Cadou de la Bombonica: Dosarul lui Dragnea ajunge la CCR
Instanţa supremă a decis, ieri, să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana. Decizia este definitivă. Bombonica Prodana a depus, în 2 martie, o cerere de sesizare a CCR privind definiţia abuzului în serviciu pe două aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei “îndeplineşte în mod defectuos" dacă nu există stabilit un prag minim valoric pentru ca o infracţiune să fie definită ca abuz în serviciu. Procurorul DNA prezent, la şedinţa de judecată de marţi, s-a opus acestei cereri şi a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale s-au mai pronunţat în trecut pe speţe similar care aveau acelaşi obiect. “Curtea Constituţională nu poate modifica conţinutul unei legi prin impunerea unui cuantum al pagubelor pentru ca o faptă să fie considerată abuz în serviciu. Relevant este că Înalta Curte s-a pronunţat pe 20 martie, exact pe acest aspect”, a arătat procurorul. În replică, avocaţii inculpaţilor au arătat că este nevoie de sesizarea Curţii Constituţionale “pentru stabilitate în societate”, precizând că CCR va spune dacă procesul mai poate continua.
Avocaţii Bombonicăi Prodana au arătat, în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, că pentru a pune sub acuzare o persoană pentru abuz în serviciu, trebuie să existe un prag minim al pagubei, apreciind că incriminarea faptei fără raportare la un prejudiciu, cum este este prevăzut în prezent în lege, ar fi neconstituţională. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat de procurori la 108.000 de lei.
Şi OUG 13 de modificare a codurilor penale, adoptată în 31 ianuarie şi abrogată cinci zile mai târziu, prevedea că punerea sub acuzare pentru abuz în serviciu se poate face dacă prejudiciul produs este de cel puţin 200.000 de lei.
Trei inculpaţi au recunoscut acuzaţiile
Pe de altă parte, instanţa supremă a cerut procurorilor DNA să precizeze, în scris, până la următorul termen, în 25 aprilie, care este legislaţia încălcată de fiecare dintre inculpaţii din dosarul de abuz în serviciu în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, fosta lui soţie şi angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Judecătorii au arătat că solicitarea are în vedere decizia Curţii Constituţionale de anul trecut, prin care a fost limitată existenţa unei infracţiuni de abuz în serviciu.
Instanţa a continuat ieri cu interogarea inculpaţilor în ceea ce priveşte recunoaşterea vinovăţiei. Dacă Valentina Mirela Marica a declarat că nu alege procedura simplificată deoarece se consideră nevinovată, Ionel Marineci, Adriana Botorogean şi Nicuşor Gheorghe au arătat că recunosc faptele aşa cum sunt descrise în rechizitoriu şi au cerut să fie judecaţi pe baza probelor de la urmărire penală, probe pe care nu le contestă.
În acel moment, preşedintele de şedinţa, judecătorul Ştefan Pistol, le-a pus în vedere celor prezenţi şi care au cerut să fie judecaţi în procedura simplificată că ceilalţi coinculpati din dosar au cerut audierea lor şi vor mai fi citaţi la instanţa pentru a răspunde întrebărilor avocaţilor. Judecătorii au chemat-o în faţă pe Adriana Botorogeanu, căreia i s-au citit acuzaţiile din rechizitoriu. “Aţi semnat nişte rapoarte de evaluare profesională şi aţi comis infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual”, i-a spus un judecător din complet, după ce Botorogranu a recunoscut faptele. În acel moment, judecătorul l-a întreabat pe procurorul de şedinţa care ar fi legislaţia primară încălcată de Botorogeanu. La răspunsul acestuia că are pregătite argumentele pentru fiecare inculpat privind încararea juridică, judecătorul a decis, din oficiu, să ceară DNA precizări în scris privind decizia Curţii Constituţionale din 2016 referitoare la încălcarea doar a legilor, nu a unor regulamente, hotărâri de Guvern sau ordonanţe.