Național

Prima grijă a guvernului PSD: Legi mai blande pentru infractori

Ziarul de Vrancea
4 ian 2017 1289 vizualizări
Guvernul Sorin Grindeanu a primit, aseară, votul de învestitură din partea Parlamentului. Aleşii au acordat încrederea cabinetului cu 295 de voturi ”pentru” şi 133 ”împotrivă”. Discuţiile anterioare, de la audierea miniştrilor propuşi în comisii, au fost relevante pentru planul de acţiune al guvernului condus din umbră de Liviu Dragnea. Declaraţiile mai multor miniştri au sugerat care este prioritatea noului Cabinet: legi mai blande pentru infractori!

Florin Iordache, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a admis ieri, în comisiile parlamentare, că o lege a graţierii poate fi adoptată în timpul mandatului său. "Consider că acesta este un subiect care trebuie discutat şi analizat cu întreaga societate civilă", a precizat Iordache.
El a mai spus că are în vedere “revitalizarea” articolul 132 din Constituţie, care prevede că “procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei” şi că “funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”. Ministrul propus la Justiţie a arătat că el susţine “o politică penală umanistă”, respectiv să fie egalitate de arme între acuzare şi apărare, să se întărească puterea judecătorului, care trebuie să fie independent de factorul politic, iar acesta “să împartă dreptatea aşa cum prevede legea”.
Florin Iordache a mai spus că un alt proiect al său ca ministru al Justiţiei va fi construirea de penitenciare. După ce a primit avizul favorabil în comisiile parlamentare, Florin Iordache a precizat că ideea unei eventuale legi a graţierii sau a amnistiei nu a fost susţinută de PSD în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul lui de vedere, "este de bun augur". "Adică nu ne putem ascunde că, dacă venim cu o astfel de lege, locul în care se poate discuta şi se poate amenda o astfel de lege este Parlamentul”, a precizat Iordache.

Niciun cuvant despre corupţie în programul PSD pe Justiţie

Progamul de guvernare al PSD în domeniul justiţiei prevede modificarea legislaţiei, pentru a împiedica "apariţia exceselor sau abuzurilor” şi dezbateri privind adoptarea de către Parlament a Legii răspunderii magistraţilor, dar nu face nicio referire la lupta împotriva corupţiei. Noul Guvern ar urma să semneze un Memorandum privind modul în care reprezentanţii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, să aibă un “dialog permanent”. De asemenea, Ministerul Justiţiei ar urma să constituie un compartiment special care, în cooperare cu toate profesiile juridice, să evalueze legislaţia şi să o reaşeze „pe alte baze”.
PSD readuce în atenţie şi proiectul „Cartierul pentru Justiţie - Justice District din Bucureşti”, anunţat din decembrie 2014 de Ministerul Justiţiei, condus atunci de Robert Cazanciuc. Conform acestui proiect, pe un teren de pe Bulevardul Unirii, urmau să fie construite mai multe sedii pentru instituţiile judiciare din Capitală. Proiectul, estimat atunci la 270 de milioane de euro, avea ca sursă de finanţare bugetul Ministerului Dezvoltării, condus la acel moment de Liviu Dragnea.
În Programul de guvernare mai sunt prevăzute consolidarea sistemului de probaţiune, ca măsură de reducere a numărului celor din penitenciare şi aplicarea Strategiei de reintegrare socială a deţinuţilor, elaborată pentru perioada 2015-2019, care ar putea reduce recidiva de la 40% la 30%.
Noul Guvern îşi propune şi cooperarea cu Comisia Europeană pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în mandatul actualei CE. În fapt, păstrarea MCV este o garanţie că lupta împotriva corupţiei va continua în Romania.

Începe ofensiva pentru “reabilitarea” lui Dragnea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat, ieri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului.
Chestionat dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: “O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”. La întrebarea dacă contestă această lege, Avocatul Poporului şi-a nuanţat răspunsul: “Nu ştiu dragă, nu se ştie. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveţi timp să extrageţi, să daţi tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunţat”.
Reamintim că actuala lege nu-i permite liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie ministru, acesta fiind condamnat penal pentru fraudarea referendumului din 2012. Mai multe surse din PSD au confirmat în ultimul timp scenariul în care legea va fi modificată astfel încat lui Dragnea să i se permită fotoliul de premier.

“Lupii” din universităţi, paznici peste plagiate

Ministrul propus al Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat în cadrul audierilor din comisiile parlamentare că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor. El a precizat că CNATDCU este format din reprezentanţi ai tuturor domeniilor de studii şi ”este greu ca un expert din această comisie care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul dreptului”. Năstase a mai spus că va analiza Ordonanţa 4/2016, care prevede că CNATDCU rezolvă suspiciunile de plagiat, şi va lua o decizie dacă o va modifica sau nu. De precizat că majoritatea PSD a trecut anul trecut prin Parlament o lege care trecea în sarcina universităţilor analiza lucrărilor de doctorat, aşa cum vrea Pavel Năstase, dar actul a fost declarat neconstituţional.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.