Național

Cum ar trebui sa arate viitoarele spitale europene

Gabriel Sava
16 mai 2005 650 vizualizări
Spitalele vrincene vor trebui sa suporte rigorile integrarii europene

Apropiata perspectiva a integrarii europene solicita o schimbare profunda a sistemului sanitar. Noile reglementari publicate si aprobate in Monitorul Oficial la inceputul acestui an privind organizarea si administrarea spitalelor impun conditii care necesita modificari majore ale unitatilor sanitare vrincene. Daca pina acum internatii din Spitalul Judetean dormeau si cite doi in pat, din anul 2006 fenomenul supraaglomerarii trebuie sa dispara definitiv. Astfel, paturile trebuie asezate paralel cu frontul ferestrei si vor fi accesibile pe ambele laturi. Distanta dintre paturi nu va trebui sa fie mai mica de 0,70 de metri, iar numarul maxim de paturi va fi de 6 intr-un singur salon. "Intr-adevar, Spitalul Judetean este aglomerat. Exista anumite prevederi, cum ar fi volumul de aer necesar fiecarui bolnav, o anumita dimensionare a ferestrelor etc. Singura solutie pentru rezolvarea acestor probleme este mutarea citorva sectii din cladirea centrala pentru "aerisirea" spitalului. Acest lucru va putea fi posibil abia intr-un an si jumatate sau doi", ne-a declarat doctorul Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean Vrancea. In prezent, din cauza lipsei de spatiu, materialele sanitare sint depozitate intr-o camaruta din spatele spitalului, in conditii necorespunzatoare. "Sint constient actualele conditii nu sint corespunzatoare, cum ar fi depozitarea materialelor sanitare, insa noi avem acolo doar ce este sigilat. Vrem sa demolam toate aceste magazii deoarece nu isi mai au rostul in curtea spitalului. Ce mai poate fi recuperat va ajunge la Remat, iar restul la gunoi", a mai adaugat directorul Nicolae Moise. Intentiile marturisite de proaspatul director vin in sprijinul afirmatiilor si solicitarilor facute din perioada cind era seful sectiei ORL. "Am zis de mai multe ori ca magaziile din incinta sectiei de ORL, Oftalmologie, Boli Contagioase si Psihiatrie trebuie sa dispara pentru ca sint adevarate focare de infectie", a precizat medicul. Desi este greu de crezut, Nicolae Moise spera ca in doi sau trei ani sa rezolve principalele deficiente cu care se confrunta cel mai mare spital din judet, pentru ca toate sectiile sa functioneze in conditii optime, iar integrarea sa nu fie una ostila. Trebuie adaugat , in cazul in care unitatile sanitare nu vor respecta normele impuse de Uniunea Europeana, spitalele ar putea fi inchise pina cind se remediaza deficientele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.