Național

Iohannis: Sistemul de învăţământ preuniversitar îi minte pe elevi şi pe părinţi

Ziarul de Vrancea
3 oct 2016 364 vizualizări
"O jumătatea de generaţie a picat bacaulureatul, vă daţi seama ce tragedie am creat aici", a mai spus şeful statului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la deschiderea anului universitar la Timişoara, că actualul sistem de învăţământ preuniversitar "îi minte pe elevi şi pe părinţi", fiind neadaptat şi foarte prost orientat, astfel că trebuie reconstruit din temelii. "Trebuie să dăm o şansă şi celor care nu mor de dragul cărţii, dar vor să înveţe o meserie", a spus şeful statului. El a adus ca argumente faptul că nu mai există decât foarte puţine unităţi de învăţământ liceal tehnic, iar dintre absolvenţii liceelor teoretice un procent mare nu promovează examenul de bacalaureat. ”Există o catastrofă naţională, o necorelare profundă şi gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că investitorii şi străini cer muncitori cu calificări medii, meseriaşi, iar noi avem o ţară cu nicio şcoală care îi pregăteşte cu o meserie. Îi ducem pe toţi până la bacalaureat, îi minţim, le spunem că le dăm o educaţie potrivită, nu le dăm pentru că educaţia nu e potrivită nici cerinţei muncii, nici individului. Anul trecut o jumătate de generaţie a picat la bacalaureat, anul ăsta a fost mai bine, o treime a picat la bacalaureat. O jumătate de generaţie, vă daţi seama ce tragedie am creat aici, sistemul preuniversitar trebuie construit din temelii”, a spus Iohannis. El a spus că, evident, trebuie să existe filiera teoretică a învăţământului liceal.

”Este la fel de evident că trebuie să dăm o şansă şi tinerilor care nu mor de dragul cărţii - şi nu trebuie să îi condamnăm pentru asta - dar care vor să înveţe o meserie. Sunt mulţi care sunt înnebuniţi după maşini, nu le dăm nicio şansă. Sunt alţii care vor să înveţe să fie zidari, că se plăteşte bine. Tinerii poate ştiu ce vor”, a susţinut şeful statului, afirmând totodată că ”este onorabil să fii un meseriaş bun” şi că în acest sens trebuie să fie educaţi şi părinţii. Klaus Iohannis a menţionat că, uneori, copiii ştiu ce ar vrea să înveţe să facă, însă părinţii le cer să meargă la un liceu teoretic pentru a obţine diploma de bacalaureat. ”Viaţa nu se clădeşte pe o diplomă, ci pe abilităţi şi pe ceea ce înveţi să faci”, a subliniat preşedintele. El a spus că a vorbit cu mulţi investitori şi când era primar, dar şi acum, iar mulţi dintre aceştia spun că ”este extraordinar că pregătiţi jurişti, economişti, dar mai pregătiţi şi ingineri, că nu avem pe cine angaja în fabrici”.

"Ideea de a alege directorul de şcoală nu mi se pare foarte bună"

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus ieri că nu este de acord ca directorii de şcoli să fie aleşi de colectivul de profesori şi că este imposibil ca pentru aceştia să se organizeze concurs în vară, deoarece în acea perioadă calendarul examenelor este unul foarte încărcat. Preşedintele a mai spus că perioada de toamnă este potrivită pentru organizarea unui concurs pentru directorii de şcoli.

Preşedintele, către studenţi: Intraţi în partide. Cum vreţi să dispară dinozaurii? 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a rugat pe studenţi să intre în partide. De asemenea, el i-a îndemnat pe tineri să iasă la vot pentru că ”avem nevoie de viziune politică”, iar dacă vocea lor nu este auzită, să protesteze. ”Intraţi, vă rog, în partide! Cum vreţi să dispară acei dinozauri cu discursuri retrograde, dacă nu vine din urmă? Ei ocupă un loc mare, fac o umbră mare, micşoraţi-o”, le-a spus preşedintele studenţilor din Timişoara. Iohannis a spus că România are nevoie de un Parlament mai transparent şi mai performant, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea tinerilor în politică. Preşedintele i-a mai îndemnat pe studenţi să îşi facă vocea auzită şi să protesteze, dacă nu sunt ascultaţi. ”Faceţi-vă auzită vocea. Trebuie să gândiţi politic, să acţionaţi politic, iar dacă nu sunteţi ascultaţi, protestaţi”, a mai spus Iohannis.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.