MOZAIC STIRI NATIONALE: Directorul general al LafargeHolcim a demisionat din cauza afacerilor în Siria
”Rolul şi posibila implicare a lui Ric Olsen au fost în atenţie”, se arată într-un comunicat al grupului, potrivit căruia CEO-ul nu a fost responsabil şi nici nu ar fi ştiut de nereguli. Într-un comunicat separat, compania a anunţat că Olsen va pleca pe 15 iulie, iar preşedintele Beat Hess va fi director general pe perioada căutării unui nou CEO. LafargeHolcim a confirmat că procedurile legale continuă în Franţa. Plecarea lui Olsen are loc după ce LafargeHolcim a anunţat că o investigaţie internă a constatat ”erori semnificative de judecată” după ce au fost plătiţi bani unor grupuri armate siriene pentru a continua activitatea fabricii de ciment din Siria. Decizia a fost luată de directori locali şi regionali, dar ”unii membri ai conducerii grupului au avut cunoştinţă”, potrivit companiei. Plăţile au fost făcute de Lafarge SA, compania franceză care a fuzionat cu compania elveţiană Holcim în iulie 2015, pentru a deveni cel mai mare producător de ciment din lume. Olsen a devenit director general al grupului format prin fuziune, după ce a fost vicepreşedinte executiv al Lafarge însărcinat cu operaţiunile. Controversa legată de afacerile din Siria a escaladat atunci când Ministerul francez al Economiei a confirmat în ianuarie că în septembrie a înaintat o plângere la procuratură împotriva LafargeHolcim din cauza activităţilor din Siria. O anchetă internă a constatat că au fost date fonduri unor terţe părţi care apoi au făcut aranjamente cu un număr de grupuri, inclusiv cu unele supuse sancţiunilor. Compania a apreciat că plăţile sunt inacceptabile.
Creatorul de pantofi Jimmy Choo îşi scoate compania la vânzare
Jimmy Choo, un celebru creator de pantofi de lux, a anunţat luni că îşi scoate compania la vânzare, pentru a ”maximiza” câştigurile financiare pentru acţionarii firmei, la doi ani după listarea acesteia la Bursa din Londra, informează lepoint.fr. ”Consiliul de administraţie al companiei Jimmy Choo a anunţat că a decis o trecere în revistă strategică a opţiunilor deschise pentru a maximiza valoarea pentru acţionari şi că a început să caute oferte pentru preluarea întreprinderii”, au precizat reprezentanţii companiei într-un comunicat. Aceiaşi reprezentanţi au transmis că, pentru moment, nu se află în posesia niciunei oferte, dar au explicat că ar putea să demareze runde de discuţii informale cu orice cumpărător potenţial. Acţionarul principal al companiei Jimmy Choo, societatea de investiţii JAB Luxury, cu sediul în Luxemburg, care deţine 67,66% din capital, a explicat într-un comunicat separat că va susţine acest proces în punere în vânzare, deşi nu este sigură de faptul că tranzacţia va fi finalizată. Înfiinţată în urmă cu 20 de ani de designerul de origine malaysiană Jimmy Choo şi o editoare de la revista de modă Vogue, care îşi deschisese un prim magazin la Londra, compania Jimmy Choo comercializează pantofi de lux şi a colaborat de-a lungul anilor cu personalităţi precum Michelle Obama, Kate Middleton, Nicole Kidman şi Lady Gaga.
Riscul unui război comercial între SUA şi China este în creştere
Decizia admnistraţiei de la Washington de a investiga importurile de oţel ar putea declanşa o dispută comercială între Statele Unite şi principalii parteneri comerciali, inclusiv China, care vor lua probabil măsuri la rândul lor, a relatat luni publicaţia oficială China Daily, transmite Reuters. Articolul este cel mai puternic răspuns oficial la ordinul executiv semnat joi de preşedintele american Donald Trump pentru investigarea Chinei şi a altor producători care vând oţel ieftin în Statele Unite. ”Prin propunerea unei investigaţii nejustificate referitoare la importurile de oţel sub pretextul protejării securităţii naţionale, Statele Unite par să recurgă la unilateralism pentru rezolvarea unor probleme bilaterale şi multilaterale”, potrivit China Daily. În urma investigaţiei, SUA ar putera lua măsuri de reducere a importurilor, care vor afecta interesele unor parteneri comerciali majori, inclusiv China, a continuat articolul. ”Dacă Statele Unite iau măsuri protecţioniste, atunci şi alte ţări vor avea reacţii justificate împotriva companiilor americane care au un avantaj în domenii precum cel financiar şi cel high-tech, ducând la un război comercial care nu avantajează pe nimeni, arată publicaţia.
Ministerul Finanţelor s-a împrumutat la dobanzi în scădere
Ministerul Finanţelor a reuşit să plaseze titluri de stat de 800 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, la un randament mediu în scădere la 1,48% pe an, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). În 2 martie, la licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, Ministerul Finanţelora reuşit să plaseze titlurile de stat programate la prima licitaţie din martie, vânzând obligaţiuni de 700 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, la un randament mediu în creştere la 1,59% pe an. Luni, băncile participante la licitaţie au oferit 1,5 miliarde lei, de aproape două ori mai mult decât cererea. Randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 1,48% pe an, iar cel maxim - de 1,49%. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 1,35%. Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna aprilie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, la care se pot adăuga 470 milioane lei prin licitaţii suplimentare. În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.