Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Kovesi: Dosarele ANRP erau la DNA când am preluat mandatul dar nu se lucra în ele

Ziarul de Vrancea
16 mar 2016 500 vizualizări
Procurorul şef al DNA a declarat ieri că dosarele privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor existau pe rolul DNA atunci când a preluat conducerea, însă nu se lucra în ele şi că în prezent sunt verificate alte 200 de despăgubiri.

"La momentul preluării mandatului aceste dosare erau în DNA. A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, instrumentat de DNA. Atunci au fost ridicate mai multe dosare de la ANRP. Vă pot spune că nu a umblat nimeni în acele dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au apărut din 2014, pentru că deşi erau acolo nu se lucra în ele", a declarat Laura Codruţa Kovesi, într-o emisiune a publicaţiei "Adevărul". Procurorul şef al DNA susţine că pe parcursul anchetelor s-a constatat că, în majoritatea cauzelor, persoanele care au participat la comiterea infracţiunilor sunt aceleaşi, explicând totodată că procurorii DNA investighează încă 200 de dosare de despăgubiri asurpa cărora exista suspiciuni. "Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare o să observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţi şi angajaţii ANRP, sunt aceleaşi persoane. Dacă erai pe locul trei pe listă, la fiecare şedinţă ANRP venea cineva să zică că persoana respectivă e bolnavă şi că are prioritate. Sunt aceiaşi intermediari şi aceiaşi membri ANRP, în majoritate. Sunt sume de milioane de euro, prejudiciile la stat sunt foarte mari. În prezent avem de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. E o perioadă de timp limitată, cea în care au fost comise faptele, după înfiinţarea ANRP până în 2011 - 2012", a mai precizat procurorul şef al DNA.

Persoanele care adoptă copii mai mari de doi ani vor primi 1700 de lei lunar, timp de un an

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în unanimitate, modificarea legii adopţiei, urmând ca persoanele care adoptă copii mai mari de doi ani să poată opta pentru un concediu de acomodare de un an şi o de indemnizaţie lunară de circa 1700 de lei acordată pe parcursul celor 12 luni de concediu. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii privind procedura adopţiei a fost adoptat cu 219 voturi "pentru". Camera Deputaţilor este for decizional. Actul normativ face mai flexibilă procedura de evaluare a adoptatorilor şi susţine demersurilor de adopţie ale acestora, prin prelungirea valabilităţii atestatului de familie adoptatoare de la 1 an la 2 ani şi revizuirea dispoziţiilor referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoar, precum şi reducerea termenelor în care instanţa de judecată trebuie să soluţioneze cauzele pe care le presupune finalizarea unei adopţii, prin reducerea termenului de apel la 5 zile de la 30 de zile cât este în prezent. De asemenea, proiectul de lege reduce termenul în care un copil devine eligibil pentru adopţia internaţională de la 2 ani la 1 an.
Proiectul va fi trimis preşedintelui spre promulgare.

Parchetul general: 248 de dosare deschise în urma sesizărilor făcute de Curtea de Conturi

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat ieri că în prezent, pe rolul tuturor structurilor de parchet, există 248 de dosare deschise în urma sesizărilor Curţii de Conturi, înregistrate în perioada 2010-2015. "Numărul total al cauzelor penale înregistrate este 1073", a anunţat parchetul general, sesizările fiind făcute în perioada 2005 - 2015 şi că dintre acestea 78 de cauze au fost trimise în judecată iar 453 au fost soluţionate cu decizii de netrimitere în judecată. "Valoarea totală a prejudiciilor reţinute se cifrează la peste 142 milioane euro", mai arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cadrul evaluarii au fost luate şi sesizările Curţii de Conturi care au ajuns la DNA şi DIICOT.

Un deputat ALDE pleacă la PNL, în timp ce un deputat UNPR pleacă la PSD

Deputaţii Constantin Gălan (ALDE) şi Florian Geantă (UNPR) au informat ierri Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că vor părăsi grupurile din care fac parte şi vor trece la PNL, respectiv PSD. Constantin Gălan a anunţat Biroul Permanent că trece de la ALDE la PNL. Practic, Gălan revine în PNL, partid pe listele căruia a intrat în Parlament şi în care a activat până în septembrie 2014. Deputatul Florian Geantă a informat Biroul Permanent că trece de la UNPR la PSD. Geantă devine, astfel, deputatul cu numărul opt care pleacă de la UNPR la PSD, în ultimele două săptămâni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.