Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Iohannis nu-l lasă pe Ponta în concediu fără scutire medicală

Ziarul de Vrancea
22 iun 2015 572 vizualizări
Seful statului a refuzat interimatul lui Gabriel Oprea la şefia guvernului pană cand premierul în funcţie nu-şi va atesta cu acte incapacitatea fizică temporată n cu o zi înainte, fostul preşedinte Băsescu solicita acelaşi lucru

Preşedintele Klaus Iohannis nu a acceptat deocamdată interimatul lui Gabriel Oprea în fruntea Guvernului, întrucât şeful statului doreşte să primească acte medicale care să ateste incapacitatea temporară a premierului Victor Ponta de a-şi exercita funcţia, potrivit unor surse oficiale.
"Deocamdată, România are un premier legal", au declarat, ieri, sursele citate.
Vicepremierul Gabriel Oprea, propus de către premierul Victor Ponta, aflat în Turcia, să preia interimar postul de prim-ministru, a fost ieri la Palatul Cotroceni, unde a avut o discuţie de aproximativ 30 de minute cu preşedintele Klaus Iohannis.
Duminică, premierul Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval. Dacă preşedintele Iohannis va semna decretul de numire, Oprea va avea inclusiv atribuţia de a conduce şedinţele de guvern.
Premierul Ponta a declarat, duminică seară, la Antena 3, că l-a propus pe Gabriel Oprea la şefia interimară a Guvernului deoarece este singurul vicepremier şi că nu a discutat cu preşedintele Iohannis, ci doar i-a scris pe această temă. El a menţionat că nu a mai vorbit cu şeful statului "de când acesta a ieşit şi a spus să vină Guvernul PNL".
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică, la postul B1 TV, că el ar fi fost mai exigent în locul lui Iohannis, în sensul că i-ar fi cerut lui Ponta şi un certificat medical. Traian Băsescu a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au un aranjament stabilit încă dinaintea plecării lui Ponta în Turcia, prin care şeful Guvernului îşi ia "un moment de respiro", un colac de salvare pentru a nu demisiona după acuzaţiile DNA. El a apreciat că această înţelegere între preşedinte şi premier rezultă din faptul că vicepremierul Gabriel Oprea a fost propus pentru conducerea interimară a Guvernului de către Ponta, în condiţiile în care Constituţia prevede că preşedintele este cel care desemnează care dintre membrii Guvernului poate prelua interimar postul de prim-ministru.
Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.

Ponta s-a învoit şi de la DNA

Avocata premierului a dus ieri procurorilor DNA acte medicale privind starea de sănătate a lui Victor Ponta şi a cerut o nouă amânare a audierii acestuia, în dosarul în care este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor. Loredana Radu a stat la Direcţia Naţională Anticorupţie aproximativ o jumătate de oră şi nu a făcut declaraţii nici la intrare şi nici la ieşirea de la DNA.
Premierul Victor Ponta a susţinut, duminică seara, că ipoteza că a plecat să se opereze în Turcia pentru a scăpa o perioadă de presiunea DNA, care început urmărirea penală pe numele său, este "o imbecilitate susţinută de băsişti" şi a reafirmat că nu intenţionează să demisioneze de la şefia Guvernului.

Autostrada Paşcani - Bacău, finalizată doar cu prejudiciul din dosarul Chiliman

n proiectul de infrastructură este estimat la 485 de milioane de euro, în condiţiile în care procurorii suspectează gruparea Chiliman că a "furat" 670 de milioane de euro

Procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunurile lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi din dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau "comisioane" de 10%.
Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu a afirmat, ieri după-amiază, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de trei miliarde de lei in dosarul în care este cercetat alături de primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, de consiliera acestuia, Ioana Costescu, şi de consilierul local Ion Brad. Moisescu a spus că, în ceea ce-l priveşte, a fost instituit sechestru pe case, acţiuni şi conturi şi că, cel mai probabil, va contesta măsura asigurătorie.
În privinţa documentului găsit de către procurori la percheziţia domiciliară făcută la locuinţa lui Moisescu, prin care soacra acestuia îşi împrumuta fiica cu suma de 670 de milioane de euro, Vlad Moisescu a spus că acel document nu are nicio legătură cu Primăria Sectorului 1. "Este un act sub semnătură privată, care nu a avut niciun fel de consecinţă, dar, cel mai important, nu are nicio legătură cu Primăria Sectorului 1", a spus Moisescu.
Acesta a declarat că suma de 670 de milioane de euro care apare în actul de împrumut dintre soacra şi soţia sa nu este cea reală şi că în acel document este vorba despre "o eroare materială de denominare" făcută de "cel care a întocmit actul". Întrebat dacă va achita acest prejudiciu, Moisescu a răspuns: "Care prejudiciu, domnişoară?", adăugând că un prejudiciu se stabileşte în urma unui proces în instanţă. Vlad Moisescu a catalogat drept "o copilărie" ceea ce se întâmplă.
La scut timp de la ieşirea lui Moisescu din DNA Ploieşti au părăsit sediul instituţiei şi Andrei Chiliman, precum şi consiliera sa personală Ioana Costescu. Chiliman a declarat că i-a fost pus sechestru "pe declaraţia de avere". "Pe declaraţia mea de avere s-a pus sechestru. Mai mult nu spun", a afirmat Chiliman. Întrebat dacă va contesta decizia, edilul a răspuns: "Evident că o voi contesta". La rândul său, Ioana Costescu a spus că deţine un apartament care valorează mai puţin de 100.000 de euro şi că va contesta măsura sechestrului asigurător.

Brad: Poveşti de Fraţii Grimm

Ulterior, consilierul local Ion Brad a respins acuzaţiile care i se aduc şi a catalogat drept "invenţii greu de înţeles" capetele de acuzare formulate de DNA. "Cred că Fraţii Grimm sunt extrem de invidioşi pe DNA. (...). Sunt nişte invenţii greu de înţeles", a afirmat Brad, la ieşirea de la DNA.
Întrebat ce interese ar avea DNA să inventeze acuzaţii la adresa unor persoane, Brad a spus că pot să fie "interese politice".

Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Schelet al strămoşului elefantului, descoperit în Vaslui

Specialişti ai Muzeului "Vasile Pârvan" şi de la Facultatea de Geologie Iaşi au făcut o importantă descoperire paleontologică pentru România, după ce au scos la suprafaţă numeroase fragmente ale unei specii de animale gigantice ce au trăit în urmă cu şapte - opt milioane de ani în Podişul Moldovei. Astfel, paleontologii bârlădeni şi cei ieşeni au găsit în malul unui drum comunal de la ieşirea din localitatea vasluiană Ghergheşti fragmente de fildeş, femur, tibie şi centura pelviană din specia Deinotherium Giganteum, un strămoş al elefantului african, ce a trăit în epoca Miocenului Superior. Animalul avea peste patru metri înălţime şi aproximativ 3,5-4 metri lungime. Potrivit reprezentanţilor Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, osemintele sunt puternic alterate şi acoperite cu cenuşă vulcanică, în condiţiile în care au stat relativ la suprafaţă, în malul respectivului drum de costişă. "Scheletul era uşor împrăştiat, suprapus pe verticală, în condiţiile în care a fost depus în albia minoră al unui canal fluvial. Noi sperăm să găsim şi alte elemente în afară de cele recuperate până acum şi să refacem peste 50% din scheletul animalului. Oricum, este o descoperire de excepţie. Un exemplar similar a fost găsit acum peste o sută de ani, la sfârşitul secolului XIX, la Mânzaţi (n.r. - judeţul Vaslui), scheletul fiind expus astăzi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» Bucureşti", a declarat, ieri, muzeograful Laurenţiu Ursachi, din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad.
Potrivit acestuia, descoperirea de la Ghergheşti demonstrează încă o dată faptul că în Podişul Moldovei a fost un climat subtropical, în care au trăit elefanţi, rinoceri, tigri şi chiar hiene.

Ambasador: Când am ajuns în România, erau mulţi oameni de neatins

Ambasadorul Elveţiei, Jean-Hubert Lebet, a declarat ieri că atunci când a ajuns în România, în vara lui 2011, a văzut foarte multe persoane care erau "de neatins", dar acele vremuri au trecut, prin lupta anticorupţie.
"În special în ultimii câţiva ani, mulţi în România şi-au asumat integral responsabilitatea pentru justiţie, însă, regretabil, mulţi alţii nu au făcut-o sau, mai rău, şi-au folosit funcţiile publice pentru câştiguri personale, iar aceasta a condus la irosirea resurselor publice şi private", a spus ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, cu ocazia lansării oficiale a modulelor e-learning în domeniul noilor coduri juridice. Ambasadorul a mai spus că autorităţile române trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, pentru a permite unei noi generaţii de politicieni şi lideri să se dezvolte. "Dacă justiţia este prima virtute, corupţia este cancerul instituţiilor. Acest cancer poate fi o boală mortală, iar vindecarea ei poate la început să pară foarte dură, însă medicul sistemului judiciar trebuie să procedeze cu foarte mare grijă, are nevoie şi merită sprijinul nostru, critic dar constructiv. În acest context, trebuie să felicităm autorităţile române pentru acţiunea lor decisivă împotriva corupţiei. Îmi amintesc prima dată când am venit în România, în vara anului 2011, când observam foarte multe persoane importante care erau de neatins. Din fericire, acele vremuri au trecut şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, pentru a permite unei noi generaţii de politicieni şi lideri să se dezvolte şi să servească poporul român", a adăugat ambasadorul Elveţiei.

PNL strange semnături pentru demiterea lui Ponta

PNL va iniţia o campanie de strângere de semnături în toate judeţele ţării, prin filialele partidului, pentru demiterea premierului Victor Ponta. ”Această moţiune populară este al doilea episod după momentul noiembrie 2014, când, prin vot, Victor Ponta a fost trimis acasă. (...) Astăzi, vom iniţia o campanie de strângere de semnături în toate judeţele României, în toate filialele PNL. Vom merge către cetăţeni pentru a le cere sprijinul pentru demiterea unui premier care refuză să facă un gest elementar, un gest de bun simţ şi de demnitate, anume de a-şi scrie demisia. România nu-şi mai permite un prim-ministru urmărit penal, un premier care fuge de justiţie şi care nu are respect faţă de instituţiile statului şi faţă de români. În acest context, menţionez şi rezultatele ultimului sondaj pe care l-am consultat şi care arată că 78% dintre români şi-au pierdut încrederea în actualul guvern”, a spus şefa PNL, Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, ”nu există foarte multe prevederi constituţionale care să ajute în acest sens”. ”Dacă ai un prim-ministru lipsit de bun simţ politic care, în ciuda faptului că este urmărit penal, că este lipsit de credibilitate şi de legitimitate, refuză să-şi dea demisia, din păcate nu ai foarte multe soluţii”, a adăugat liderul liberal.

Gorghiu: Sunt filată de luni de zile

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că a observat şi ieri dimineaţă ”filajul maşinilor” care o însoţesc de câteva luni în trafic şi că a aflat de la parlamentari PSD că se instrumentează plângeri şi se cercetează tot ce a făcut în ultimii zece ani. ”Ştiam din momentul alegerii mele în funcţia de copreşedinte al PNL că voi beneficia de un tratament compus din atacuri, insulte, manipulări şi dezinformări. Aşa am ajuns să fiu transformată de către propaganda PSD din martor în Victor Ponta, din avocat în Dan Şova şi din copreşedinte al PNL în Elena Ceauşescu, Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu Dej, Elena Udrea şi alţii. Toată această campanie a pornit din momentul votului PNL în cazul senatorului Dan Şova. În lumina evenimentelor recente înţeleg şi de ce prim-ministrul a fost atât de afectat de acţiunea politică a PNL în privinţa prietenului său”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook, ieri dimineaţă. Ea i-a transmis ”premierului în exil” să nu îşi facă speranţe, susţinând că ”acţiunile de intimidare sau calomniile nu au niciun efect” asupra sa. "Am aflat, de asemenea, de la parlamentari PSD, care nu sunt de acord cu aceste metode, că se instrumentează plângeri la Parchetul General şi ANI şi că o echipă cercetează tot ce am făcut şi n-am făcut în ultimii 10 ani. Grea operaţi...une:)) Sa mai zică cineva că nu avem un premier preocupat chiar şi din Turcia de soarta opoziţiei din Romania!”, mai spune Gorghiu.

Vreme caldă în următoarele două săptămani

Valorile termice vor fi, până la sfârşitul lunii iunie, în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime între 26 şi 29 de grade Celsius şi cu fenomene asociate instabilităţii atmosferice, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 22 iunie - 5 iulie 2015, publicată ieri.
Până la sfârşitul lunii iunie, în Moldova, valorile termice vor avea variaţii de la o zi la alta, dar în general vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime, în medie regională, de 25 — 28 de grade. În primele zile ale lunii iulie, vremea va deveni local călduroasă, astfel că maximele temperaturii aerului vor ajunge la 31 — 32 de grade, mediat pe regiune. Minimele termice se vor situa uşor sub mediile multianuale în prima săptămână, apoi vor creşte continuu. Pentru cea mai mare parte a regiunii, regimul pluviometric va fi deficitar pe parcursul celor două săptămâni, fenomene asociate instabilităţii atmosferice fiind de aşteptat pe arii restrânse în nordul zonei şi în zona submontană, în special în data de 24 iunie şi în intervalul 28 — 30 iunie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.