Național

Băsescu a cerut, Iohannis şi Ponta s-au conformat: Soţul Laviniei Şandru, dat afară din Guvern

Ziarul de Vrancea
15 mar 2015 1311 vizualizări
Anchetat pentru o mită de 2 milioane de euro, Darius Valcov a demisionat, aseară, din funcţia de ministru al Finanţelor n cu cateva ore înainte, preşedintele Iohannis îi solicitase premierului Ponta revocarea din funcţie a soţului Laviniei Şandru n primul care a cerut "capul" lui Valcov a fost Traian Băsescu

Darius Vâlcov i-a înaintat, aseară, premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, în urma acţiunii penale începute de DNA.
"Premierul va mai amâna câteva zile nominalizarea unui nou ministru, în aşteptarea finalizării proiectului noului Cod Fiscal", au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Cu două ore mai devreme, preşedintele Klaus Iohannis îi solicitase premierului să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru a lui Darius Vâlcov. "Având în vedere că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, m-aş fi aşteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcţie, înţelegând că afectează activitatea şi credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situaţie, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a domnului Darius Vâlcov", a subliniat preşedintele Iohannis.
Victor Ponta a scris, sâmbătă dimineaţă, pe Facebook, că Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă "un rol determinant" în cel mai important proiect al Guvernului din acest an - Codul Fiscal. Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut, sâmbătă seara, un apel către Iohannis şi către Ponta, susţinând că orice oră întarziere în remanierea ministrului Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare dar şi pe cursul de schimb.

Un milion de lei în pungi de plastic

Darius Vâlcov a primit "comisionul" în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au întâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir. Informaţiile apar în referatul cu propunere de arestare emise pe numele primarului din Slatina, Minel Prina, şi al omului de afaceri Lucian Petruţ Suşală.
Procurorii DNA arată, în documentul citat, că Vâlcov a primit banii de la omul de afaceri care a obţinut contracte "cu dedicaţie", în baza unor licitaţii trucate, în sediul SC Tehnologica Radion. Beneficiarul final al acestor contracte era Compania de Apă Olt. "La momentul efectuării plăţilor de către Compania de Apă Olt, Vâlcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajaţi. Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei, provenienţa banilor remişi fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal", se arată în referat. Mai mult, procurorii au stabilit că ministrul Finanţelor se întâlnea cu unii dintre suspecţii din dosar în cimitir, pentru a purta discuţii despre eventualele verificări ale oamenilor legii.

Mai toată averea, trecută pe numele soţiei

Potrivit procurorilor, pentru a împiedica efectuarea unui control de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, la solicitarea lui Petruţ-Lucian Şuşală, au fost distruse mai multe documente şi hard disck-uri. În acest context, anchetatorii amintesc de "consultarea permanentă şi influenţarea" lui Darius Vâlcov, ministru al Finanţelor, de a interveni în activitatea de control desfăşurată de Agenţie.
Ministrul Darius Vâlcov a fost, vineri seară, audiat la DNA. Procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că este suspect de trafic de influenţă. La ieşirea din sediul parchetului, Vâlcov a spus că este nevinovat şi a negat că ar fi luat mită. În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal şi primarul din Slatina, Minel Prina, şi Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina.
Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul sprijinului pentru caştigarea unor licitaţii în municipiul Slatina, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).
Anchetatorii au stabilit că, în urma înţelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finanţelor a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
Darius Vâlcov este ministru al Finanţelor Publice din decembrie 2014. El a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.
Ministrul PSD Darius Vâlcov declară în ultima declaraţie de avere, actualizată la începutul acestui an, un singur cont curent, deschis, în 2009, la BCR pe numele soţiei sale, Lavinia Şandru, în cuantum la zi de 180.000 lei, şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 62.000 lei. Pe numele soţiei sale figurează şi singura maşină a familiei, un Jeep Wrangler fabricat în 2011 şi cumpărat anul trecut.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.