Național

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Preluarea Postmaster şi Zoto Investments BV de către familia Radu, în analiză

Ziarul de Vrancea
18 nov 2016 747 vizualizări
Consiliul Concurenţei analizează achiziţia Postmaster SRL, filiala grupului Österreichische Post AG, şi a Zoto Investments BV de către familia Radu, care conduce un grup de companii activ în domeniu poştal şi curierat.

„Autoritatea de concurenţă analizează operaţiunea de concentrare economică din punctul de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice”, a anunţat vineri autoritatea de concurenţă. Consiliul Concurenţei aşteaptă observaţii sau puncte de vedere pană la 25 noiembrie. Octavian-Claudiu Radu şi Anca-Otilia Radu conduc un grup de companii (Grupul Radu) activ în domeniul poştal/ curierat, în care prestează activităţi de transport marfă paletizată, activităţi de transport marfă şi casă de expediţii, curierat intern şi internaţional, precum şi servicii depozitare şi manipulare. Postmaster SRL este prezentă în Romania cu servicii poştale standard de trimitere de corespondenţă internă (scrisori), servicii poştale de trimitere de publicitate adresată, dar şi cu servicii de trimiteri expres, precum şi cu servicii de publicitate neadresată. Zoto Investments BV este o societate de tip holding, care deţine mai multe companii în Romania, dintre care active sunt doar Total Post Mail Services SRL şi Real Print Solutions SRL. Acestea desfăşoară activităţi în domeniul serviciilor poştale, cu precădere pe piaţa serviciului poştal standard de trimitere de corespondenţă internă. Conform Legii concurenţei, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute de lege. Acestea sunt îndeplinite atunci cand cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate în operaţiune depăşeşte echivalentul în lei a 10 milioane euro şi cand cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul Romaniei, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decat echivalentul în lei a 4 milioane euro.

Programul de stimulare a economiei zonei euro va fi extins

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dat ieri un semnal puternic că programul de achiziţii de obligaţiuni de 1.700 de miliarde de euro va fi extins luna viitoare, el avertizand că economia zonei euro rămane umbrită de riscuri şi puternic dependentă de măsurile de stimulare, transmite MarketWatch. ”Nu putem lăsa garda jos. BCE va continua să acţioneze, conform mandatului său, prin folosirea tuturor instrumentelor disponibile, pană cand inflaţia va accelera într-un mod sustenabil”, a spus Draghi la o onferinţă bancară din Frankfurt. Analiştii anticipează că BCE va decide la şedinţa de politică monetară din decembrie dacă să extindă sau nu achiziţiile lunare de obligaţiuni, de 80 de miliarde de euro pe lună. Programul are ca termen de finalizare luna martie a anului 2017. Prin aceste achiziţii şi nivelul scăzut al dobanzilor, oficialii BCE speră să susţină creditarea, creşterea economică şi inflaţia. În pofida eforturilor băncii centrale, inflaţia din zona euro a atins luna trecută un nivel de numai 0,5%, departe de ţinta instituţiei, de aproape 2%. Draghi a semnalat unele semne încurajatoare, între care revenirea angajărilor şi scăderea dependenţei de exporturi, care fac zona euro mai puţin vulnerabilă a şocurile externe. El a menţionat însă şi riscuri, precum incertitudinile politice şi profitabilitatea scăzută a băncilor.

Chinezii nu se împiedică de Brexit

Patru dintre cele mai mari bănci din China au convenit în această lună, în pofida Brexit, să finanţeze prima etapă a unui proiect de 1,7 miliarde de lire sterline prin care un doc vechi din cartierul londonez East End va fi transformat într-un hub de afaceri asiatic, relatează Bloomberg. La vest de acest cartier, în apropierea London City Airport, turnurile Canary Wharf, care în 1992 au fost preluarte de creditori, reamintesc cum proiecte ambiţioase din capitala londoneză pot fi ani de zile o povară, înainte de a deveni ”vaci de muls”. Investiţiile chineze în proprietăţi londoneze sunt pe cale să atingă în acest an 4 miliarde de lire sterline, depăşind recordul din 2015 cu o treime, potrivit datelor CBRE Group. Cu toate că votul pentru Brexit al britanicilor a redus preţurile imobiliare pentru cumpărătorii chinezi, prin deprecierea lirei faţă de yuan, profitul pe termen lung va depinde în parte de impactul ieşirii ţării din UE asupra chiriilor şi a valorii proprietăţilor, prin diminuarea rolului Londrei de centru financiar.

Volkswagen va desfiinţa pană la 30.000 de locuri de muncă

Volkswagen a confirmat ieri că va desfiinţa pană la 30.000 de locuri de muncă la nivel global, reprezentand aproape 5% din total, şi că va economisi 3,7 miliarde de euro, în cadrul unui acord cu angajaţii pentru a ieşi din scandalul emisiilor şi a investi în vehicule electrice, transmite Bloomberg. În Germania, compania intenţionează să renunţe la 23.000 de locuri de muncă Conducerea producătorului auto german a acceptat să nu facă însă concedieri pană 2025, restructurarea urmand să aibă loc prin plecări naturale. ”Este un mare pas înainte, poate cel mai mare din istoria companiei”, a spus directorul general al mărcii VW, Herbert Diess, într-o conferinţă de presă la Frankfurt. Acordul, care prevede creşterea cu 25% a productivităţii la fabricile germane, este esenţial pentru eforturile de restructurare ale VW, după izbucnirea scandalului emisiilor, în septembrie anul trecut. Acţiunile VW au crescut cu 1% la bursa din Frankfurt, în urma informaţiilor. Ca o concesie făcută angajaţilor, conducerea grupului a acceptat să construiască două modele integral electrice la fabrici din Germania, unul la Wolfsburg şi altul la Zwickau.

Airbus a obţinut o comandă de 1,4 miliarde dolari

Airbus Group a obţinut o comandă de 13 avioane, în valoare de circa 1,4 miliarde de dolari la preţurile din listă, din partea operatorului aerian low-cost Peach Aviation din Japonia, piaţă dominată de grupul american Boeing, transmite Bloomberg. Peach a semnat un acord pentru achiziţia a 10 avioane A320neo şi trei aparate A320ceo, a anunţat vineri constructorul european de aeronave. Compania japoneză intenţionează să îşi extindă flota la cel puţin 35 de avioane pană în 2020 şi ulterior la 100, a declarat directorul general Shinichi Inoue, în timpul unui briefing de presă susţinut la Tokyo, la care a participat şi directorul operaţional al Airbus, Fabrice Bregier. Comanda pentru aparatele A320neo, dintre care primul va fi livrat în 2019, este o veste bună pentru acest model, ale cărui livrări au fost afectate de probleme la motoare. Peach, susţinută de ANA Holdings, a început activitatea în urmă cu patru ani şi cumpără mai multe avioane datorită cererii pentru călătoriile low-cost din Japonia.











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.