Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Moscova ameninţă Bucureştiul: Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română

Ziarul de Vrancea
5 feb 2016 1077 vizualizări
România încearcă să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, a acuzat ministerul de Externe rus, care s-a plans evenimentele de comemorare a Holocaustului găzduite la Bucureşti n expoziţia despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut "tonuri făţiş antisovietice şi antiruseşti", s-a plans MAE rus n este "regretabil şi straniu" modul în care sunt amestecate evenimentele, a reacţionat Bucureştiul

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse îşi exprimă îngrijorarea faţă de încercări din România de a retuşa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin folosirea unei retorici cu pronunţat caracter antirusesc, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expoziţie organizată recent la Bucureşti, având ca temă deportarea saşilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internaţional se comemora Ziua Holocaustului, marcată şi la Bucureşti "prin evenimente destul de modeste", conform aprecierilor Mariei Zaharova.
În schimb, expoziţia despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut, în opinia ei, "tonuri făţiş antisovietice şi antiruseşti", punându-se accentul pe condamnarea acţiunilor "crude, inumane" ale "forţelor de ocupaţie sovietice" faţă de etnicii germani şi lăsându-se în schimb deoparte "fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului şi a Bucureştiului în genocidul evreilor şi al ţiganilor". Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că "un rol activ în tot acest spectacol" l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk. "La ceremonia de deschidere a expoziţiei (despre deportarea saşilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilaţi din România postbelică au fost întocmite chiar de administraţia românească", a declarat purtătoarea de cuvânt. În acest mod, a spus Zaharova, Bucureştiul şi-a asigurat reducerea comunităţii de saşi şi totodată a comunităţii maghiare în Transilvania în favoarea populaţiei româneşti. "Cine, dacă nu în primul rând preşedintele României, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria recentă a ţării sale?", a întrebat retoric Maria Zaharova. În final, ea a adăugat că, în aceste zile când este marcată capitularea naziştilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile.

"Deducţii eronate şi surprinzătoare"

MAE roman a luat notă "cu surprindere" de afirmaţii potrivit cărora România nu şi-ar asuma trecutul istoric, făcute de purtătorul de cuvânt al MAE rus, şi consideră că este "regretabil şi straniu" modul în care sunt amestecate evenimente "printr-un mesaj al cărui scop e dificil de înţeles".
"Suntem dezamăgiţi de informarea deformată ce i-a fost oferită purtătorului de cuvânt menţionat, înainte de emiterea reacţiei sale", a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al MAE, Raluca Lunculescu. Potrivit MAE, purtătorul de cuvânt rus face abstracţie de felul în care Ministerul Afacerilor Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului "în mod eronat şi de neînţeles" şi face referire la o expoziţie care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale. "La fel de eronate şi surprinzătoare sunt şi deducţiile purtătorului de cuvânt cu privire la o aşa zisă neasumare de către România a trecutului său istoric. Ca urmare, reamintim finalizarea încă din 2004 a raportului Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” ca şi eforturile în asumarea trecutului şi cunoaşterea largă a acestuia la nivelul societăţii româneşti. Sunt recunoscute şi încurajate determinarea României de a contribui activ la eforturile internaţionale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice, progresele făcute în domeniul educaţiei privind Holocaustul, angajamentele asumate pentru cooperarea cu societatea civilă pe tematici ce privesc comemorarea Holocaustului, combaterea antisemitismului, discriminării rasiale, xenofobiei şi oricăror forme de intoleranţă.", mai precizează purtătorul de cuvânt al MAE de la Bucureşti.


Tragedie pe şoseaua de centură

Cinci persoane au murit şi 30 au fost 28 au fost grav rănite într-un accident care s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 6.15, pe centura de vest a municipiului Ploieşti. În accident au fost implicate un autobuz care transporta 40 de persoane şi o autobasculantă, care circula cu viteză redusă.  În urma impactului, nisipul din bena autobasculantei s-a rasturnat peste autobuz. La intervenţia pentru salvarea persoanelor implicate în accident au participat 83 de pompieri (19 ofiţeri şi 64 subofiţeri), alături de aceştia acţionând şi medicii şi asistenţii medicali, poliţişti şi jandarmi. Toate victimele au fost transportate la spitalul judeţean Prahova, unde există echipe de poliţişti şi psihologi pentru identificarea rapidă a victimelor şi consilierea familiilor. "Cum majoritatea persoanelor care se aflau în microbuz provin din comuna Măneşti, sat Coada Izvorului, acolo au fost deja trimise echipe de poliţişti pentru a lua legătura cu familiile", a anunţat Ministerul de Interne.
Prefectul judeţului Prahova, Rodica Paraschiv a declarat că autocarul implicat în accidentul rutier făcea o cursă regulată, legală. "Am discutat cu cei de la Consiliul Judeţean Prahova, care au făcut verificări şi ne-au transmis faptul că firma câştigase licitaţia pe traseul respectiv. Patronul firmei a fost căutat", a spus prefectul de Prahova. Autocarul aparţine Dacoserv Impex srl, conform IPJ Prahova. În ceea ce priveşte victimele accidentului, au decedat patru bărbaţi şi o femeie. Au murit şoferul autocarului, un angajat al penitenciarului Ploieşti şi un tânăr de 18 ani, care mergea la şcoală. Victimele au traumatisme craniene, faciale, fracturi de membre, contuzii toraco-abdominale.

Fraţii Becali şi Cristian Borcea, trimişi în judecată în alt dosar

Fraţii Becali, Cristian Borcea şi judecătoarea Geanina Terceanu au fost trimişi în judecată pentru dare şi luare de mită, a anunţat vineri DNA.
Geanina Terceanu este acuzată de luare de mită, fraţii Becali şi Cristian Borcea sunt acuzaţi de dare de mită, iar George-Antonie Iorgovan şi Petre Daniel Costel sunt acuzaţi de mărturie mincinoasă. Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalişti, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi cinci oameni de fotbal, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpaţii trimişi în judecată în dosarul trasferurilor. Judecătorul a dispus achitare pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina celor opt oameni de fotbal, pe motiv că "fapta nu există".
În urma investigaţiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a pronunţa această soluţie de achitare, Geanina Terceanu a primit de la Ioan Becali, Victor Becali şi Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma totală de 195.000 de euro, începând din aprilie 2009 şi până în mai 2012. Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată lui Terceanu de către Ioan Becali Ioan şi Victor Becali, iar suma de 10.000 de euro a fost dată lui Terceanu de către Cristian Borcea. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi în modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folosiţi deTerceanu la achiziţionarea unei locuinţe (al cărei preţ total a fost de 93.000 euro), spune DNA.
Ulterior, hotărârea de achitare a fost desfiinţată, astfel încat toţi inculpaţii au primit pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos - trei ani şi opt luni, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu - câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu - trei ani, o lună şi zece zile.

Unionist roman, interzis din nou în Republica Moldova

George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, a primit vineri, în vama Albiţa – Leuşeni, o nouă interdicţie de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. "Am stat două ore în vama Albiţa-Leuşeni, trebuia să ajung la ora 12.00 la Chişinău să înmânez premiile pentru concursul Ars adolescentina. În vamă am aflat că am o nouă interdicţie, vameşii mi-au spus că nu ştiu de ce. Acum încerc să trec pe la vama Leuşeni", a declarat vineri Simion. Potrivit documentului pe care l-a primit în vamă, îi este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru că "este semnalat inadmisibil în sistemele informaţionale autorizate naţionale". "Consemn nominal", motivul trecut în documentul emis de vameşi, înseamnă potrivit legislaţiei din Republica Moldova, că există informaţii despre persoana respectivă pentru care nu i se permite intrarea sau ieşirea în/din Republica Moldova.
George Simion a precizat că a luat legătura cu misiunea diplomatică a României la Chişinău pentru rezolvarea problemei şi că cere Guvernului Filip să i se ridice interdicţia. În mai 2015, Simion a fost expulzat şi a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, însă Curtea de Apel de la Chişinău a decis în septembrie că nu există motive pentru a fi declarat persona non-grata.

Gabriel Oprea, urmărit penal în dosarul "Girofarul"

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, el folosind ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări, a anunţat vineri DNA. Gabriel Oprea, este acuzat de procurori că ar fi beneficiat de echipajele de poliţie pentru deplasări, în mod ilegal şi "ar fi încheiat un protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a beneficiat , în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere", se spune într-un comunicat al DNA. Fostului ministru i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, vineri dimineaţa, atunci când acesta a mers la sediul instituţiei..

De ce este bine, cateodată, să ai hemoroizi

Afecţiuni precum paranoia sau hemoroizi s-au numărat printre motivele invocate în susţinerea cazurilor excepţionale care au fost soluţionate cu prioritate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului.
Din datele comunicate de ANRP în timpul controlului rezultă că între 2008 şi 2011 au fost soluţionate 1.407 de dosare în ordinea numerelor de înregistrare, iar 2.269 au fost soluţionate cu prioritate ca fiind cazuri de excepţie, dintre acestea 131 fiind soluţionate în favoarea unor cesionari de drepturi la măsuri reparatorii care s-ar fi aflat în cazuri de excepţie. "În perioada 2008-2011, numărul dosarelor soluţionate prioritar, prin invocarea cazurilor excepţionale, a fost mult mai mare faţă de numărul dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării acestora. În fapt, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au transformat excepţia în regulă", se arată în raport. Deoarece nu au fost stabilite criterii după care un dosar putea fi clasificat ca prioritar, erau întocmite tabele cu aceste solicitări, care erau apoi aprobate în bloc de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi în unele cazuri nu era depus niciun document care să ateste situaţia excepţională în care s-ar fi aflat solicitantul. Printre motivele invocate în susţinerea cazurilor excepţionale s-au numărat afecţiuni precum paranoia, lombosciatică, osteoporoză, tulburare depresivă recurentă, atacuri de panică, colon iritabil, hemoroizi sau psoriazis.
Un solicitant nu a depus niciun act doveditor, dar a susţinut că are 82 de ani şi necesită trei intervenţii chirurgicale costisitoare, iar altul a declarat că are 93 de ani şi trăieşte în SUA din ajutor social. Corpul de Control al premierului a identificat şi o persoană care a susţinut că este un caz excepţional deoarece este persecutată pe motive etnice.
Din datele comunicate de ANRP către Corpul de Control al premierului rezultă că în topul despăgubirilor acordate cu prioritate pentru cazuri excepţionale se află o persoană care a primit peste 108 milioane de lei.

Dosar penal pentru o mamă care şi-a lăsat copiii minori singuri acasă

Poliţiştii din Gorj au întocmit dosar penal pe numele unei femei în vârstă de 36 de ani, din localitatea Mătăsari, pentru rele tratamente aplicate minorului, după ce aceasta şi-a lăsat cei patru copii singuri acasă, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Lucian Stroe. Potrivit sursei citate, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Mătăsari s-au sesizat şi, împreună cu reprezentanţii Primăriei Mătăsari, Compartimentul Asistenţă Socială, au identificat într-un bloc din localitate patru minori cu vârste cuprinse între 4 şi 15 ani care au fost lăsaţi fără măsuri de supraveghere şi tratament de către mama lor. "Din primele verificări efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că mama minorilor a plecat de la domiciliu de aproximativ o săptămână, lăsându-i în grija minorului de 15 ani pe fraţii săi. S-a luat legătura de urgenţă cu reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj care au dispus internarea minorilor în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Târgu-Jiu. Din informaţiile pe care le avem până în prezent, mama s-ar afla la muncă în străinătate iar de tatăl copiilor nu se ştie nimic", a spus Lucian Stroe.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.