Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: De la 1 septembrie serviciile medicale vor fi acordate numai cu cardul de sănătate

Ziarul de Vrancea
25 aug 2015 680 vizualizări
Serviciile medicale vor fi acordate din 1 septembrie doar cu cardul de sănătate, persoanele care nu l-au primit putand să îl solicite de la casa de asigurări de sănătate de care aparţin, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Cardul de sănătate funcţionează în continuare, nu a fost oprit niciodată. Singura noutate este că, de la 1 septembrie, cei care au cardul emis şi au nevoie de un serviciu care nu este urgenţă trebuie să prezinte cardul. Mai este o săptămană în care trebuie să se adreseze Casei, acolo unde sunt asiguraţi, şi să ceară cardurile. Asiguraţii care au nevoie să meargă la medic trebuie să prezinte cardul de sănătate. Era normal să avem o perioadă în care să fim toleranţi, pentru cei cărora nu li s-a emis cardul naţional de sănătate. Dar Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a trimis SMS unui număr de 10.000 de asiguraţi, invitandu-i să-şi ridice cardurile. Aceştia nu au venit. Nu ştiu ce aşteptă. Ziua de 1 septembrie? Aceştia nu vor primi servicii medicale fără card din 1 septembrie", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Vasile Ciurchea a precizat că vor fi şi excepţii, în cazul asiguraţilor cărora pană la 1 septembrie nu le-a fost emis cardul de sănătate, aceştia putand beneficia de servicii medicale şi fără card. "Cei cărora nu le-a fost emis cardul primesc servicii, pentru că în sistem se vede dacă acest card a fost emis sau nu. În această perioadă, deja avem tipărite şi predate către poştă 245.000 de carduri. În sistem apare că a fost emis cardul, dar el nu apare la cetăţean. Atunci, cardul va apărea emis în sistem cand poşta returnează borderoul din care rezultă fie că i-a fost înmanat cardul asiguratului, fie că l-a returnat la Casă. Pană la acea dată, cetăţenul figurează cu cardul neemis şi primşte servicii medicale. Atat timp cat cardul este între Imprimerie şi Poştă, între Poştă şi domiciliu, între Poştă şi Casă mi se pare normal ca pacientul să primească serviciile medicale atunci cand are nevoie de ele. Îl considerăm card emis în momentul în care cardul a ajuns la cetăţean sau cardul, din diverse motive, s-a întors la Casa de Asigurări", a explicat Ciurchea.

Procurorii cer pedepse mai mari pentru violatorii din Vaslui

Sentinţa Judecătoriei Vaslui prin care cei şapte tineri din Văleni au fost condamnaţi pentru violarea unei fete de 18 ani a fost contestată de procurori, care au considerat că pedepsele primite de agresori, cuprinse între 5 ani şi opt luni şi 8 ani şi patru luni de închisoare, sunt prea mici. Potrivit portalului instanţelor, procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui au contestat sentinţa dată de instanţa vasluiană, prin care cei şapte tineri au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare. La concluziile prezentate la judecata pe fond, procurorul de şedinţă a solicitat pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal, respectiv 12 ani de închisoare. Sentinţa Judecătoriei Vaslui a fost atacată şi de cei şapte tineri, precum şi de victimă.  Dosarul va fi înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Iaşi, care urmează să stabilească termenul de judecată, cel mai probabil în toamna acestui an. Sentinţa dată de instanţa ieşeană va fi definitivă.  Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, în 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tanără, decizia instanţei nefiind însă definitivă. Astfel, cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultand opt ani şi patru luni de închisoare.


Nume grele, trimise în judecată în dosarul retreocedărilor

Omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propunand judecarea omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii ilegale, în arest preventiv, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi spălare a banilor. Fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, cercetat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, va fi judecat pentru abuz în serviciu. De aceeaşi faptă este acuzat şi Marko Attila Gabor, cercetat în lipsă, întrucat s-a sustras urmăririi penale, la data faptei acesta fiind membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte al instituţiei, cercetat sub control judiciar în altă cauză, sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Tot pentru abuz în serviciu vor fi judecaţi şi foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu). Procurorii l-au trimis în judecată şi pe expertul evaluator Alexandru Florin Hanu, arestat la domiciliu în altă cauză, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Trei tineri care au violat o colegă sunt bătuţi pe umăr de judecători

Trei tineri din Prahova trimişi în judecată pentru viol în grup după ce au violat o colegă de liceu în timp ce îi ţineau briceagul la gat şi au filmat-o au fost condamnaţi la "măsura educativă a asistării zilnice", fiind lăsaţi liberi şi obligaţi să se prezinte la Serviciul de probaţiune. Trei tineri trimişi în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Vălenii de Munte pentru viol în grup şi producere de materiale pornografice după ce au violat o colegă de liceu se află în libertate, la peste nouă luni de la comiterea faptei, ei fiind condamnaţi de magistraţii de la Judecătoria Vălenii de Munte la pedepse constand în "măsura educativă a asistării zilnice". Cei trei tineri, Fabian George Brujbeanu, în varstă de 17 ani, Andrei Răzvan Radu, în varstă de 17 ani, şi Dumitru Adrian Ion, în varstă de 15 ani, elevi la Liceul Tehnologic "Romeo Constantinescu" din oraşul Vălenii de Munte, au fost trimişi în judecată în luna decembrie a anului trecut, fiind acuzaţi că au violat o adolescentă, colegă de liceu cu ei.

Romania, prezentă pentru prima dată la Targul de Carte de la Beijing

Romania va fi prezentă, pentru prima dată, în perioada 26 - 30 august, la Targul Internaţional de Carte de la Beijing, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman (ICR), avand tema "Discover Romania between the books covers". Aflat la cea de a 22-a ediţie, Targul Internaţional de Carte de la Beijing este cel mai important eveniment de profil din China, potrivit Institutului Cultural Roman (ICR). Conform sursei citate, evenimentele propuse de Institutul Cultural Roman, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Beijing, vor pune în valoare patrimoniul literar romanesc şi vor oferi o perspectivă asupra evoluţiilor literare şi editoriale actuale din Romania. Programul romanesc include dezbateri şi întalniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari şi jurnalişti romani şi chinezi, constituind o ofertă culturală diversificată. Printre invitaţi se numără scriitori, artişti, critici, jurnalişti, traducători şi alte personalităţi culturale. Din delegaţia romanească fac parte scriitorii Eugen Uricaru şi Horia Garbea, editoarea Raluca Tudor şi Bogdan Popescu, directorul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.