Național

Scandalul digurilor a ajuns la PNA

Ziarul de Vrancea
6 mai 2005 636 vizualizări
Primele audieri in urma sesizarilor de la Ministerul Mediului au loc astazi. Cea mai vizata firma este "Aquaproiect" a sotiei fostului ministru al Mediului din anii 2000-2001, Aurel Constantin Ilie

Procurorii anticoruptie vor avea, astazi, o discutie cu specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane" privind modul in care, in perioada 2000-2004, au fost incheiate contractele de proiectare si executie de lucrari hidrologice, verificarile urmind a fi facute cu asistenta acestor experti.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a sesizat, ieri PNA, solicitind procurorilor sa cerceteze modul in care Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a incheiat, in perioada 2000-2004, contractele de proiectare si executie de lucrari hidrologice. Surse din MMGA au declarat ca sesizarea remisa procurorilor anticoruptie vizeaza contractele atribuite in perioada 2000 - 2004 de MMGA, prin ANAR, unui numar de patru firme - una de proiectare si alte trei de executie - specializate in lucrari de gospodarire a apelor. Firmele vizate de sesizarea MMGA sint Aquaproiect, APASCO SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si SOCOT SA Tirgu Mures, au mai precizat sursele citate. Presa centrala a relatat, in ultimele zile, despre presupuse legaturi intre firma Aquaproiect - acuzata de Aurel Pana de monopol pe piata proiectarii de lucrari hidrologice din Romania - si fosti demnitari din guvernarea PSD. Firma Aquaproiect este administrata de o firma numita Apaproiect, la care, printre actionari, se numara sotia fostului ministru al Mediului din anii 2000-2001, Aurel Constantin Ilie, au relatat cotidianele centrale. Directorul Administratiei Nationale "Apele Romane", Aurel Pana, declara, marti, intr-o conferinta de presa, ca foarte multe lucrari de gospodarire a apelor efectuate in perioada 2000-2004 au fost acordate "cu dedicatie" unor anumite firme. "Cind este vorba de dedicatie m-am referit la acest lucru (coruptia institutionalizata, n. r.). Stiti foarte bine ca marea problema a Romaniei in legatura cu aderarea la Uniunea Europeana a fost strict legata de coruptia institutionalizata si coruptia institutionalizata nu se face decit prin acte normative emise la nivelul Guvernului. In momentul in care ai «un H.G.» (o Hotarire de Guvern, n. r.) de atribuire pentru o singura societate este clar ca este cu dedicatie", a spus Pana.

Pana a adaugat ca 66 din cele 133 de contracte onorate de firma Aquaproiect - in valoare de 78 de miliarde de lei din valoarea totala de aproape 137 - au fost acordate prin incredintare directa respectivei societati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.