Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Mesaj clar pentru Moldova: Bani contra reforme

Ziarul de Vrancea
26 ian 2016 595 vizualizări
România va acorda Republicii Moldova un sprijin de urgenţă pentru cetăţenii cei mai nevoiaşi, cu produse de primă necesitate n acordarea împrumutului promis anul trecut depinde de reformele realizate de Chişinău, i-a spus premierul Romaniei omologului său moldovean

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, după întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că România condiţionează acordarea primei tranşe din acordul de asistenţă financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chişinău trebuie să le ia în perioada următoare. Premierul român a precizat că această primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, se ridică la 60 de milioane de euro. Livrarea depinde de ratificarea acordului în Parlament, a adăugat Cioloş, arătând că a avut o discuţie pe această temă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Totodată, acordarea acestei prime tranşe va depinde şi de rezultatele primei vizite a FMI la Chişinău, a subliniat prim-ministrul român.
În prima fază însă, România îşi propune să acorde Republicii Moldova un sprijin de urgenţă pentru cetăţenii cei mai nevoiaşi, constând în principal în produse de primă necesitate, a declarat Cioloş. ''În măsura în care Guvernul din Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere într-o primă fază un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. În perioada următoare analizăm posibilitatea pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de primă necesitate pe care am dori să le putem furniza direct cetăţenilor Republicii Moldova'', a precizat premierul. ''Pornind de la nişte angajamente clare de reformă pe care sperăm să le vedem din partea Guvernului Republicii Moldova nu doar declarativ, ci şi faptic, Guvernul României este gata în aceste condiţii să sprijine Republica Moldova pe parcursul europen şi să sprijine acest program de reformă", a subliniat Cioloş.
Premierul roman şi Pavel Filip au avut, anterior întrevederii de la Palatul Victoria, o discuţie informală la o vilă de protocol, potrivit unor surse oficiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.

Pavel Filip: Este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică

Premierul moldovean, Pavel Filip, a declarat ieri la Palatul Cotroceni, în timpul întrevederii cu preşedintele Klaus Iohannis, că guvernul pe care îl conduce este probabil ultima şansă pentru clasa politică de la Chişinău.
"V-am zis şi cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziţi acest lucru de la mine şi vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinaţi să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii. Vom fi axaţi pe acţiuni, aşa cum am spus", i-a spus Filip lui Iohannis. Noul premier i-a mulţumit preşedintelui României că l-a primit la Cotroceni la scurt timp de la învestirea în funcţie, lucru care simbolizează relaţiile strânse dintre România şi Republica Moldova. "Spuneam astăzi că niciodată până acum nu am simţit în profunzime puterea expresiei <>. De fapt aici este prima mea vizită pentru că contăm foarte mult pe sprijinul dumneavoastră", a mai spus Filip, iar preşedintele Iohannis a spus: "Aşa va fi!"

Profesor de religie, acuzat că a arătat unor eleve imagini obscene pe telefon

O anchetă a fost declanşată la o şcoală din comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, după ce părinţii unor eleve de clasa a III-a au reclamat că profesorul de religie le-a arătat fetelor imagini obscene pe telefonul mobil.
Părinţii susţin că elevele au fost chemate la catedră în timpul orei de religie, iar profesorul le-a arătat imagini cu caracter obscen pe telefon. Inspectorul şcolar general al judeţului Vâlcea, Andra Bică, a declarat, ieri, că părinţii au depus o reclamaţie la Primăria Vaideeni, iar edilul localităţii a transmis sesizarea ISJ. ”S-a declanşat o cercetare disciplinară, domnul profesor este nevinovat până la terminarea cercetărilor, pentru că noi trebuie să avem în primul rând dovezi pentru a putea să-l acuzăm de ceva. Pot să vă spun că în momentul de faţă cercetarea este în plină desfăşurare, sper ca până la sfârşitul acestei săptămâni şi să avem şi o concluzie şi atunci vom putea da mai multe date despre acest caz”, a precizat şeful ISJ Vâlcea.

A fost finalizat raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv

INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv şi l-a predat, ieri, Institutului Naţional pentru Expertize Criminalistice, documentul având peste 500 de pagini, plus anexe.
"Am finalizat raportul de expertiză privind incendiul din clubul Colectiv pe care l-am predat, marţi, celor de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice care îl vor trimite, la rândul lor, Parchetului de pe lângă ICCJ. La noi munca e gata. Raportul are peste 500 de pagini, plus anexe, filmări video, experimentele făcute, simulările. A fost tratat cu prioritate acest caz, am lăsat deoparte orice altceva şi ne-am focalizat exclusiv pe acest caz", a declarat directorul INSEMEX Petroşani, George Găman. El a afirmat că nu poate spune care sunt concluziile raportului.

Mitropolitul Ardealului fuge de Comisia de Etică

Mitropolitul Ardealului şi alte două cadre didactice ale Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu care au coordonat lucrările unor deţinuţi nu s-au prezentat la Comisia de Etică. Surse din cadrul Universităţii au declarat că, în documentul transmis Comisiei de Etică, mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a precizat că nu a coordonat lucrarea lui George Becali "Iubire milostivă...", ci doar a dat "o binecuvântare" cărţii respective.
Potrivit listelor făcute publice de către Ministerul Justiţiei, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrări ale unor deţinuţi, cinci dintre aceştia aparţinând de ULBS, iar restul fiind de la Universitatea Româno-Germană şi Universitatea Alma Mater.
În 12 ianuarie, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. Cele două cărţi pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandări de la IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, şi IPS Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului. Becali a mai scris "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.