Național

MOZAIC STIRI NATONALE: USR a pus ochii pe drone: Există un vid legislativ

Ziarul de Vrancea
17 feb 2017 624 vizualizări
Niciuna dintre ţările europene, cu legi proaspete în domeniu, nu cere înregistrarea dronelor uşoare sau vreo autorizaţie de survol, spune senatorul Vlad Alexandrescu n USR cere o nouă legislaţie în domeniu

Senatorul USR Vlad Alexandrescu susţine că Ministerul de Interne foloseşte abuziv prevederile Codului Aerian Civil să intimideze persoanele care au folosit drone pentru a filma protestele din Piaţa Victoriei. El spune că se impune modificarea legislaţiei astfel încât dronele să nu mai fie asimilate aeronavelor. ”În acest moment, nu există în România o lege care să reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonanţa 29/1997 privind Codul Aerian Civil este văzută ca referindu-se şi la drone, în timp ce, în realitate, ea se referă la avioanele civile. Conform acestei interpretări dronele au devenit avioane, iar mânuitorii lor se fac vinovaţi de infracţiune penală, pedepsibilă cu închisoare de la trei la şase ani. Ei sunt obligaţi să înmatriculeze drona, să obţină autorizaţie de survol de la Ministrul Apărării Naţionale şi să decoleze de pe un aeroport! Potrivit aceleeaşi ordonanţe, o aeronavă se consideră în zbor după închiderea uşilor, iar drona nu are uşi... ”, arată senatorul USR.  El acuză MAI că a folosit ambiguitatea legislaţiei pentru a-i intimida pe participanţii la recentele proteste antiguvernamentale. ”Deşi mii de drone sunt folosite în toată România, fix acum, la protestele din Piaţa Victoriei, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul Afacerilor Interne”, afirmă Alexandrescu.
Senatorul USR aminteşte că în Convenţia de la Riga privind dronele se cere ţărilor UE să adopte legi specifice şi că statele care au adoptat deja asemenea acte normative nu cer înregistrarea dronelor uşoare şi nici autorizaţie de survol pentru acestea.
 Convenţia de la Riga (2015) referitoare la elaborarea de legi pentru dronele civile insistă asupra adoptării în ţările UE a unor legi specifice dronelor, grupate în clase diferite, în funcţie de greutate. Majoritatea dronelor disponibile comercial, se încadrează la clasa ‘‘Open’‘ category. Niciuna dintre ţările europene, cu legi foarte proaspete în domeniu (Germania - ianuarie 2017, Portugalia - decembrie 2016, Franţa - septembrie 2016, Italia - iulie 2016) nu cere înregistrarea dronelor uşoare sau vreo autorizaţie de survol. ”S-a lucrat vreme de şase luni împreună cu specialişti în aviaţie la nu mai puţin de 160 de amendamente pentru a aduce proiectul la zi, inclusiv pe componenta dronelor. Majoritatea PSD a hotărât însă să nu dezbată în Comisia de Apărare a Senatului niciun amendament, motivând că legea este proastă şi că se va face alta. Când? Legea a trecut prin adoptare tacită la Senat, fără volumul imens de muncă depus de specialişti”, precizează Vlad Alexandrescu.
Procurorii anchetează, împreună cu Autoritatea Aeronautică Română, folosirea ilegală a unor drone în timpul protestelor din Piaţa Victoriei, fiind identificate patru persoane.

Aviz pozitiv pentru folosirea limbii minorităţilor în spitale

Deputatul UDMR Covasna, Benko Erika, a declarat vineri că propunerea Uniunii privind folosirea limbii minorităţilor naţionale în unităţile sanitare a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Potrivit acesteia, amendamentul la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede ‘‘încadrarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5000’‘. ‘‘Noi ne-am bucurat foarte mult că a trecut, PSD a votat alături de noi şi minorităţile naţionale, de asemenea’‘, a declarat Benko Erika. Ea a mai menţionat că face parte din echipa care pregăteşte amendamente la Legea Administraţiei Locale, care va face o serie de propuneri menite să asigure ‘‘o mai bună practică folosirii limbii materne în situaţii oficiale’‘. Benko Erika a informat, totodată, că Legea parteneriatului civil a obţinut zilele trecute aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, datorită votului UDMR şi USR, şi a apreciat că această lege va fi şi în avantajul femeilor care trăiesc în concubinaj.

Transportul cu trenul gratuit pentru studenţi, pus sub semnul întrebării

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, afirmă că nu este de acord cu amendamentele din Senat care limitează transportul gratuit al studenţilor cu trenul. "Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenţilor şi nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenţii vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată şi asumată de Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână", a spus Gabriel Petrea. Potrivit ministrului, în ordonanţa de Guvern se specifică foarte clar faptul că studenţii din România, indiferent de forma de învăţământ, de vârstă şi de distanţa pe care se deplasează, au gratuitate la transportul cu trenul. "Studenţii beneficiază de mobilitate, de programe de internship, de practică, de vizite de studiu. Şi ele fac parte din planul de învăţământ şi trebuie incluse în această gratuitate", a arătat Petrea.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat vineri Parlamentului să respingă cele două amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.
Aceste amendamente au fost formulate şi avizate de Comisia pentru buget-finanţe din Senat (care stabileşte că gratuitate la transportul feroviar se acordă studenţilor doar pe ruta localitate de domiciliu — localitate în care studiază), respectiv de Comisia pentru învăţământ (care stabileşte că doar studenţii până la vârsta de 35 de ani beneficiază de gratuitate la transportul feroviar).





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.