Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Ultima ţigară "la o bere"

Ziarul de Vrancea
15 mar 2016 687 vizualizări
începand din această noapte, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş n unele baruri organizează evenimente de tip "ultima ţigară" n mulţi patroni de club se aşteaptă ca legea, considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa, să fie amendată în perioada următoare

Legea antifumat intră în vigoare de pe 17 martie, mai exact, în această noapte, la ora 12. Unii patroni de cluburi din Capitală organizează evenimente de tip „ultima ţigară”, un adio adus libertăţii de a fuma în spaţii publice închise. Patronii de cluburi nu sunt deloc mulţumiţi de situaţie, unii dintre ei se aşteaptă ca afacerea lor să aibă de suferit. Spre exemplu, Mugur Mihăescu, actor şi proprietar de club în Centrul Vechi, spune că legea antifumat discriminează fumătorii. „Categoric se face discriminare, ne aşteptăm să ne scadă numărul de clienţi. Trebuie să fie loc pentru toată lumea, nu sunt un ciumat dacă sunt fumător, nu trebuie să mă arunci în stradă. Sunt curios cum se va aplica legea asta europeană la ţară. Ca fapt divers, am fost în Bremen acum două zile, se fuma în toate bodegile, cu legile lor cu tot”, a spus cu o notă de supărare în voce, patronul de club. De altfel, el se aşteaptă ca legea să fie amendată pe viitor, pentru a fi ceva mai permisivă, şi nu este singurul.

Cluburi private şi terase asaltate

Expertul în turism Traian Bădulescu, managing partner la Innovation Travel, spune, de asemenea, că se aşteaptă la o ameliorare a legii, considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa în acest sens. El spune că efectele aplicării legii pot fi de două feluri. În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, acesta spune că vom vedea şi mai multe terase întinse pe spaţii şi mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spaţiu deschis. În al doilea rând, va scădea consumul de tutun. „Cred că terasele vor fi asaltate şi vom fuma mai puţin, nu vom mai aprinde ţigară după ţigară când ieşim în oraş. De asemenea, mă aştept ca, pe termen lung, să vedem că tot mai puţini tineri se apucă de fumat”, a spus expertul. El se aşteaptă ca în funcţie de efectele pe care le vom vedea, legea să mai fie modificată pe viitor. O soluţie pentru fumători, mai spune Bădulescu, ar putea fi cluburile private.

Ba nu, fără cluburi private

Deputatul Aurelia Cristea, cea care a iniţiat legea antifumat, spune însă că nu există nicio modalitate de ocolire. Practic, legea se aplică peste tot unde este spaţiu public închis, adică delimitat prin doi pereţi. Chiar dacă este vorba de un club privat, numai simplul fapt că sunt angajaţi care lucrează acolo înseamnă că acel club este loc de muncă pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis în spaţiul închis considerat a fi loc de muncă. „Mă aştept să se respecte prevederile, iar în ceea ce priveşte cluburile private, este interzis fumatul dacă este loc de muncă pentru cineva. Primează dreptul la sănătate. În ceea ce priveşte discriminarea, a fost o sesizare la Curtea Constituţională în acest sens, iar Curtea a hotărât că nu e vorba de discriminare”, a explicat Cristea. Ea a mai spus că peste un an se vor analiza efectele pentru a vedea dacă a scăzut consumul de tutun şi s-a înregistrat o calitate a vieţii mai bună, în societate.

"Unde s-a implementat legea antifumat, incidenţa fumatului nu a scăzut"

Mai departe, rămâne de văzut cum se vor adapta românii la noile reguli. Cel mai probabil autorităţile vor fi stricte, cel puţin în primă fază, cu aplicarea acestei legi, mai apreciază experţii. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Directorul Corporate Affairs de la JTI, Gilda Lazăr a explicat că "bazându-ne pe experienţa ţărilor unde deja s-a implementat legea antifumat, incidenţa fumatului nu a scăzut".
Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

UE salută progresele României şi critică Bulgaria

Consiliul UE a salutat ieri tendinţa către "progrese semnificative" demonstrată de România şi îndeamnă Bulgaria să accelereze urgent reformele, reiterându-şi concluziile referitoare la rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) prezentate în ianuarie.
Această tendinţă, demonstrată de România "în numeroase domenii", relevă o "sustenabilitate" tot mai mare a reformelor, apreciază Consiliul, adăugând că "măsurile adoptate de principalele instituţii judiciare şi privind integritatea, în cadrul luptei împotriva corupţiei la nivel înalt, au menţinut o dinamică impresionantă". "Profesinalismul din cadrul sistemului judiciar românesc, în ansamblul său, a continuat să crească. Per ansamblu, Consiliul consideră că România, atât prin menţinerea actualei tendinţe pozitive a reformelor şi consolidarea progreselor, cât şi prin internalizarea obiectivelor MCV în cadrul politicilor şi strategiilor naţionale, este pe cale să-şi asigure sustenabilitatea şi ireversibilitatea necesare reformelor care vor permite României să atingă obiectivele Mecanismului", se arată într-un  comunicat.

MCV este o măsură de salvgardare invocată atunci când un nou stat membru nu reuşeşte să-şi îndeplinească angajamentele asumate în procesul aderării la UE. El acoperă domenii ale politicilor referitoare la libertate, securitate, justiţie şi piaţa unică europeană.

Un fost consilier al lui Traian Băsescu, audiat la DNA

Răzvan Murgeanu, fost consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale în mandatul lui Traian Băsescu, a ajuns ieri la sediul DNA pentru a fi audiat în calitate de suspect într-un dosar nou de corupţie, au declarat surse judiciare. Răzvan Murgeanu a fost consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale în mandatul lui Traian Băsescu din iunie 2013 până în luna octombrie a anului 2014. Anterior funcţiei deţinute la Cotroceni, Murgeanu a fost viceprimar al Capitalei, iar în perioada 2009-2013 secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea până în 2012.

Român de 20 de ani, înjunghiat mortal în Franţa

Un român în vârstă de 20 de ani a fost înjunghiat mortal, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în comuna franceză Villers-les-Pot, situată în apropiere de oraşul Dijon. Tânărul a fost agresat în camera sa, primind lovituri de cuţit din partea unuia sau mai multor indivizi de aceeaşi vârstă. Luni seara, Parchetul din Dijon a deschis o anchetă penală. Brigada de Intervenţie a Jandarmeriei din Dijon se ocupă de această anchetă. Căutările continuă pentru a-i identifica şi găsi pe autorii crimei, care au fugit.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.