Național

Ce averi ascund parlamentarii

Ziarul de Vrancea
18 mai 2005 710 vizualizări
"Prostirea in fata" a alegatorilor este atitudinea adoptata de parlamentarii PSD in ceea ce priveste declararea averilor. Metodele prin care parlamentarii isi ascund banii sint cele mai diverse: investitii in opere de arta, declarate la preturi de pe vremea comunismului, dar si in terenuri fara valoare de impozitare. Cine trebuie sa verifice aceste declaratii.

Noile formulare ale declaratiilor de avere, publicate pe site-urile Parlamentului, nu reusesc sa lamureasca in privinta valorii reale a averii multor demnitari. Senatorii si deputatii au incercat sa scape de declararea valorii reale a unei parti din avere, uitind sa completeze unele rubrici sau trecind valoarea de inventar neactualizata a obiectelor detinute. Majoritatea alesilor au preferat colectiile arta a caror valore de piata este greu de evaluat in absenta unor experti ori proprietati imobiliare carora nu li se specifica valoarea de piata, ci doar suprafata. Verificarea autenticitatii declaratiilor de avere ale demnitarilor ar trebui facuta, conform reglementarilor in vigoare, de o comisie formata din doi judecatori ai ICCJ si un procuror al Parchetului Inaltei Curti, insa ministrul Justitiei a anuntat ca se lucreaza inca la crearea unei institutii speciale. Monica Macovei a declarat ca 90% dintre departamente de la Curtile de Apel si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care trebuiau sa verifice declaratiile de avere nu au functionat. Dupa adoptarea Ordonantei de urgenta 14/2005 care instituie noile formulare ale declaratiilor de avere (recent completate de catre demnitari), ministrul Justitiei preciza ca declaratiile privind valoarea bunurilor nu trebuie sa aiba neaparat la baza o evaluare facuta de un expert. "Ne bazam pe buna credinta a celor care completeaza aceste formulare si pe prezumtia de nevinovatie", a spus ea.

Nastase, Mitrea, DIP ar trebui verificati

Cei mai bogati parlamentari sint cei ai PSD. O banuiala confirmata este averea lui Miron Mitrea. Mitrea are o colectie de 125 de tablouri, in timp ce Nicolae Vacaroiu are 81. Mitrea estimeaza un ulei pe pinza de Octav Bancila la doar 18 milioane de lei, in timp ce pret de pornire la licitatie ar fi de 2000 de euro, iar pe total, fostul sef al Transporturilor zice ca tablourile lui ar valora doar 539 de milioane. Celalalt imbogatit al guvernarii PSD, Dan Ioan Popescu, cu o colectie numistica la 40.000 de euro si bijuterii de 85.000 de euro si-a plasat banii in terenuri: circa 20 de hectare in extravilan si intravilan in Bucuresti, Breaza, Mogosoaia sau Balaciu "" Ialomita, in coluri unde metrul patrat ajunge si trece de 100 de euro metrul patrat.

Nastase nu a trecut numarul tablourilor

Valoarea reala a colectiei de tablouri a lui Adrian Nastase ramine un mister. Fostul premier a completat formularul in bataie de joc, evaluind unele obiecte de arta la preturile din anii "˜80.

El nu a trecut nici un autor sau titlu de tablou. Nici macar numarul tablourilor nu le-a cuprins in declaratie. Intre 1975 si 1989, Adrian Nastase a adunat obiecte de valoare care au costat 6-7 salarii medii in ultimul an al lui Ceausescu: uleiuri pe pinza "" 18.287 lei, uleiuri pe lemn "" 12.900 de lei, pe carton "" 17.770 lei, icoane si obiecte de cult "" 8.340 lei, obiecte de arta decorativa "" 20.760 lei. Pentru achizitiile din epoca postrevolutionara, si ele, nedeconspirate, pe Nastase uleiurile pe pinza l-ar fi costat 1720 de euro si 67.800 de dolari, cele pe lemn "" 14.700 USD, iar cele pe carton "" 6.962 de dolari si 1.400 de euro. "Bijuteriile diverse" ar valora 6.300 USD. Dana Nastase s-a dovedit ceva mai prolifica pecuniar, adunind 462 de milioane in salarii de la societatea comerciala la care este si actionar, 3 miliarde din chirii si 2,2 miliarde din vinzarea produselor agro-alimentare "made in Cornu". In noua declaratie de avere, Nastase a fost nevoit sa treaca veniturile din "activitati agricole". Afacerea de la Cornu este foarte profitabila, avind in vedere ca, lunar, familiei ii intrau in vistierie aproape 200 milioane de lei, pe an 2,2 miliarde de lei..

Hrebenciuc, mare latifundiar

Viorel Hrebenciuc intrece orice imaginatie cu cele doua terenuri pe care le detine: 37,5 hectare de pamint in Voluntari, plus alte 14,5 ha de teren in Navodari. Pentru asemenea suprafete, Hrebenciuc nici nu s-a mai obosit sa treaca valoarea de impozitare. In schimb, are conturi in banci din Marea Britanie de peste 30.000 de lire sterline, iar in tara si-a plasat, anul trecut, alti 30.000 euro. Deputatul PSD Dan Iosif mentioneaza, in declaratia sa de avere, ca nu are in proprietate case, terenuri, autoturisme, depozite bancare, dar detine aproximativ doua kilograme de aur, dobindite pina in anul 1989 si ca a acordat, in nume personal, un imprumut de "peste 300.000 de euro". De asemenea, el mai are o colectie de tablouri, icoane, sculpturi, arta africana si o colectie de arme. Dumitru Dragomir (PPRM) declara ca detine trei terenuri intravilane (Bucuresti, Pipera, Mogosoaia), patru case de locuit, o casa de vacanta la Mogosoaia si un spatiu comercial in Bucuresti, avind o valoare impozabila de 500.000 de euro. Ca bunuri mobile, Dragomir afirma ca are un autoturism si trei vaporase, cumparate in urma unei licitatii. El mai are bijuterii din aur, in valoare de 200.000 de euro si tablouri de Sabin Balasa, Constantin Piliuta si Iosif Iser, evaluate la 100.000 de euro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.