Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Peste 13.000 de potenţiale "atacuri teroriste" în Romania, în 2015

Ziarul de Vrancea
20 ian 2016 719 vizualizări
Astfel, 13.875 de cetăţeni au semnalat, anul trecut, posibile acţiuni teroriste, activităţi de propagandă islamist-extremistă în mediul virtual, comportamente suspecte şi aspecte considerate de către apelanţi ca fiind relevante în contextul fluxului de migranţi proveniţi din zone de conflict, precum Siria, dar şi interesul unor persoane de a comercializa substanţe radioactive, precizează SRI, în urma analizei apelurilor primite la numărul TELVERDE AntiTerorist, pus la dispoziţia cetăţenilor.

Din cele 13.875 de apeluri telefonice înregistrate pe parcursul anului 2015, doar 58 de apeluri au conţinut indicii cu potenţial relevant în domeniul antiterorism, iar dintre acestea, în 20 de cazuri SRI a dispus aprofundarea măsurilor de verificare şi soluţionare.
De regulă, tendinţa de creştere a numărului de apeluri telefonice se manifestă în situaţii de criză teroristă, iar atentatele teroriste de la Paris din 7-11 ianuarie şi 13 noiembrie 2015 au dus la triplarea numărului de sesizări telefonice din partea populaţiei. Apelurile sunt, în cea mai mare parte, efectuate de către bărbaţi, potrivit sursei citate. Indicii cu potenţial relevant care ar putea ajuta SRI să prevină sau să combată acte teroriste aparţin, în general, persoanelor cu vârste cuprinse între 20-35 ani, cu studii medii sau studenţi. În toate cazurile, identitatea apelantului este protejată.
Deşi România nu a fost vizată de ameninţări directe privind organizarea de atentate, coordonate sau inspirate de Daesh există, însă, un potenţial al ameninţării din partea organizaţiei, în contextul angajamentelor externe ale României şi a retoricii Daesh (n.r. – ISIS), care a nominalizat România ca teritoriu ce trebuie recucerit şi inclus în califat, arată SRI.

Cod galben de ger în aproape toată ţara, până luni

Codul galben de ger a fost extins, ieri, în aproape toată ţara, mai puţin în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin, până luni, potrivit atenţionării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În intervalul menţionat, valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile minime se vor situa frecvent între -20 şi -15 grade, iar izolat vor coborî şi până la -28 de grade, în timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restrânse, nu vor depăşi -10 grade.
În cursul nopţii de joi spre vineri şi pe parcursul zilei de vineri temporar vântul va avea unele intensificări în Moldova şi în zona de munte.

Viol, deconspirat la un priveghi

Un bărbat de 37 de ani, din comuna buzoiană Smeeni, a fost reţinut pentru viol şi corupere sexuală a minorilor, fiind acuzat că şi-ar fi violat, în mod repetat, unul dintre cei patru copii, o adolescentă de 14 ani. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, bărbatul de 37 de ani ar fi mers, luni noapte, la priveghiul fratelui său, împreună cu concubina sa de 32 de ani şi cu cei patru copii ai lor. La un moment dat, la priveghi, unul dintre copii, un băiat de 13 ani, i-a dezvăluit unei verişoare că sora sa mai mare, de 14 ani şi jumătate, este violată în mod frecvent de către tatăl lor. Auzind acestea, femeia i-a cerut socoteală bărbatului, între ei iscându-se un scandal în urma căruia femeia a sunat la Poliţie. Ajunşi la locul scandalului, poliţiştii l-au ridicat pe bărbatul suspect şi l-au reţinut sub acuzaţia de viol şi corupere sexuală a minorilor.

Un referent din Primăria Capitalei are avere nejustificată de 83.000 de euro

Un referent din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) are o avere nejustificată de peste 83.000 de euro în 2009, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 352.074 de lei (aproximativ 83.089 de euro), între averea dobândită si veniturile realizate în cursul anului 2009 de George Turtureanu, referent în PMB. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de Turtureanu în cursul anului 2009. Turtureanu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate şi a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.