Național

Corupţii, trataţi de CCR cu "apă sfinţită"

Ziarul de Vrancea
15 iun 2016 609 vizualizări
Abuzul în serviciu, infracţiune în jurul căreia sunt construite multe dosare ale DNA, nu va fi dezincriminată n Curtea Constituţională a admis ieri parţial sesizările privind neconstituţionalitatea articolului din Codul Penal, dar experţii în drept susţin că precizările Curţii nu vor avea efect asupra dosarelor pe rol

Curtea Constituţională a admis ieri parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, a anunţat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu. Magistraţii au decis cu unanimitate de voturi că admit excepţia de neconstituţionalitate şi ''constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii»'', se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR. Totodată, magistraţii au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 (n.r. – pe care se bazează majoritatea dosarelor DNA) sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.
Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 menţionează că ''în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime''.

Dorneanu: Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat ulterior că decizia CCR se aplică pentru viitor şi că ''nu s-a pus problema dezincriminării''. ''Decizia mult aşteptată a fost luată în unanimitate. Este o decizie parţială. Se admite contestaţia şi se declară că sintagma «în mod defectuos» din 246 şi din 297 (din Codul penal n.r.) se înţelege «prin încălcarea legii». Deci nu în mod defectuos, ci prin încălcarea legii. Celelalte critici au fost respinse, inclusiv la 13 indice 2 (din legea 78/2000 n.r.)'', a declarat Dorneanu. Întrebat dacă e corect să spunem că abuzul a fost dezincriminat, Dorneanu a răspuns: ''Nu, Doamne fereşte. În toată discuţia care a fost până acum nu s-a pus problema dezincriminării''. ''Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării. Abuzul în serviciu rămâne, dar rămâne definit cu această menţiune, «prin încălcarea legii»'', a mai adăugat Valer Dorneanu.
Decizia CCR privind abuzul în serviciu este una de interpretare, pentru judecători şi procurori, Parlamentul nefiind obligat să modifice articolele respective, a declarat, de asemenea, unul dintre judecătorii constituţionali, citat de Mediafax.
Decizia Curţii nu schimbă mare lucru, doar clarifică lucrurile, însă este foarte posibilă şi o modificare a legislaţiei, a declarat ieri şi preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Cătălin Boboc. "Este o interpretare, dar probabil se va modifica şi legislaţia. De fapt, mare lucru nu se schimbă, este un pic mai clar. Până acum <> nu interpreta nimeni că semnează cineva cu stânga în loc să semneze cu dreapta, evident că legiuitorul asta a gândit, defectuos adică cu încălcarea unor dispoziţii", a declarat Boboc.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.