Național

Şefa anticorupţie a furat un ou, nu un bou

Ziarul de Vrancea
8 dec 2016 594 vizualizări
Astfel poate fi interpretată decizia CNATDCU privind acuzaţiile de plagiat n 4% din teza de doctorat a Codruţei Kovesi, circa 20 de pagini, nu respectă normele academice de citare, susţin experţii n ei propun păstrarea titlului de doctor

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat, este decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), anunţată ieri oficial. Potrivit reprezentanţilor Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.
Mircea Bob, preşedintele Comisiei de ştiinţe Juridice a CNATDCU şi profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat că sesizarea depusă în 13 octombrie privind un presupus plagiat în teza de doctorat a Laurei Kovesi a fost analizată de trei experţi din Comisia de lucru constituită, care au prezentat rezultatele analizei într-un raport transmis Comisiei de Ştiinţe Juridice, unde a fost avizat ca atare şi a fost supus ieri discuţiei în CNATDCU.

Retragerea titlului ar fi o sancţiune excesivă

Comisia de lucru a notat în raportul ce a fost însuşit de CNATDCU că teza de doctorat a Laurei Kovesi prezintă preluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform normei academice, dar acestea reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4% din teză. "Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat-falsificare sau plagiat-parazitism, dar pasajele care pot cădea sub încadrarea de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei, însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea”, a spus Mircea Bob. El a precizat că în raportul Comisiei de lucru se menţionează că proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, iar aceste "împrumuturi neautorizate” sunt fraze care nu conţin idei originale sau particulare, ci sunt făcute din generalităţi sau „prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific”. "În opinia Comisiei de lucru însuşită de Comisia de ştiinţe juridice şi de Consiliul General, retragerea titlului de doctor autorului tezei supusă expertizei apare ca find o sancţiune excesivă şi neadaptată”, a mai spus Mircea Bob. El a arătat că experţii din Comisia de lucru au menţionat că o lucrare poate fi calificată ca fiind plagiată în măsura în care, fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ, autorul acesteia şi-a însuşit ideile sau expresiile altuia fără a-l cita, la un nivel la care, în lipsa acestei preluări, ar fi afectată substanţa lucrării, excluzând din această analiză afirmaţiile intrate în limbajul comun al unui domeniu de studiu, care se regăsesc în majoritatea operelor din domeniu, sursa originală fiind pierdută. "Prin urmare, Comisia de lucru a propus să nu fie retras titlul de doctor. Sancţiunea este excesivă şi neraportată la cele câteva similitudini constatate şi a decis să transmită ministrului Educaţiei Naţionale propunerea de a se menţine titlul de doctor al doameni Laura Codruţa Kovesi”, a adăugat Mircea Bob. El a precizat că decizia a fost luată după ce Consiliul General şi-a însuşit raportul Comisiei Juridice, cu 35 de voturi "pentru" menţinerea titlului de doctor şi cu o singură abţinere.
Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh, a spus că la şedinţa Consiliului General a fost asigurat cvorumul necesar cu 36 de membri, dintre care 23 au fost prezenţi în sală, 11 au participat prin intermediul Skype şi două voturi au fost exprimate electronic.
Anterior, Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.

Dumitru: La universităţi cu toleranţă 0, într-un caz ca acesta se cere refacerea tezei

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, ieri, că, la universităţile cu ”toleranţă zero la copiat”, în cazuri similare cu cel al Codruţei Kovesi, se solicită refacerea tezei şi aceasta nu ajunge să fie susţinută. Ministrul a spus că, dacă vor fi formulate contestaţii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranţă analizate. ”În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menţionate în corpul tezei şi 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenţei”, a adăugat Dumitru. El a ţinut să precizeze însă că, ”într-o astfel de situaţie, la universităţile care au toleranţă zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza şi nesusţinerea tezei”.
Ministrul a spus însă că, în cazul discutat de CNADTCU, teza a fost susţinută, iar titlul acordat.

Băsescu: Dacă ei spun că este în regulă dacă ai plagiat 20 de pagini, înseamnă că aşa o fi

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a afirmat că ia ca atare decizia CNATDCU privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Codruţa Kövesi. ”Eu nu pot să o comentez decât conform rezoluţiei CNATDCU, că nu sunt specialist. Dacă ei spun că nu a plagiat şi că, dacă ai plagiat 20 de pagini, e în regulă, înseamnă că aşa o fi”, a spus Traian Băsescu, invitat fiind să comenteze decizia privind teza de doctorat a lui Kövesi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.