Național

Romania, secolul 21: Oameni răpiţi de pe stradă, ţinuţi în lanţuri şi biciuiţi

Ziarul de Vrancea
13 iul 2016 1570 vizualizări
Mai multe familii de etnie romă dintr-un sat argeşean sunt acuzate că au supus unui regim de sclavie zeci de persoane în decursul ultimilor ani n

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au efectuat, ieri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori. Potrivit DIICOT, în acest dosar de sclavie a fost începută urmărirea penală faţă de 40 de persoane.
Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.
În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii.
Aceştia trebuiau: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj). Victimele erau ameninţate şi lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor. Procurorii mai susţin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare — erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos.
De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual.

Legat cu lanţul în ieslea calului

În unele situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă. Astfel, a fost identificat un bărbat care în 4 iulie 2015 a fost răpit de pe stradă de două persoane de etnie romă. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, în miezul zilei, la ora 15.45, când victima, care se afla în apropierea bisericii ”Sfântul Ioan” din Piteşti, a fost luată pe sus şi băgată cu forţa într-o autoutilitară, fiind dusă al muncă forţată.
Acesta nu este singurul caz de răpire. O altă victimă, un adolescent în vârstă de 16 ani, a fost de asemenea răpită şi obligată să muncească.
Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Conform unor surse judiciare, a fost identificată o victimă care ”era legată cu lanţul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodăria sau să comunice cu alte persoane”. Într-un alt caz, una dintre persoanele ţinute în sclavie era bătută, ameninţată şi înţepată cu cuţitul în picioare.
Au fost identificate şi situaţii în care persoanele exploatate erau transmise de la o familie la alta, fie temporar pentru diverse munci, cum a fost cazul unui bărbat care era trimis la rudele exploatatorilor ca să spele covoare, fie definitiv. O altă metodă folosită de suspecţi era aceea de a imputa diverse daune de la cei pe care îi angajau, obligându-i la muncă în schimbul pretinselor pagube. Astfel, anchetatorii au identificat un bărbat care a lucrat ca şofer pe o autoutilitară deţinută de către suspecţi, iar la un moment dat o piesă a autovehiculului s-a defectat, şoferul fiind acuzat că este vinovat pentru defecţiune şi pus la executarea de munci în mod forţat, pentru stingerea pretinsei datorii. Un alt bărbat, care iniţial a fost angajat pentru suma de 500 de lei să facă o lucrare de renovare a unei bucătării, a fost pus la muncă forţată după ce unul dintre suspecţi l-a acuzat că un cal de-al său s-a accidentat din cauza sa. Procurorii au identificat de asemenea un alt bărbat, recrutat în anul 2011 şi care a fost exploatat timp de patru ani, când a murit. Anchetatorii au identificat de asemenea un bărbat care a fost exploatat timp de câţiva ani, iar după ce acesta a plecat, suspecţii au mers la el acasă şi l-au băgat cu forţa într-o maşină, ducându-l înapoi la muncă.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare de ieri au fost găsite şi ridicate suma totală de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, nouă drujbe, precum şi trei autoutilitare care au fost folosite în activitatea infracţională.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Converse, acum 2842 zile, 23 ore, 5 minute, 26 secunde
Fratilor trebuie sa ne trezim, ne tavalesc tiganii si si bat joc de noi, ne fura lucrurile muncite si noi stam cu mana in f. nd, aparati va copii de acesti nenorociti!! Trebuie o lege noua privind citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.