Național

Sondaj ISSPOL: PSD, favorit să caştige alegerile parlamentare

Ziarul de Vrancea
3 mar 2016 613 vizualizări
Aproape un sfert dintre români (24%) ar vota cu PSD dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, 20% cu PNL, 34% încă nu s-au hotărât, iar 13% spun că nu ar vota deloc, relevă un sondaj, realizat în perioada 1-5 februarie, de Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL).

Potrivit studiului, la întrebarea "dacă mâine ar fi alegeri parlamentare cu ce partid aţi vota", participanţii la sondaj au răspuns: PSD — 24%, PNL — 20%, ALDE — 2%, PMP — 2%, UDMR — 1%, 13% au spus că nu vor vota, iar 34% că nu s-au hotărât.
Analiza sociologică a stabilit patru tipuri de profile ale votanţilor pentru anul 2016 — alegătorul nehotărât, simpatizantul PSD, simpatizantul PNL şi apoliticul, precizează un comunicat transmis ieri de ISSPOL.
"Alegătorii indecişi se declară mai degrabă satisfăcuţi cu viaţa, însă nu cred că lucrurile în ţară merg în direcţia bună. Aceştia manifestă o atenţie sporită faţă de mediul înconjurător, susţin într-o mai mare măsură acţiunile de combatere a corupţiei şi doresc reducerea numărului de parlamentari. Votanţii nehotărâţi manifestă într-o mai mare măsură atitudini naţionaliste, fiind cei care ar vota într-o proporţie mai mare împotriva UDMR şi, alături de alegătorii PSD, ar interzice accesul migranţilor sirieni în ţară. Această categorie de electorat cuprinde într-o proporţie mai mare femei, persoane tinere care locuiesc în mediul urban şi absolvenţi de studii peste medie", indică sondajul.

Alegătorul PSD, pesimist şi lipsit de educaţie

Studiul mai relevă că viziunea alegătorului PSD asupra direcţiei în care merg lucrurile în România este mai degrabă una pesimistă, iar satisfacţia cu viaţa este mai redusă faţă de cea a celorlalţi votanţi. Simpatizanţii PSD consideră că încurajarea întoarcerii în ţară a românilor care lucrează peste hotare este necesară şi, în acelaşi timp, susţin mai mult decât celelalte categorii de votanţi interzicerea accesului imigranţilor sirieni în România. Susţinătorii PSD manifestă un acord puternic faţă de introducerea impozitului progresiv în locul actualei cote unice. Cea mai mare parte a votanţilor PSD (aproximativ 90%) susţin că au participat la alegerile locale cel puţin o dată în ultimii 25 de ani. Profilul demografic al votantului PSD este următorul: pensionar, venit lunar ce se situează sub venitul mediu din România, nivel al studiilor sub medie.

Simpatizantul PNL nu vrea reducerea numărului de parlamentari

"Susţinătorii PNL sunt cea mai optimistă categorie a românilor, aceştia considerând că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă în direcţia bună. Aceştia manifestă mai multă susţinere, în comparaţie cu celelalte categorii, faţă de necesitatea combaterii corupţiei şi evaziunii fiscale. De asemenea, reducerea numărului de parlamentari nu este o necesitate în opinia simpatizanţilor PNL. Alegătorii PNL sau apropiaţii acestora au reuşit să obţină beneficii în urma accesării programelor guvernamentale din ultima perioadă într-un procent mai mare decât celelalte categorii de votanţi. Din răspunsurile alegătorilor PNL se pot identifica trăsături ale unei orientări spre sine şi semne ale unei filosofii ce se ghidează după principiile economiei de piaţă. De asemenea, ei sunt categoria care, împreună cu votanţii nehotărâţi, susţin reducerea numărului de persoane care încasează alocaţii, indemnizaţii şi ajutoare. Majoritatea alegătorilor PNL sunt bărbaţi, persoane active pe piaţa muncii, cu venituri peste medie, având mai degrabă studii superioare", evidenţiază studiul.
Conform acestuia, persoanele care susţin că nu vor participa la alegerile din acest an consideră mai degrabă că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită în România. Cu toate acestea, o parte însemnată a acestei categorii de români nu a încercat să schimbe această stare de fapt prin comportamentul electoral anterior, aceştia neprezentându-se la alegerile din ultimii 25 de ani. Aceste persoane susţin cu precădere combaterea corupţiei şi identifică nevoia unei griji comune crescute faţă de mediul înconjurător. Românii care declară că nu îşi vor exercita dreptul la vot sunt într-o proporţie mai mare bărbaţi. Cea mai mare parte a apoliticilor locuiesc în mediul urban. De asemenea, aceste persoane se încadrează mai degrabă în categoria tinerilor şi a celor cu studii şi venituri peste medie, arată cercetarea ISSPOL.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.