Național

MOZAIC STIRI NATIONALE; Doar 1,7% dintre români donează sânge, faţă de 66% dintre austrieci

Ziarul de Vrancea
15 iun 2015 447 vizualizări
In perioada de vară, numărul donatorilor scade cu 25%

Doar 1,7 la sută dintre români donează sânge, faţă de 66 la sută dintre austrieci sau 52 la sută dintre francezi, a arătat ieri, de Ziua Mondială a Donatorului, Ministerul Sănătăţii, precizând că în România există o nevoie permanentă de sânge, preparate sanguine şi de donatori fideli.
Secretarul de stat a spus că Ministerul Sănătăţii încurajează donarea benevolă de sânge, mai ales că în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25 la sută mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate şi se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile. În UE se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge - un gest de solidaritate pe care cetăţenii europeni îl fac faţă de semenii lor care au nevoie de transfuzii.
În România, numărul celor care donează continuă să rămână mic, iar cantitatea necesară de sânge este cu greu acoperită. Ponderea donatorilor, de numai doi sută, este încă prea mică în raport cu media europeană, de şase la sută. La Centrul de Transfuzii Bucureşti sunt recoltate zilnic aproximativ 200 de pungi de sânge, în timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi.

PNL va vota împotriva modificărilor la Codul Penal

Modificările propuse de PSD la Codul Penal sunt în contradicţie cu MCV, iar scopul lor este de a compromite dosare în curs de derulare prin eventuale dezincriminări care să protejeze lideri social-democraţi, în special Victor Ponta şi Dan Şova, a declarat, ieri, Cătălin Predoiu. Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că toţi membrii PNL vor vota împotriva acestor modificări. "Vor susţine poziţia CSM, vor susţine MCV şi continuarea combaterii corupţiei", a punctat el.
Întrebat de proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, Cătălin Predoiu a precizat că poziţia Partidului Naţional Liberal a fost exprimată cu mult timp în urmă, fiind "clară şi fără echivoc: fără privilegii pentru parlamentari".
CSM a dat ieri aviz negativ propunerilor legislative de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, printre prevederile cu care magistraţii nu sunt de acord fiind dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive. Avizul dat de CSM este unul consultativ. Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale. De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.

CSM: Afirmaţiile generalului SRI Dumbravă nu au afectat independenţa justiţiei

Afirmaţiile generalului SRI Daniel Dumbravă, conform cărora instanţele de judecată sunt un "câmp tactic" pentru Serviciu Român de Informaţii (SRI), nu au afectat independenţa justiţiei şi a magistraţilor, a decis, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Sesizarea a fost făcută în urma unei solicitări transmise în acest sens de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România. Astfel, inspectorii judiciari au întocmit un raport cu privire la posibila încălcare a independenţei actului de justiţie în urma afirmaţiilor lui Daniel Dumbravă, care a spus că instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI şi că "în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

Cum va fi vremea în următoarele săptămani

Vremea se anunţă caldă, în general, în următoarele două săptămâni, însă pe parcursul intervalului (între 17-21 iunie) valorile termice vor coborî sub mediile multianuale ale lunii iunie, iar instabilitatea atmosferică va fi din ce în ce mai prezentă, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 15-28 iunie, publicată luni.
În Moldova, după o primă zi cu temperaturi maxime de 33-35 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 22-23 de grade în jurul datei de 17 iunie, valori ce se vor situa uşor sub normele specifice acestei perioade din an. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, mai evidentă în a doua săptămână de prognoză, când media regională a maximelor va fi de 27-28 de grade. Valorile nocturne vor avea o tendinţă asemănătoare, coborând de la 18 de grade, până spre 12 grade în intervalul 18-21 iunie, ulterior urmând să crească la 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15-17 iunie, când vor fi averse torenţiale, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. În a doua săptămână de prognoză, sunt de aşteptat ploi, în general slabe cantitativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.