Național

Europa cu mai multe viteze nu se va numi cu mai multe viteze

Ziarul de Vrancea
26 mar 2017 491 vizualizări
Preşedintele Iohannis a salutat Declaraţia de la Roma, semnată sambătă de şefii celor 27 de state ai UE, care nu face referire explicită la sintagma unei Europe cu mai multe viteze n în fapt, ţările membre vor avea posibilitatea, ca şi pană acum, să aleagă nivele diferite de integrare europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că, în cadrul Summit-ului aniversar al UE, a fost adoptată Declaraţia de la Roma şi a dispărut sintagma „Europa cu două sau mai multe viteze”. „Menţinerea unităţii celor 27 de state membre este şi trebuie să rămână deviza noastră în continuare. Textul Declaraţiei este pozitiv şi echilibrat, în acord cu poziţia promovată de România cu privire la viitorul Europei. Au fost preluare preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. De asemenea, a fost inclusă şi o referire suplimentară la coeziune în ceea ce priveşte o Europă prosperă şi sustenabilă”, a completat Iohannis.  „În plus, textul Declaraţiei menţionează că uşa rămâne deschisă pentru statele membre care doresc să se alăture mai târziu acestor forme de cooperare consolidată”, a adăugat el. Preşedintele a subliniat că a dispărut sintagma „Europa cu două sau mai multe viteze”. „Ne-am opus cu succes, fiindcă aţi constatat cu toţii, până şi din discursul liderilor, pur şi simplu a dispărut sintagma Europa cu două viteze sau Europa cu mai multe viteze sau Europa cercurilor concentrice. S-a dovedit că este, din când în când, cazul de proiect unde nu toată lumea vrea să intre de la început. Vă dau două exemple: Zona euro. Nu toată lumea este în Zona euro, dar asta nu înseamnă că Europa funcţionează cu două viteze monetare. Un alt proiect este cel pe care l-am coiniţiat şi noi, România, proiectul cu un procuror european. şi aici, deocamdată, din 27 şi-au arătat interesul imediat 19 state membre. Avem un nou proiect unde 19 state membre intră de la început, ceilalţi mai evaluează şi, dacă doresc, vor avea tot timpul uşa deschisă să vină în acest proiect”, a afirmat el. Preşedintele a susţinut că liderii UE au înţeles „destul de bine” că nu se poate merge pe ideea Europei cu mai multe  viteze, deoarece s-ar face paşi înapoi.

„Cu absorbţia pe care o avem, vom avea cărţi proaste în mână”

Klaus Iohannis amai  afirmat, la Roma, că se apropie perioada când se va negocia la nivelul UE următorul buget, iar România, cu absorbţia fondurilor europene pe care o are în prezent, nu va fi „în pole position”, ci va avea „cărţi proaste în mână”. Şeful statului a spus că intenţionează să discute aceste chestiuni cu Guvernul Grindeanu. „Nu am vrut să mă grăbesc foarte, foarte tare, fiindcă la început Guvernul s-a ocupat de cu totul alte lucruri, vă amintiţi, Ordonanţa 13, 14 şi aşa mai departe. Pe urmă, au început uşor, uşor să lucreze ceva şi da, am de gând să invit pe prim-ministru, cu cine doreşte domnia sa, la o discuţie pe absorbţia fondurilor europene”, a afirmat preşedintele. El a subliniat că, dacă vrem să contăm în 2019, când avem Preşedinţia Consiliului Uniunii, ”trebuie să ne facem temele mult mai bine” în acest domeniu.

Băsescu îl contrazice pe preşedinte

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris ieri, pe Facebook, că "Declaraţia de la Roma” adoptată la Summitul aniversar al UE a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune "ritmuri diferite”. "Doar cei care au un RITM BUN. Să nu ne facem iluzii, Declaraţia de la Roma a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune, de ieri, ritmuri diferite. Nucleul dur al UE, Germania - Franţa - Olanda, va da direcţia şi ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot”, a precizat fostul preşedinte. Băsescu a ţinut să menţioneze că liderii politici din România au obligaţia să înţeleagă acest lucru, să-l explice populaţiei şi să acţioneze în consecinţă. "Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al ritmurilor diferite este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcţie vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte”, a completat el. Fostul preşedinte a mai spus că ar fi păcat să constatăm, peste zece ani, că un grup de state care au avut "un ritm bun” anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei.
Cei 27 de lideri ai statelor membre UE au adoptat sambătă la Roma o declaraţie comună ce stabileşte liniile de forţă pentru evoluţia Uniunii. În ciuda apelului la unitate şi solidaritate din debutul declaraţiei, cei 27 vorbesc despre o dezvoltare la viteze şi intensităţi diferite, în drumul spre scopul comun al unei Uniuni mai puternice. Declaraţia consfinţeşte practic starea de facto din UE, în care unele state au optat pentru o integrare sporită prin apartenenţa la euro şi la zona Schengen. Declaraţia arată însă ca dezvoltarea UE se va face pe baza actualelor tratate, fără vreo referire la schimbarea acestora, ceea ce elimină temerea unor state precum Romania că ar avea de pierdut prin eventuale modificări ale actului fundamental al Uniunii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.