Național

Un proiect legislativ al PNL starneşte o furtună pe scena politică

Ziarul de Vrancea
7 feb 2016 632 vizualizări
Gorghiu: Zgonea alege un mod josnic de a face politică u Zgonea: Plata tratamentului, prevedere inumană u PNL a propus un proiect legislativ ce vizează plata la medic dacă pacienţii nu participă la programele de prevenţie oferite în mod gratuit

Proiectul PNL privind înfiinţarea unui Program Naţional de Prevenţie în Sănătate a generat o polemică între PSD şi PNL, Alina Gorghiu transmiţandu-i lui Valeriu Zgonea că a ales un mod "josnic" de a face politică,după ce acesta a spus că este "inumană" prevederea referitoare la plata tratamentelor Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a criticat faptul că în proiectul PNL oamenii care vor refuza să participe la programul de prevenţie vor fi nevoiţi să plătească din buzunarul propriu o parte din costul tratamentului. "E inuman ca, după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul. E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilităţi, la mila PNL-iştilor, care vor ca pacienţii bolnavi de cancer să îşi plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenţie", scrie Valeriu Zgonea, pe pagina personală de Facebook. Replica Alinei Gorghiu, copreşedinte PNL, a venit tot pe reţelele de socializare. "Valeriu Zgonea se preface că nu înţelege ce îşi propune legea prevenţiei în sănătate pe care, de altfel, au semnat-o şi colegi de-ai domniei sale, din PSD. Știam că unii lideri politici ar face orice de dragul unui avantaj mediatic de o zi, dar să promovezi o campanie mincinoasă împotriva unei legi care ar putea salva multe vieţi e un mod josnic de face politică.
Legea prevenţiei înseamnă programe – gratuite pentru toţi romanii - pentru prevenirea şi depistarea timpurie a bolilor; înseamnă supravegherea riscurilor de sănătate în cazul fiecărui pacient; înseamnă educarea, informarea şi responsabilizarea noastră, a tuturor, faţă de sănătatea noastră. În definitiv, toate acestea ar transforma sistemul nostru de sănătate într-unul infinit mai empatic şi mai uman. Acest sistem, pe care cu toţii iubim să-l detestăm, dar nimeni nu vrea să-l schimbe”, scrie şi copreşedintele PNL, pe pagina personală de Facebook. Parlamentarii PNL au depus o iniţiativă care prevede introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate, finanţat cu peste 600 milioane euro anual, romanii care refuză să participe la acest program riscand să suporte ulterior costurile tratamentelor, parţial sau integral. Potrivit propunerii legislative, semnată de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, printre care şi copreşedintele Alina Gorghiu, autorităţile ar urma să elaboreze un Program Naţional de Prevenţie multianual, finanţat cu nu mai puţin de 10% din sumele alocate din sumele alocate sistemului naţional de sănătate. Beneficiarii pot refuza participarea la programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie. În cazul în care refuză, în scris, în cunoştinţă de cauză, să participe la programul de prevenţie, pacienţii riscă să suporte ulterior costurile tratamentelor, parţial sau integral, în expunerea de motive fiind dat exemplul unei femei căreia i se depistează cancer mamar. "Altfel spus pot să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraţilor să suporte parţial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguraţii pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate ", se arată în expunerea de motive.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.