Național

Consilierul de imagine a lui Nicolae Ceausescu s-a sinucis

Ziarul de Vrancea
4 mai 2005 745 vizualizări
Edward von Kloberg, artizanul imaginii unor dictatori singerosi s-a sinucis. Printre clientii lui s-au numarat Saddam Hussein si Nicolae Ceausescu, carora le-a imbunatatit imagionea in fata Statelor Unite ale Americii.

Edward von Kloberg III, 63 de ani, cel care s-a ocupat de imaginea unora dintre cei mai notorii dictatori ai secolului XX, inclusiv Nicolae Ceausescu, care doreau favoruri si aprobare din partea oficialilor americani, s-a sinucis, relateaza Washington Post, in editia electronica de ieri. O legenda in cercurile specialistilor in PR, el i-a avut drept clienti pe Saddam Hussein, Samuel Doe (Liberia), Nicolae Ceausescu, liderii militari din Myanmar, Mobutu Sese Seko (fostul Zair) si chiar pe cel care a inlocuit in cele din urma regimul lui Mobutu si a redenumit tara RD Congo. Kloberg s-a aruncat de la etajul unei vile din Roma, asupra sa fiind gasita o lunga scrisoare.

A obtinut pentru Ceausescu concesii comerciale din partea SUA

Washingtonul este un oras al expertilor in imbunatatirea imaginii, insa foarte putini au avut curajul de a-si construi o reputatie reprezentind dictatori si persoane care incalcau drepturile omului. "Chiar si in lumea lipsita de criterii morale a lobby-ului din Washington, von Kloberg s-a remarcat prin faptul ca prelua clienti pe care nu ii dorea nimeni", au afirmat autorii cartii "Washington Babylon", citati de ziar. Von Kloberg nu parea sa aiba probleme de ordin etic in ceea ce privea activitatea sa, spunind ca persoane ca Saddam Hussein erau aliati ai americanilor in momentul respectiv. El se declara "absolut fascinat" de fostul dictator si incerca sa explice "de ce erau gazati kurzii". In opinia sa, motivul era acela de a preveni raspindirea fundamentalismului arab in Golful Persic. "Personalitatile considerate paria sint ca acuzatii intr-un proces, ei avind dreptul la consiliere", spunea von Kloberg. De asemenea, el a citat cazul lui Nicolae Ceausescu, pentru care a obtinut concesii comerciale din partea Statelor Unite. In schimb, dictatorul a acceptat tiparirea de Biblii pentru prima data in ultimii zeci de ani si pentru un anumit pret a permis evreilor din URSS sa treaca prin Romania in drumul catre Israel, a afirmat von Kloberg. Insa existau persoane pe care a refuzat sa le ia drept clienti. El a povestit ca a refuzat oferta de a lucra pentru liderul militar somalez Mohamed Farah Aideed, care ii oferise un milion de dolari cu putin timp inainte de a fi impuscat, in 1996. Von Kloberg considera ca "nu exista potential" pentru schimbari in Somalia. Printre personalitatile pe care ar fi dorit sa le ajute a figurat dictatorul paraguayan Alfredo Stroessner, dar acesta nu a recurs niciodata la un specialist in PR.

O personalitate de o gratie uimitoare

Von Kloberg a avut drept slogan "rusinea este pentru blegi" si a imbratisat un stil de viata stralucitor si excentric. Participa la baluri si gale purtind pelerine negre si si-a adaugat particula "von" la nume, deoarece i se parea ca ii confera un aer distins. Era cunoscut de prieteni drept un om a carui gratie si farmec erau extrem de vizibile la petrecerile intime pe care le dadea. Clientii sai ii oferea comisioane impresionante. Von Kloberg ii ducea de obicei la restaurantul sau favorit, Jockey Club, al carui personal il anunta ori de cite ori prima doamna Nancy Reagan sau o figura marcanta a administratiei facea o rezervare. Von Kloberg a reusit sa evite moartea de mai multe ori. Von Kloberg, care isi "testa" clientii cerindu-le sa plateasca biletul pentru cursele cu avionul la clasa I, dar si 5.000 de dolari pe zi, a facut comentarii negative la adresa unui singur client, un om de afaceri din Myanmar care i-a adus un prejudiciu de mii de dolari. El a plecat din Libia cu putin inaintea unui atac rebel de proportii si a supravietuit unui atac cu racheta asupra hotelului sau din Bagdad (o racheta Scud despre care a spus ca a fost lansata de Saddam in scopuri de propaganda). Ultimii ani ai vietii lui von Kloberg au fost marcati de probleme medicale. Avea cancer, diabet si boala Meniere, care ii afecta urechea interna. In 2002, s-a retras din activitate in urma unui atac de cord suferit in timpul unei calatorii cu avionul intre Coasta de Fildes si Paris.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.