Național

Manolescu despre cărţile scrise în detenţie: E o escrocherie naţională

Ziarul de Vrancea
11 ian 2016 716 vizualizări
Preşedintele Uniunii Scriitorilor critică în termeni duri cadrele universitare care îşi pun semnătura pe cărţile scrise de deţinuţi n "Cum poate MM Stoica să scrie o carte?", se întreabă criticul literar

Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, consideră că scrierea şi publicarea unor cărţi în detenţie, în ultimii ani, reprezintă "o escrocherie naţională", "o bătaie de joc fără margini". "Toată povestea este de o bătaie de joc fără margini, o escrocherie naţională. Oameni care nu ştiu să scrie, care pretind că au scris nu una, ci mai multe cărţi... Dar mai este o întrebare: profesorii, mari specialişti, Dan Pavel, Paul Dobrescu, Miron de la ASE, care au făcut referate favorabile. Sau cei care au făcut referat favorabil lui Dinel Staicu, care a avut problema cu teza lui de doctorat, care era făcută de altcineva. Adică chestii flagrante. Pentru Copos, un profesor, Brezeanu, de la Facultatea de Istorie, în timpul decanatului lui Cioroianu. Sunt peste 100 de cazuri. Am văzut lista pe care a publicat-o ministerul", a declarat, ieri, pentru Agerpres, Nicolae Manolescu. El spune că acest fapt este "foarte grav" şi vede necesar ca ministrul Justiţiei "să intervină şi să abroge această măsură". "Nu înţeleg de ce, până acum, tribunalele au refuzat să facă cunoscute aceste lucruri şi abia acum, cu noul Guvern, au ieşit la iveală", a spus Manolescu. El s-a întrebat "ce se întâmplă cu cărţile, pe care nu le-a văzut nimeni, pentru că ele au fost cumpărate în tiraje integrale de către beneficiari". "Ceea ce mă face să cred că şi le-au plătit. Aici sunt nişte edituri, în special una la Craiova care a profitat din plin, are zeci de cărţi", a adăugat Manolescu.
În opinia acestuia, "trebuie mers la rădăcină şi văzut cine a dat această dispoziţie, în ce condiţii, pe ce idee s-a pus problema, ce se întâmplă cu aprobările şi cum s-a ajuns la această aberaţie". "Că nu e vorba de un caz, două, nouă. E vorba de nenumărate situaţii. Sunt peste o sută. Peste o sută. Sunt oameni luaţi nu numai pentru corupţie, ci şi pentru omor. Li s-a redus pedeapsa de omor pentru că au scris o carte", a spus profesorul, subliniind că, "în primul rând, ar trebui interzis tot şi apoi evaluate lucrările şi luaţi la întrebări cei care au dat recomandările".
Potrivit lui Manolescu, un deţinut nu se poate documenta în puşcărie pentru a realiza o lucrare ştiinţifică. Referindu-se la cărţile scrise în detenţie de fostul premier Adrian Năstase, Manolescu a spus că acesta "era capabil", ceea ce "nu se poate vorbi, de pildă, de MM Stoica". "Că a scris Năstase şi Paul Dobrescu i-a făcut referatul. Adrian Năstase era capabil, a mai scris. Dacă le-o fi scris el. Nu ştiu. Eu sunt prieten cu el, dar asta nu înseamnă neapărat că îl cred pe cuvânt. Dar nu e numai cazul lui. Sunt nenumăraţi alţii. Am văzut blogul lui MM Stoica, de exemplu. Plin de greşeli de exprimare şi de ortografie. Păi cum să scrie ăsta o carte? În ce limbă? Nu înţeleg. Nu se poate aşa ceva. Dinel Staicu şi alţii... Lui Becali, Gigi, cine i-a făcut referatul? Însuşi mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Incredibil, totuşi. Incredibil", a afirmat Nicolae Manolescu.

Coordonator: N-am citit cărţile, dar sunt foarte utile

Cei trei profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj care au dat recomandări pentru cele patru cărţi scrise în detenţie de fostul primar Sorin Apostu susţin că nu au citit volumele respective, dar că acestea sunt ”foarte utile” pentru studenţi.
Sorin Apostu, condamnat în iulie 2014 la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, a scris în detenţie, în Penitenciarele Gherla şi Bistriţa, patru cărţi pentru care a primit recomandări de la trei profesori de la USAMV Cluj-Napoca, foşti colegi de-ai săi de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentară, unde fostul edil a predat înainte de a fi arestat.
Profesorul universitar Cornel Laslo de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentară din cadrul USAMV Cluj-Napoca a dat recomandări pentru cărţile ”Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne” şi “Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare”. El a afirmat că nu a văzut şi nici nu a citit cărţile scrise în penitenciar de Sorin Apostu, ci a dat doar o recomandare ”ca necesitate pentru instruirea studenţilor”.
Volumul ”Norme de igienă în unităţile de alimentaţie” a primit recomandare de la profesorul universitar Sevastiţa Muste, decanul Facultăţii de ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor. Muste a declarat că o astfel de recomandare pentru scrierea de cărţi cu caracter ştiinţific se dă persoanelor care au competenţe. ”Domnul Apostu este profesor universitar şi poate să stea şi o sută de ani undeva că el rămâne profesor universitar. Recomandarea este ca dânsul să scrie o carte care se adresează tuturor specialiştilor din domeniu. Volumele sunt, probabil, în bibliotecă, ar trebui să fie şi în librării, pentru că acolo este locul cărţilor”, a spus Muste. Cartea “Controlul calităţii laptelui, produselor lactate şi a mierii” a primit o recomandare de la conferenţiar universitar Dorin Ţibulcă, de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor. ”Este un volum care se încadrează în categoria carte ştiinţifică şi cred că este util studenţilor, mai ales că este o disciplină predată care se referă la controlul calităţii laptelui. Eu încă nu am văzut cartea, nu am intrat în posesia ei, dar merita să fie scris un astfel de volum”, a spus Ţibulcă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.