in urma exploatarii nu erau marcate si fusesera taiati doar copacii tineri. Persoana suspectata de politisti ca ar fi defrisat padurea, afaceristul Florin Mateiu, nu recunoste nimic si sustine ca totul este un "joc politic". Defrisarile din zona comunei Cimpuri s-au observat si din elicopterul inchiriat de Directia Silvica, care a survolat zona in urma cu o luna.

Jefuitorii de paduri par sa nu mai aiba nici un fel de frica de lege si de cei pusi sa o aplice. In urma unor sesizari, la inceputul acestei saptamini, reprezentatii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare, ai Directiei Silvice Focsani si cei ai Biroului Silvic din cadrul IPJ Vrancea au inceput verificarile intr-una dintre zonele impadurite ale comunei Cimpuri. Oamenii legii aveau informatii ca pe o suprafata de aproximativ cinci hectare din aceasta padure se fac defrisari ilegale, sub protectia unor potentati locali. Cind au ajuns in zona, oamenii legii au constatat ca aproximativ 60% din padure fusese taiata, desi nici unul dintre arbori nu era marcat pentru taiere. Padurea apartine a noua cetateni din Cimpuri, insa exploatarea a fost facuta de Florin Mateiu din aceeasi comuna, care se ocupa cu afaceri cu lemn. Desi i s-a instrumentat deja un dosar penal pentru taiere abuziva de masa lemnoasa, Florin Mateiu, finul primarului PSD din Cimpuri - Dumitru Vladescu, cel care declara acum citva timp ca din padurile comunei nu s-a exploatat haotic si ca totul este sub control, sustine ca a luat din aceasta padure doar cinci masini de lemne si ca, oricum, urma sa cumpere aceasta zona. "Eu am acolo in zona o parcela de 1400 de metri de padure cumparata. Prin iarna au mai venit la mine niste particulari care mi-au zis ca vor sa-mi mai vinda aproape cinci hectare de padure. Am cazut de acord cu ei ca voi cumpara si am luat de acolo vreo cinci masini de lemn. Insa numai atit! In ianuarie-februarie, am exploatat cei 1400 de metri de padure ai mei si cind m-am dus si pe parcela de cinci hectare pe care trebuia sa o cumpar am vazut ca este taiata. Politia spune ca eu sint vinovat ca nu mi-am asigurat paza. Am depus plingere ca m-au furat, insa nu au facut nimic", a declarat Florin Mateiu.

Lotrii dau vina pe manevre politice

Pe actele detinute de Primaria Cimpuri figureaza ca proprietari ai padurii ciopirtite noua persoane: Ghita Plavan, Gheorghe Dumitrascu, Costica V. Puiu, Zoita Bitca, Ravian Catana, Leonora Arsene, Puiu Gavrila, Dobra Bichis si Constatin Luca, insa se stie ca doar Florin Mateiu a exploatat padurea celor noua sateni. In numai doua zile, inspectorii de la ITRSV au inventariat peste 250 de cioate si cred ca pina la sfirsitul saptaminii numarul acestora se va dubla. "Sintem la a doua zi de inventariere si pina acum avem peste 250 de cioate si cred ca pina vineri vor fi mai mult de 500 de cioate. Prejudiciul s-ar putea ridica la citeva miliarde de lei. S-au taiat fagi, stejari, carpeni cu diametre intre 25 si 79 de centimetri. Aici trebuiau sa se faca amenajamente si padurea sa aiba paznic. De asemenea, nici unul dintre arbori nu fusese marcat", ne-a declarat inginerul de la ITRSV, Mironel Mihaila. Speriati de prezenta ziaristilor care au urcat pina in inima muntelui, muncitorii lui Florin Mateiu au fugit in padure mincind pamintul si si-au abandonat lucrurile. "Nu avem carte de munca. Lucram pentru Mateiu, insa eu sint la crapat lemne, nu sint drujbar si nu am de unde sa stiu daca arborii erau marcati. Ne da cam 5 milioane de lei pe luna", a spus unul dintre muncitori care s-a recomandat Marian. Florin Mateiu sustine ca totul este un joc politic si "dusmanii" vor sa se razbune pe el. "In campania electorala l-am sustinut pe nasul meu, actualul primar Dumitru Vladescu. De atunci cei de la Alianta D.A. vor sa se razbune pe mine. Cred ca din acest motiv se intimpla aceste lucruri acum", a mai declarat patronul Florin Mateiu. Daca va fi gasit vinovat de taiere abuzva, finului primarului Dumitru Vladescu, care dezvolta si el afaceri cu lemn in zona, i s-ar putea deschide un al doilea dosar penal. Pus in fata faptului implinit, primarul din Cimpuri a recunoscut ca nu-si poate ajuta finul, spunind ca, daca a taiat ilegal, trebuie sa plateasca. In urma cu o luna, cind Marian Oprisan i-a convocat pe primarii PSD de la munte pentru a-i disculpa pe pesedistii care au exploatat padurile judetului, desi nimeni nu i-a acuzat direct, primarul Dumitru Vladescu a declarat ca in comuna Cimpuri nu s-a taiat nimic ilegal si ca totul se afla sub control!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.