Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Scandalul doctoratelor plagiate

Ziarul de Vrancea
9 sep 2015 742 vizualizări
Pleşu propune o soluţie radicală: Suspendarea tuturor titlurilor

Ideea nu poate fi aplicată, susţine Alina Mungiu Pippidi, care vine la randul ei cu posibile soluţii

Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă, până când vor face acelaşi lucru toţi cei care au plagiat.
Alina Mungiu-Pippidi, care este doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, a declarat, ieri, că ideea lansată de Andrei Pleşu nu poate fi aplicată. "E o soluţie complet nepractică. Nu se poate. Nimeni nu-şi poate suspenda titlul, oamenii sunt profesori conferenţiari în virtutea acestui titlu pe care îl primesc. Ei nici nu ar mai avea dreptul să predea. Şi, după cum s-a văzut, nici Ponta, când a vrut să-şi dea titlu înapoi ca să scape, din perspectivă legală n-a putut. În plus, există oameni care au titluri de la alte universităţi, nu numai de la universităţi româneşti. Asta este o soluţie metaforică. Soluţia este cu totul alta şi eu am dat-o foarte clar, dar la soluţia pe care am dat-o eu, din păcate, şi nu de acum, ci de mai multă vreme, s-a opus o mare parte", a spus Alina Mungiu-Pippidi. Ea a precizat că problema este aceea că "numărul plagiatorilor sau impostorilor academici este foarte mare". "Deci noi ne confruntăm cu o masă critică din partea celor care sunt impostori, contra cărora luptă un grup de oameni care nu sunt convinsă că au majoritatea. Aici este problema. Şi această soluţie este simplă. La ora asta, noi încălcăm legea educaţiei. Legea educaţiei cerea o evaluare a şcolilor doctorale, care nu s-a mai făcut niciodată. De trei ani trebuia făcută şi nu s-a făcut", spune Alina Mungiu-Pippidi. Aceasta a mai spus că, în prezent, există instrumente globale, foarte simple, care să permită astfel de evaluări. "Dacă nu te-a citat nimeni în toată viaţa ta profesională, oricât ai publicat, eşti cu alte cuvinte un impostor, o nulitate (...) Vă asigur că, dacă luaţi tezele de la Academia Naţională de Informaţii - este discuţia zilele astea -, se va vedea că acei patru oameni împreună nu au un indice 2 agregat, nici cât ar trebui să aibă un asistent universitar (...)", a explicat Alina Mungiu-Pippidi. Ea a mai spus că soluţia în acest caz este aceea de a aplica Legea educaţiei. "Trebuie să aplicăm legea şi să evaluăm toate şcolile doctorale din această ţară. Criteriile le mai putem discuta în detaliu, pot fi diferenţe între discipline. Şi, acolo unde ele (şcolile doctorale, n.r.) nu îndeplinesc nişte criterii minimale, să le închidem. Asta e ce e de făcut, nu proteste simbolice. Ci să aplicăm legislaţia pe care o avem şi să facem curăţenie sistemică, nu la persoană", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

Ponta susţine că acordarea cetăţeniei romane este un proces "umilitor"

Personalităţile deosebite din sport, cultură, artă, oameni care "se bat" pentru valorile naţionale vor primi cetăţenia română în mod special, la propunerea unui ministru şi cu avizul instituţiilor competente, fără a parcurge procedura lungă, birocratică şi umilitoare, a spus premierul Victor Ponta. Şeful Executivului a făcut această afirmaţie, ieri, la începutul şedinţei săptămânale a Guvernului, în contextul în care anunţa că pe ordinea de zi se află o ordonanţă de urgenţă care va aduce noi prevederi privind acordarea cetăţeniei române. "E o discuţie mai veche care a pornit din zona de sport, e adevărat, de la federaţiile naţionale care vor să naturalizeze sportivi care sunt deja în România şi care ar putea să joace pentru echipele naţionale şi să reprezinte România, însă înţeleg că folosim actul normativ şi pentru oameni de cultură, oameni care se bat pentru valorile naţionale româneşti, să nu-i mai punem pe aceea procedură lungă, birocratică şi întortocheată, uneori chiar umilitoare şi dacă există personalităţi deosebite, prin propunerea unui ministru, cu avizele instituţiilor competente, putem să acordăm cetăţenia în mod special celor care servesc România sau care pot să aducă un plus României în domenii cum sunt sportul, cultura, arta şi cele asemănătoare", le-a spus Ponta miniştrilor.

Un cetăţean austriac s-a spânzurat în arestul Poliţiei Sibiu

Un cetăţean austriac în vârstă de 63 de ani, care a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru violarea a două fetiţe din Agnita, judeţul Sibiu, s-a spânzurat în arestul Poliţiei Sibiu, folosind un prosop cu care s-a legat de pat şi s-a întins până s-a asfixiat. Surse din cadrul anchetei au precizat că austriacul a cerut să stea singur în celulă, de teama altor deţinuti. Dintr-un prosop, acesta şi-ar fi confecţionat un fel de sfoară pe care şi-a legat-o în jurul gâtului şi de marginea patului, iar apoi s-a tot întins în pat până când s-a asfixiat. În 9 iulie, magistraţii din cadrul Judecătoriei Agnita au emis mandat de arestare pe numele cetăţeanului austriac pentru comiterea infracţiunilor de viol şi act sexual cu un minor. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit faptul că în cursul anilor 2014 – 2015, suspectul a întreţinut raporturi sexuale cu două fete minore, în vârstă de 9 şi 11 ani, din Agnita, judeţul Sibiu.

PNL promite că va vota împotriva pensiilor nesimţite pentru parlamentari

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că PNL va vota împotriva pensiilor parlamentarilor, în condiţiile în care raportul comisiei la cererea de reexaminare a preşedintelui la lege nu conţine modificările propuse de şeful statului. "Astăzi poziţia PNL pe legea referitoare la pensiile parlamentarilor este una foarte clară. Vom vota împotriva acestor pensii speciale pentru parlamentari pentru că întotdeauna partidul nostru a dat vot împotriva ideii de privilegiu, pentru că nu susnţinem criterii arbitrare pentru stabilirea pensiei pentru parlamentari, criterii care nu au niciun fel de legătură cu principiul contributivităţii", a afirmat Gorghiu. Ea a explicat că solicitarea de reexaminare a legii a vizat anumite prevederi şi în comisie nu a fost modificat fondul problemei. Întrebată ce va face conducerea PNL dacă parlamentarii liberali vor vota totuşi raportul, Gorghiu a spus că se îndoieşte că sunt colegi liberali care nu înţeleg poziţia politică a partidului.
"Vă asigur, însă, că din păcate voturile PSD sunt suficiente pentru a trece această lege de aceea am spus că reforma parlamentară nu poate fi făcută doar în declaraţii publice, ar trebui să încetăm să votăm astfel de legi", a spus Gorghiu. Întrebată dacă PNL va ataca legea la Curtea Constituţională, Gorghiu a sus că partidul va analiza serios această posibilitate.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.