Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Oprea ameninţă cu ieşirea de la guvernare

Ziarul de Vrancea
14 iun 2015 602 vizualizări
Cel puţin declarativ, liderul UNPR se opune modificărilor propuse de parlamentarii PSD la codurile penale

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, ameninţă cu retragerea de la guvernare dacă PSD ”modifică pe furiş” Codul Penal în Parlament. "I-am spus-o şi lui Victor Ponta, le-am spus-o şi colegilor de coaliţie. În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela penal - unii, pe furiş, vor să-l modifice - sau se doreşte un atac asupra statului român, pe noi de pierd de parteneri", a declarat Gabriel Oprea în emisiunea "După 20 de ani", difuzată ieri la ProTV.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în timp ce PNL a cerut amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Membrii comisiei au introdus pe ordinea de zi cele 22 de propuneri legislative, care urmează să fie trimise instituţiilor abilitate - ICCJ, CSM, Ministerul Justiţiei - pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână. Vicepreşedintele comisiei, deputatul Ciprian Nica (PSD), a propus termenul de o săptămână pentru avizul asupra acestor proiecte, însă PNL a criticat propunerea, invocând o grabă "suspectă" de a fi adoptate aceste proiecte. Reprezentanţii CSM au solicitat un termen de două săptămâni, pe motiv ca nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.

La rândul său, preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a arătat că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid. "Vorbim despre un pachet de proiecte care vizează modificări substanţiale cu privire la CP şi CPP, ambele sunt legi organice şi reprezintă fundamentul pe care îşi desfăşoară activitatea justiţia. Cred că, pentru a da o notă de maximă seriozitate pentru aceste proiecte, nu s-ar impune să purtăm azi discuţii nici la modul general. Nu aveţi un punct de vedere exprimat de către ICCJ. Nu cunoaştem punctele de vedere ale celorlalţi invitaţi: CSM, MJ. Este extrem de important ca fiecare din aceste instituţii să ne exprimăm puncte de vedere şi să cunoaştem punctele de vedere ale celorlalţi. Având în vedere că este vorba de legi foarte importante, vă rog să amânaţi", a spus Stanciu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii proiectelor, a spus că nu trebuie amânate discuţiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale. "Nu e vorba de propuneri venite ieri sau alaltăieri în parlament. E vorba de propuneri de un an şi jumătate. În privinţa deciziei CC de neconstituţionalitate, se impune o modificare rapidă", a spus Nicolae. Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, care propune interzicerea încătuşării suspecţilor de corupţie. 

Gorghiu: Iniţiatorii modificărilor, aleşi certaţi cu legea

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că nu ştie dacă ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va trece la UNPR, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile, dar afirmă că ar fi o situaţie de "râsu-plânsu" ca un ministru considerat "prost" de PSD să fie "extraordinar de bun" la cealaltă formaţiune. Copreşedintele PNL se aşteaptă ca proiectele de modificare a Codului Penal să fie pe ordinea de zi a plenului săptămâna viitoare. "Mă aştept să fie săptămâna viitoare pe ordinea de zi a plenului pentru că nu degeaba doar au fost ţinuţi parlamentarii PSD şi din arcul guvernamental în scaune, citez din Victor Ponta, «ca oile în staul», şi scuzaţi-mi faptul că redau din Victor Ponta asemenea jigniri, cred că au fost ţinuţi cu promisiunea că vor beneficia de aceste modificări ale Codului Penal", a menţionat Gorghiu. Ea a susţinut că aceste proiecte nu fac decât să îi salveze pe unii parlamentari cu probleme penale, care sunt şi iniţiatorii demersurilor respective. "Înseamnă nişte proiecte care să le salveze pielea de diverse cauze în care sunt implicaţi. Aţi remarcat şi dumneavoastră nu o dată, de foarte multe ori, faptul că iniţiatorii acelor modificări nu fac modificările de dragul de a îmbunătăţi legislaţia penală, ci sunt persoane care, din păcate, sunt afectate de diverse cauze de corupţie, de diverse cauze care implică conflict de interese şi e păcat să porneşti cu stângul într-o modificare legislativă şi să dai naştere la tot felul de suspiciuni. Probabil că, dacă erau alte persoane, care nu erau în diverse cauze implicate, lucrurile erau altfel dezbătute şi discutate", a explicat Alina Gorghiu.

PSD vrea o secţie de investigare a magistraţilor

Deputatul PSD Marius Manolache propune, printr-o iniţiativă legislativă, înfiinţarea în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ a unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători, considerând că actualele mijloace de investigare s-au dovedit "ineficiente". "Soluţia legislativă se impune dată fiind ineficienţa dovedită a mijloacelor legale şi procedurale existente în legătură cu investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi în exercitarea profesiei. Numărul soluţiilor definitive de achitare pronunţate de magistraţi constrastează flagrant cu numărul de dosare penale în care aceştia sunt investigaţi pentru fapte săvârşite în exercitarea profesiei (represiune nedreaptă, cercetare abuzivă)", consideră iniţiatorul proiectului. Deputatul PSD propune modificarea, în acest sens, a legii organizării judiciare.

Potrivit celor propuse de iniţiator, completele de 5 judecători vor soluţiona apelurile şi cerererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a ICCJ şi judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului. "Iniţiatorul apreciază că nu poate fi exercitată calea de atac a apelului împotriva unei hotărâri pronunţate în fond de către instanţa supremă decât în favoarea persoanei deferintă justiţiei", mai arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Tokes: Suntem aproape de demiterea utecistului Victor Ponta 

Europarlamentarul Tokes Laszlo a afirmat, sâmbătă, la o dezbatere care s-a desfăşurat la Timişoara, că în cei 25 de ani de la Revoluţie cei care au luptat în acele zile pentru căderea comunismului s-au îndepărtat unii de alţii. "Prelegerea mea de astăzi (sâmbătă - n.r.)se numeşte «Fără compromisuri». Faptul că azi se împlinesc 25 de ani de la revoltele studenţeşti dă o importanţă aparte evenimentului. În urmă cu puţină vreme de la acel moment, la Timişoara s-a semnat Proclamaţia. Temerile noastre au fost întemeiate. Ion Iliescu a stat ca o stavilă în faţa aplicării Proclamaţiei. Apoi, în Duminica Orbului, oamenii, două treimi mai exact din cei prezenţi la urne, au votat FSN. A urmat restaurarea puterii comuniste care ţine şi în zilele noastre", a declarat Tokes. El a spus că în continuare susţine democraţia şi luptă "împotriva puterii retrograde", adăugând că aceia care au înfăptuit crimele comunismului trebuie să răspundă în faţa justiţiei. Totodată, Tokes a anunţat că la Bruxelles s-a discutat despre înfiinţarea unui tribunal penal pentru crimele comunismului din statele europene. "Crimele şi criminalii comunismului trebuie judecaţi. Victimelor trebuie să li se facă dreptate. Nu putem trece nepăsători pe lângă raportul lui Tismăneanu, pe lângă sacrificiile lui Teodor Mărieş. Acestea ne aduc aminte de responsabilităţile noastre. (…) Acum suntem aproape de demiterea utecistului Victor Ponta şi tragerea la răspundere a lui Ion Iliescu. Luna trecută, la Bruxelles a avut loc o conferinţă despre crimele comunismului. Platforma a propus atunci crearea unui tribunal european care să judece crimele comuniste şi să identifice făptaşii care sunt în viaţă. După atâţia ani de tergiversare există semne că justiţia s-a urnit din loc. Urmează cazul Ion Iliescu. Întrebarea e cât mai ţine situaţia aceasta în care aceiaşi călăi să îi domine pe cei care au avut de suferit din cauza lor în trecut", a spus Tokes.

Sâmbătă s-au împlinit 25 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă, în urma căreia au murit zeci de oameni, dintre care doar şase au fost identificaţi şi recunoscuţi, iar 746 au fost răniţi. La începutul acestui an, în februarie, dosarul Mineriadei a fost redeschis.

Mormantul lui Arsenie Boca a fost profanat

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru profanare de morminte după ce măicuţele de la Mănăstirea Prislop au descoperit că mormântul părintelui Arsenie Boca a fost săpat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Laura Bradu, poliţiştii din Haţeg au deschis un dosar penal pentru profanare de morminte după ce măicuţele de la Mănăstirea Prislop au anunţat că o persoană a încercat să sape o groapă peste mormântul părintelui Arsenie Boca.

Măicuţele au descoperit, sâmbătă dimineaţa, că în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă a fost săpată o groapă peste mormântul părintelui Arsenie Boca din cimitirul Mănăstirii Prislop. Groapa are o lungime de 2,4 metri, o lăţime de un metru şi o adâncime de 50 de centimetri. Potrivit unor surse judiciare, suspectul principal este un bărbat din Maramureş, cunoscut cu boli psihice.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 şi nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28 noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.