Național

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Jumătate din ţigările vandute în nord-estul Romaniei sunt de contrabandă

Ziarul de Vrancea
14 ian 2016 548 vizualizări
Cea mai mare cantitate de ţigări la negru vine din Ucraina, pe locul doi fiind Republica Moldova

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în noiembrie 2015 la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, iar în regiunea de nord-est a Romaniei aproape jumătate din ţigaretele vandute sunt de contrabandă, conform datelor companiei de cercetare Novel Research."În noiembrie, în nord-est s-a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete: plus 16,1 p.p. comparativ cu luna septembrie. Piaţa neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămane, şi în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendinţă ascendentă, ajungand în luna noiembrie la 30,3% (plus 5,3 p.p. comparativ cu valul precedent). Din punct de vedere al provenienţei, creşte vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., pană la 17%. Aşa numitele «cheap whites», deşi se află în scădere (minus 7,9 p.p. faţă de septembrie), continuă să deţină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieţei negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 p.p. pană la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)", a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research. La randul lor, producătorii de ţigarete spun că este nevoie de o strategie naţională de combatere a comerţului ilegal, cerută public de autorităţile de aplicare a legii, precum şi de Consiliul Concurenţei. Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, afirmă că, în noiembrie, compania a sprijinit lansarea, de către Direcţia Generală a Vămilor din cadrul ANAF şi Poliţia Romană a celui de-al doilea val al campaniei anti-contrabandă "Aparenţele înşală", care se derulează în judeţele de graniţă, inclusiv cele din nord-estul ţării, zonă care a devenit polul pieţei negre din Romania. "Vom continua şi în cursul anului viitor să sprijinim campaniile publice anti-contrabandă derulate de autorităţi. Acţiunile de acest tip au, însă, rezultate doar în perioadele şi în regiunile în care se desfăşoară. Ne îngrijorează această escaladare a contrabandei, care este în bună măsură rezultatul acordului de mic trafic de frontieră cu Ucraina şi a lipsei unui sistem integrat de control al traficului. Aşa cum am declarat în mai multe randuri, este nevoie de o Strategie Naţională de combatere a comerţului ilegal, cerută public de autorităţile de aplicare a legii, precum şi de Consiliul Concurenţei, potrivit căruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piaţa ţigaretelor", a declarat Gilda Lazăr, reprezentant JTI Romania, Moldova şi Bulgaria. De asemenea, oficialii BAT Romania afirmă că dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro.

Economia Germaniei a crescut cu 1,7% în 2015, sfidand încetinirea globală

Economia Germaniei a înregistrat o creştere de 1,7% în 2015, susţinută de rata ridicată a angajărilor şi politica monetară expansionistă care alimentează consumul intern, într-o perioadă în care comerţul mondial încetineşte, a anunţat Biroul Federal de Statistică, într-o conferinţă de presă. Primele estimări oficiale referitoare la evoluţia PIB în trimestrul al patrulea vor fi publicate în februarie, iar analiştii Bloomberg anticipează un avans de 0,4%. Germania, cea mai mare economie din zona euro, beneficiază mai mult decat oricare alt stat din regiune de măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene (BCE). Rata şomajului se află la un minim record, salariile cresc, iar preţul petrolului este cu peste 37% mai ieftin faţă de anul trecut. Datorită acestor factori, consumul intern a devenit motorul creşterii economiei germane, iar exportatorii îşi transferă atenţia de la pieţele emergente care încetinesc spre economiile dezvoltate care îşi revin. "Germania a înregistrat în 2015 o creştere economică uşor peste potenţial, pentru al doilea an consecutiv. Perspectiva pentru 2016 este favorabilă, consumul va avea cea mai mare contribuţie la creştere, dar îngrijorările legate de China arată unde există riscurile economice relevante, mai ales în mediul extern", a declarat Joerg Zeuner, economist şef la banca de stat KfW. China a devenit dintr-un motor de creştere regional şi global un risc pentru comerţ, ca urmare a reechilibrării economiei de la investiţii către servicii şi comerţ. În Germania, consumul intern a crescut cu 1,9% anul trecut, cel mai mult după anul 2000, faţă de 0,9% în 2014, potrivit biroului de statistică. Creşterea cheltuielilor guvernamentale a accelerat de la 1,7% la 2,8%, cel mai rapid ritm după recesiunea din 2009. Cererea internă a contribuit cu 1,5 puncte procentuale la PIB. Exporturile au urcat cu 5,4%, iar importurile cu 5,7%. Guvernul a înregistrat un excedent bugetar de 0,5% din PIB.

Noul şef al FMI pentru Romania s-a întalnit cu consilierul preşedintelui

Delegaţia FMI, condusă de noul şef al misiunii în Romania, Reza Baqir, a avut, joi, la Palatul Cotroceni, o întalnire cu consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, au declarat surse oficiale, iar discuţiile au vizat situaţia economică, fiind menţionat şi subiectul unui nou Acord. Potrivit surselor citate, întalnirea a reprezentat un prim contact între noul şef al misiunii FMI în Romania, Reza Baqir, şi Administraţia Prezidenţială, fiind improbabilă o discuţie în acest moment şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Delegaţia FMI va veni în Romania în martie 2016, cand s-ar putea discuta cu Guvernul despre posibilitatea unui nou Acord şi vor avea loc şi discuţiile cu preşedintele şeful statului. "Acestea sunt întalniri de prezentare, dar şi de lucru, pe anumite subiecte, în vederea pregătirii evaluării din martie, cand FMI realizează o misiune periodica de evaluare, identificare a riscurilor, vulnerabilităţilor, perspectivelor favorabile de creştere economică", au declarat surse oficiale. Din acest motiv, cu această ocazie nu a fost solicitată şi o întalnire cu preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta va fi stabilită în luna martie, odată cu prezentarea concluziilor misiunii de evaluare. Întalnirea de la Palatul Cotroceni nu a vizat şi subiectul încheierii unui nou acord cu FMI, deşi această problemă a fost "menţionată" în cursul discuţiilor, însă "nu în termeni concreţi". În schimb, s-a făcut o evaluare a modului în care s-au derulat vechile programe cu FMI. Biroul local al FMI a anunţat luni că mandatul şefului misiunii FMI pentru Romania, Andreea Schaechter, s-a încheiat după doi ani şi jumătate, aceasta fiind înlocuită cu pakistanezul Reza Baqir. El lucrează la Fondul Monetar Internaţional din anul 2000, avand în ultimii patru ani funcţia de şef al diviziei Politica datoriei.

Acţiunile Renault scad cu 20%, pe fondul unei posibile investigaţii

Acţiunile Renault au scăzut cu pană la 20%, după ce un reprezentant al sindicatului CGT a anunţat că oficiali ai biroului antifraudă din Ministerului Economiei au confiscat computere de la birourile companiei, în cadrul unei posibile investigaţii privind testele pentru emisiile automobilelor. Agenţi ai biroului antifraudă au vizitat unele sedii ale Renault care au legătură cu standardele de testare şi certificare a motoarelor, a declarat Florent Grimaldi, reprezentant al CGT la uzina Renault din Lardy, confirmand o informaţie relatată de AFP, transmite Reuters. Acest fapt a lăsat impresia că investigaţia este legată de standardele emisiilor, în urma scandalului de la Volkswagen, a spus Grimaldi. Reprezentanţii Renault şi cei ai biroului antifraudă nu au putut fi contactaţi pentru informaţii. Acţiunile Renault au scăzut cu 16%, la 72,98 euro pe unitate, iar declinul a atins 20% la un moment dat, cel mai amplu după 2008. Titlurile Peugeot au coborat cu 8%, la 13,61 euro pe unitate. Producătorii auto au intrat în atenţia autorităţilor de reglementare din luna septembrie, după ce conducerea Volkswagen a recunoscut că a înşelat testele de poluare pentru 11 milioane de automobile diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor. Scandalul a izbucnit în urma unei investigaţii a autorităţilor americane. Autorităţile franceze investighează din septembrie dacă VW a înşelat clienţii în privinţa nivelului emisiilor automobilelor diesel şi s-a angajat să extindă cercetările la toţi producătorii, între care Renault şi PSA Peugeot Citroen. Separat, autoritatea franceză pentru mediu a început testarea aleatorie a vehiculelor, pentru a vedea diferenţele dintre rezultatele testelor de laborator şi cele ale testelor în condiţii reale. Peugeot a anunţat în octombrie că nu a folosit niciodată softuri pentru modificarea rezultatelor testelor de poluare.

Fabrica Ford de la Craiova are un nou director general

Fabrica Ford de la Craiova are, de joi, un nou director general, John Oldham, cu o experienţă de peste 35 de ani la Ford Marea Britanie şi Ford Europa şi care din 2015 ocupa funcţia de asistent director de producţie la Ford Romania. Oldham îl înlocuieşte în funcţie pe Jan Gijsen, care s-a ocupat de operaţiunile Ford din Romania în ultimii cinci ani şi care a fost numit director al Diviziei de Transformare Europeană în Producţie al Ford Europa. Noul director al fabricii de la Craiova are o experienţă de peste 35 de ani la Ford Marea Britanie şi Ford Europa, acesta fiind familiarizat cu fabrica de la Craiova, unde a sosit în 2013 ca manager al Uzinei de Motoare, conducand o echipă de peste o mie de angajaţi. În 2015, el a fost numit asistent director de producţie la Ford Romania, supervizand atat operaţiunile privind producţia de motoare, dar şi pe cea de vehicule. De asemenea, Attila Szabo a fost numit director general al Companiei Naţionale de Vanzări Ford Romania, cu sediul la Bucureşti, înlocuindu-l pe Valerio Brenciaglia, care a fost numit director al Diviziei de Relaţii cu Clienţii în cadrul Ford Italia.

Afacerile cu autovehicule şi motociclete au sporit cu 9,4%

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-au majorat în perioada ianuarie-noeimbrie 2015 cu 9,4% anual, pe serie brută, susţinute de vanzările auto, care au crescut cu 18,3%, iar afacerile pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au apreciat cu 8,4%, potrivit datelor INS. Totodată, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a înregistrat afaceri mai mari cu 17,3%, iar întreţinerea şi repararea autovehiculelor cu 6,1%. Pe de altă parte, activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule au avut o scădere cu 0,3%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, au crescut cu 9,7%.  Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri cu 8,4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (20,2%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (14,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (7,3%) şi cele de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (5,4%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-0,5%). În funcţie de seria ajustată, serviciile prestate populaţiei au avut afaceri în urcare cu 8,3%.

Lucrările de construcţii au consemnat un avans de 9,4%

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 9,4%, ca serie brută, construcţiile noi înregistrand un avans de 4,8%, iar lucrările de reparaţii capitale şi-au sporit volumul cu 23,5% şi cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,4%, potrivit datelor INS. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 16,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,1%. În cazul clădirilor rezidenţiale, volumul a scăzut cu 4,5%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 10,2%. Lucrările de reparaţii capitale au sporit cu 23,4%, cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 11%, iar lucrările de construcţii noi cu 6,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 9,3%, la clădirile nerezidenţiale cu 6,6%, iar la cele rezidenţiale cu 2,2%. În luna noiembrie, volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat un avans de 7% faţă de octombrie, serie brută, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 9%, lucrările de construcţii noi cu 7,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 3,3%.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.