Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un important obiectiv din Cluj a fost vandalizat

Ziarul de Vrancea
23 aug 2015 731 vizualizări
Obeliscul Carolina, aflat în Piaţa Muzeului din municipiul Cluj-Napoca, a fost vandalizat, persoane necunoscute desenand pe acesta cu vopsea roşie şi scriind cateva litere cu vopsea verde, iar Primăria urmează să sesizeze Poliţia

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, ieri, că la rectificarea bugetului local din luna septembrie se vor aloca bani pentru aplicarea unui strat anti-graffiti pe mai multe monumente şi statui din municipiu. "Vom face, luni, o sesizare la Poliţie, pentru vandalizarea Obeliscului Carolina din Piaţa Muzeului. Din cate am văzut, persoane necunoscute au desenat graffiti pe ea şi au scris diverse litere cu vopsea. Cerem prinderea şi pedepsirea autorilor pentru că acest fenomen de vandalizare a unor monumente din Cluj-Napoca ia amploare. În luna septembrie, vom aloca bani la rectificarea de buget pentru aplicarea unui stat anti-graffiti pe mai multe monumente şi statui din oraş, cum sunt Matei Corvin şi Carolina. Doar pentru statuia Matei Corvin costul unei astfel de operaţiuni se ridică la circa 60.000 de lei”, au spus reprezentanţii municipalităţii. Pe statuia Carolina, situată în Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca, au fost făcute desene cu vopsea roşie şi scris cuvantul "Mad” cu vopsea verde. Recent, pe statuia Matei Corvin a fost aruncată vopsea maro, iar pereţii exteriori ai Bisericii Romano-Catolice "Sf. Mihail” au fost mazgăliţi cu graffiti. şi în aceste cazuri a fost sesizată Poliţia. Obeliscul Carolina a fost ridicat în anul 1831 în memoria împărătesei Austriei, Carolina Augusta, care a făcut în anul 1817 o vizită la Cluj împreună cu soţul ei, împăratul Francisc I. Obeliscul are o înălţime de 10 metri, iar pe trei dintre laturile sale sunt realizate basoreliefuri cuprinzand aspecte din vizita împărătesei Carolina Augusta.

Candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ANI susţin proba scrisă

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan, care conduce interimar instituţia, după demisia lui Horia Georgescu, şi ceilalţi doi candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al ANI, Claudiu Platon şi Ionel Garleşteanu, susţin astăzi proba scrisă a concursului. Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon şi Ionel-Ion Garleşteanu şi-au depus dosarele pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), postul fiind liber după ce Horia Georgescu a demisionat, în martie, fiind acuzat de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Membrii Consiliului Naţional de Integritate au verificat, în 23 iulie, dosarele candidaţilor şi au constatat că aceştia îndeplinesc condiţiile, toate cele trei candidaturi fiind admise pentru participarea la concursul de ocupare a funcţiei de preşedinte al ANI. Cei trei candidaţi vor susţine luni, de la ora 12.00, la sediul ANI, proba scrisă a concursului. Ulterior, în 11 septembrie, de la ora 11.00, tot la sediul ANI, cei trei candidaţi vor susţiune interviul. Planurile de management pe baza cărora se vor susţine interviurile au fost depuse la sediul ANI. Bogdan Stan (34 de ani) este vicepreşedinte al ANI şi conduce interimar instituţia, după demisia din martie a lui Horia Georgescu. Conform CV-ului său, lucrează în cadrul ANI din 2007, unde a ocupat, pe rand, funcţiile de consilier personal Cabinet Preşedinte, inspector de integritate, şef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepreşedinte. Bogdan Stan a absolvit, în 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, iar în anul 2010 a făcut un curs postuniversitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a Serviciului Roman de Informaţii. Petre Claudiu Platon (38 de ani) este manager public în cadrul Ministerului Dezvoltării. A lucrat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Sălaj. Petre Claudiu Platon a absolvit, în 2000, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, iar în 2009 un curs postuniversitar în domeniul securităţii naţionale la Academia Naţională de Informaţii. Ion Ionel Garleşteanu (67 de ani) a mai candidat la şefia ANI şi în anul 2012, concursul fiind caştigat atunci de Horia Georgescu. Garleşteanu a absolvit, în 1972, Facultatea de ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova. Este lector la Universitatea din Craiova.

Televiziunea Prima TV a intrat în insolvenţă
 
Televiziunea generalistă Prima TV, deţinută de omul de afaceri Cristian Burci, a intrat în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a procedurii generale împotriva debitorului şi a desemnat administratorul judiciar. Dosarul prin care societatea Prima Broadcasting Group SRL, care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Prima TV, a cerut deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VII-a Civilă, pe 6 august. Materia procesului este "faliment", iar obiectul este "cererea debitorului art. 66 din Legea nr. 85/2014 rep. cf. disp. art. 114 indice 22 alin 1 din ROIJ". Primul termen în acest dosar a fost stabilit iniţial pe 3 septembrie, însă, pe 19 august, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată. Dosarul a fost judecat pe 19 august, iar judecătorul a admis cererea debitorului SC Prima Broadcasting Group SRL. "În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă", instanţa a decis deschiderea procedurii generale împotriva debitorului. Instanţa a stabilit următoarele termene limită, în cadrul procedurii: "a) termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la Încheierea de deschidere a procedurii - 15 zile de la notificare, precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor, care nu va depăşi 10 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora; b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului - 05.10.2015; c) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a tabelului preliminar de creanţe - 26.10.2015; d) termenul de definitivare a tabelului creanţelor - 20.11.2015; e) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor - 30.10.2015". Totodată, instanţa a desemnat societatea SMDA Insolvency SPRL ca administrator judiciar provizoriu, "care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 raportat la art. 87 alin. 1 lit. a din Legea nr. 85/2014, cu o remuneraţie de 3.000 lei din averea debitorului". Pe de altă parte, un alt dosar înregistrat de Prima Broadcasting Group SRL la Tribunalul Bucureşti pe 6 august are ca obiect "suspendare executare cerere de suspendare provizorie a executărilor silite". În acest dosar nu a fost stabilit încă un termen de judecare. Asociatul unic al societăţii Prima Broadcasting Group SRL, care deţine licenţa Prima TV, este Graffiti Red SRL, care, la randul său, are următorii asociaţi: Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA - 95% şi Diana Toboşaru - 5%. Asociatul unic al Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA este Cristian Burci, potrivit site-ului Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Accident soldat cu un mort şi doi raniţi în Ialomiţa

O persoană a murit şi alte două, între care un copil de nouă ani, au fost rănite, ieri, în urma unui accident produs DN 2, în judeţul Ialomiţa, după ce şoferiţa unui autoturism a virat brusc la stanga şi nu a acordat prioritate unui autovehicul care circula regulamentar. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa, accidentul a avut loc pe DN 2, în apropierea localităţii Moviliţa. Astfel, o femeie de 53 de ani aflată la volanul unui autoturism a virat brusc la stanga fără să se asigure, intenţionand să intre pe un drum care duce spre localitatea Dridu, şi s-a ciocnit cu un autoturism care circula regulamentar. În urma impactului, o bătrană de 80 de ani aflată în autoturismul care a virat la stanga a murit. De asemenea, şoferiţa care a provocat accidentul şi un copil în varstă de nouă ani aflat în autoturismul care circula regulamentar au fost răniţi, fiind transportaţi la spital. Copilul a fost dus la o unitate medicală din Bucureşti.

Încep probele scrise la bacalaureat

Absolvenţi de liceu susţin, de astăzi pană vineri, probele scrise din sesiunea a doua a bacalaureatului, primul test fiind la limba şi literatura romană, urmat de cel la limba maternă, de proba obligatorie, la matematică sau istorie, şi de proba la alegere dintre mai multe discipline. Candidaţii care susţin bacalaureatul în a doua sesiune din acest an vor începe luni, la ora 09.00, testul scris la limba şi literatura romană. Absolvenţii filierei teoretice - profilul umanist şi cei ai filierei vocaţionale - profilul pedagogic vor avea aceleaşi subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice - profil real şi ai filierei tehnologice vor primi alte subiecte, pe care trebuie să le rezolve în cel mult trei ore. Probele scrise vor continua marţi cu limba şi literatura maternă (maghiară, germană, slovacă, ucraineană, sarbă sau croată), miercuri cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică pentru absolvenţii profilului real şi istorie pentru cei de la profilul umanist, şi vineri cu proba la alegere a profilului şi specializării, respectiv biologie, geografie, fizică, chimie, logică, informatică, sociologie, psihologie, economie sau filosofie. Rezultatele vor fi afişate în 31 august, pană la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.