Național

Doina Cornea il acuza pe Eugen Uricaru ca a fost informator

Ziarul de Vrancea
3 mai 2005 645 vizualizări
Doina Cornea ii cere lui Eugen Uricaru sa se retraga din functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Doina Cornea ii cere lui Eugen Uricaru sa se retraga din functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, dupa ce a aflat de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca acesta era cel care se afla in dosarul ei, printre informatori, sub numele conspirativ "Udrea". Doina Cornea a solicitat CNSAS sa identifice informatorii cu nume conspirativ aflati in dosarul ei. In urma solicitarii, la 28 martie 2005 i s-a raspuns ca sub numele "Udrea" se ascunde Eugen Uricaru.

Inainte de a da publicitatii acest raspuns, Doina Cornea i-a trimis, la 7 aprilie, o scrisoare lui Uricaru, "pentru a-i da o sansa sa-si protejeze demnitatea". "Daca nu ati fi presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, as pastra tacerea. Dar asa, ma simt obligata sa va solicit "" la modul acesta discret pentru inceput "" sa va retrageti din functie si sa nu mai candidati pentru un nou mandat. In cazul acesta veti beneficia de tacerea mea. Daca insa nu veti intelege sa va retrageti (asa cum decenta ar impune sa procedati), ma voi vedea obligata sa fac public documentul in cauza", se arata in scrisoarea trimisa de Doina Cornea lui Uricaru. Intrucit nu a primit nici un raspuns la aceasta scrisoare si nici informatia ca Eugen Uricaru s-ar fi retras din functie, Doina Cornea a decis sa faca public raspunsul primit de la CNSAS. In replica, Eugen Uricaru a declarat ca va face o contestatie la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii, iar dupa expirarea termenului in care poate primi raspuns, ii va actiona in justitie "pe cei care i-au dat Doinei Cornea aceste informatii". "Aceasta chestiune nu poate ramine asa. Daca nu e o eroare, e ceva care n-are nici o legatura cu morala. Or, Doina Cornea vorbeste de moralitate. Mi se pare bizara scrisoarea. A face pe cineva santajabil e destul de neplacut. Conform legii si a bunului simt, trebuie sa se faca dovada. CNSAS trebuie sa faca public documentul care atesta ca in spatele acelui nume m-as afla eu", a spus Uricaru. El a adaugat ca nu a facut "niciodata un angajament cu Securitatea" si nu a semnat note informative, si ca nu a cunoscut-o personal pe Doina Cornea "nici inainte de \'89 si nici dupa", nefiind "in cercurile ei apropiate".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.