Național

Mazăre: M-am săturat să duc viaţa asta

Ziarul de Vrancea
18 mar 2015 680 vizualizări
Primarul milionar al Constanţei, Radu Mazăre, a spus, ieri, că s-a săturat să fie hăituit de procurori şi că va renunţat la funcţia de edil.

El a venit la arestul Poliţiei Capitalei pentru a-şi lua actele şi geanta pe care o avea luni, când a fost reţinut, pentru 24 de ore, de procurorii DNA. Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Radu Mazăre, însă instanţa supremă a decis, ieri, ca primarul să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii. "Decizia a fost dată la 2 noaptea şi a durat mai mult de 8-9 ore să ia o decizie. E o cauză destul de complexă, complicată, cu achiziţii, cu hotărâri de consiliu, cu legi, cu controale. Sigur că e de apreciat când te bagă cineva la beci, acuzându-te că ai luat nouă milioane de euro şi prejudiciu alte zeci de milioane, iar tu ieşi pentru lipsă de probe. E o decizie importantă şi asumarea ei", a spus primarul. Întrebat dacă ia în calcul o ieşire din politică sau plecare de la conducerea Primăriei Constanţa, Radu Mazăre a spus că este hotărât să renunţe cât mai curând. "Am şi eu viaţa mea şi nu m-a câştigat nimeni ca să fiu hăituit în halul ăsta. Consider că sunt o ţintă, că sunt un trofeu şi vreau şi eu să traiesc. Nu m-a câştigat nimeni ca să duc viaţa asta, cu geanta la uşă în fiecare dimineaţă, mă ia sau nu mă ia. Aşa că, sunt hotărât să renunţ foarte, foarte curând. Nu aş da un termen, dar curând, nu îmi face plăcere, nu mai pot să îmi desfăşor activitatea şi nu mai vreau, m-am săturat să stau cu geanta la uşă", a mai spus Radu Mazăre. "Nu vreau să fac comparaţie şi să mă bucur de răul nimănui, dar ieri am fost judecat pentru că am fost reclamat de un domn care a fost judecat, la rândul lui, ieri (n.r. – Horia Georgescu)", a adăugat primarul. Radu Mazăre a mai spus că în arest sunt condiţii foarte grele, dar oamenii de acolo se comportă admirabil. "Discutam cu un băiat din celulă, care mai fusese închis în Franţa şi îmi spunea că nu are nicio legătură ce este aici cu ce este acolo. Nu spune nimeni că trebuie să beneficiezi de hotel, dar condiţiile sunt inumane, sunt ca pe vremuri", a mai spus Mazăre.
Decizia luată ieri de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de cercetare în libertate a lui Radu Mazăre, poate fi contestată de procurorii DNA la instanţa supremă.

Şpaga diferea în funcţie de statul funcţionarilor

Procurorii anticorupţie prezintă, în referatul de arestare a primarului PSD, mai multe situaţii în care Radu Mazăre şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, fiind relatate momente în care acesta ar fi luat chiar mită, pentru atribuirea de contracte sau emiterea unor documente de către instituţia pe care o conduce. Unul dintre cazurile în care Mazăre a luat mită este cel privind construcţia unui mall în Constanţa. Potrivit anchetatorilor, între 2006 şi 2009, Mazăre, prin intermediul omului de afaceri Sorin Strutinsky Sorin Gabriel, a luat de la reprezentanţii unei firme suma de un milion de euro pentru a emite în cel mai scurt termen documentaţiile de urbanism necesare construcţiei unui mall. "Mita a fost primită sub forma unor contracte de publicitate încheiate cu o societate controlată de Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. De remarcat că la data de 17 iulie 2007 este emisă autorizaţia de construire pentru mall, contractul de publicitate în valoare de un milion de euro găsit la percheziţia domiciliară este datat 5 august 2007, iar la data de 14 august 2007 este emisă autorizaţia de construire având ca obiect organizarea de şantier pentru acelaşi mall", potrivit referatului DNA. Conform sursei citate, toate aceste acte au fost emise de Primăria Constanţa "în termene foarte scurte, de câteva zile".
Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia că sumele percepute drept mită, în cadrul Primăriei Constanţa, erau diferite în funcţie de statutul funcţionarilor. În acelaşi document este explicat şi modul în care Radu Mazăre a ajuns să ia o mită de şapte milioane de euro de la reprezentanţii unei firme de salubrizare, pentru a le atribui un contract. Astfel, procurorii arată că, în cadrul procedurii de selecţie a firmei de salubrizare, au fost "înlăturaţi eventualii competitori", prin faptul că li s-a cerut să aducă toate utilajele în Constanţa. Această condiţie a dus, în plus, şi la stabilirea unor preţuri supraevaluate de singura societate care a participat la licitaţie, profitând astfel de lipsa de concurenţă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.