Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Votul electronic, varianta M10

Ziarul de Vrancea
9 mar 2015 545 vizualizări
Monica Macovei i-a transmis, ieri, preşedintelui Klaus Iohannis, un proiect de lege al partidului M10, privind votul electronic, care a fost depus la comisia parlamentară de cod electoral, cerându-i şefului statului să îl susţină public şi în consultările instituţionale cu Guvernul şi partidele.

Proiectul de lege ar permite tuturor românilor – din ţară şi din străinătate – să poată vota electronic la orice tip de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, precum şi la referendumuri, susţine Macovei.
Proiectul de lege prevede că cetăţenii români care doresc să voteze electronic trimit prin poştă sau depun personal o cerere adresată primăriei de la domiciliul sau reşedinţa lor, respectiv reprezentanţei diplomatice sau consulare în cazul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate (cerere de înscriere în Registrul Electoral Electronic). Cererea va fi însoţită de o copie legalizată după actul de identitate, pentru a împiedica orice posibilă fraudă în emiterea de astfel de cereri de către persoane neautorizate. Cererile vor fi comunicate de primării şi de reprezentanţele diplomatice sau consulare Ministerului Afacerilor Interne, în formă electronică, în termen de cel mult 48 de ore de la primirea lor sau, în format de hârtie, în termen de cel mult 5 zile.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va transmite solicitantului, prin intermediul primăriilor sau reprezentanţelor diplomatice/consulare, un token (dispozitiv care generează parole de identificare cu dată de expirare scurtă pentru utilizatorul acesteia, folosit pentru autentificarea în sistemul de vot) – pe model de sistem e-banking, fiabil şi recunoscut pentru nivelul de securitate. Token-ul va fi folosit nu doar pentru un rând de alegeri, ci pentru toate tipurile de alegeri sau referendumuri care urmează, şi poate fi folosit pentru orice alte aplicaţii online (plata de taxe şi impozite, eliberarea de acte etc) pe care statul român le va pune la dispoziţia cetăţenilor.
Token-ul va fi identificat prin intermediul unei serii unice şi va fi activat doar sub semnătura funcţionarului şi în prezenţa posesorului, pentru a împiedica orice posibilă fraudă, se mai arată în proiect.
Cetăţenii români pot exercita dreptul de a vota electronic, între orele 07.00 şi 21.00 (ora locală), în preziua stabilită pentru exercitarea dreptului de vot în modalitatea clasică (pe buletin de vot pe hârtie). În ziua votului pe buletinul de vot de hârtie, reprezentanţii birourilor electorale din secţiile de votare au obligaţia de a scana documentele de identitate ale alegătorilor, pentru a afla în timp real (instantaneu) dacă aceştia au votat sau nu anterior (pentru a preveni fraudele electorale sau/şi tentativele de dublare a votului electronic).
Proiectul mai prevede că fraudarea votului electronic, în orice modalitate, se pedepseşte cu închisoarea între 7 şi 25 de ani. Potrivit Monicăi Macovei, prin acest proiect, cetăţenii români trebuie să facă, atunci când doresc şi pot, doar două drumuri: pentru legalizarea copiei actului de identitate (necesar cererii de vot electronic) şi ridicarea token-ului (necesar activării în condiţii de securitate). ”Odată cu primirea token-ului, cetăţenii români pot vota de acasă sau de oriunde se află la toate alegerile sau referendumurile care vor urma, având siguranţa că nimeni nu a cerut sau primit în locul lor, în mod fraudulos, dispozitivul electronic de identificare. În plus, dispozitivul (token-ul) poate fi folosit pentru orice alte aplicaţii pe care statul român le va dezvolta în folosul cetăţeanului (plata de taxe şi impozite, eliberarea de acte etc)”, se mai menţionează în comunicat. ”În ceea ce priveşte adoptarea unei legi care să permit românilor să voteze electronic, semnalele politice nu sunt deloc încurajatoare”, mai spune Macovei în scrisoarea către şeful statului.

Vreme schimbătoare în următoarele săptămani

Vremea va continua să fie "capricioasă" în următoarele două săptămâni, cu intervale în care temperaturile maxime vor ajunge chiar şi la 14 grade Celsius, dar şi cu episoade de precipitaţii, fie sub formă ploaie fie mixte, la nivelul întregii ţări, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), pentru perioada 9-22 martie, publicată ieri.
Pentru regiunea Moldovei, în intervalul 9-11 martie, zilele vor fi mai calde decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime de 10-11 grade, în medie regională, dar nopţile vor fi reci, cu o medie a minimelor de la —3 la —1 grad Celsius. În a doua parte a primei săptămâni, valorile termice diurne vor marca o scădere, astfel încât media maximelor va fi de 4-7 grade, iar cea a minimelor va creşte, oscilând în jurul pragului de îngheţ. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în uşoară creştere, cu precădere la valorile maxime, încât regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă a lunii martie. Precipitaţii sub formă mai ales de ploaie sunt aşteptate pe spaţii mai extinse şi posibil moderate cantitativ, în intervalul 12-14 martie, dar ploi slabe şi pe spaţii relativ restrânse sunt de aşteptat şi în timpul celei de-a doua săptămâni.

Băsescu îl ceartă pe Procurorul General

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a ironizat, ieri, pe şeful Parchetului General, Tiberiu Niţu, după sesizarea Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute în cazul Nana.  Întrebat dacă a afectat independenţa justiţiei, prin postarea de pe Facebook, de sâmbătă, Traian Băsescu a răspuns: ”Nu, şi dacă domnul Niţu crede că a venit vremea în care nimeni să nu îndrăznească să exprime vreun punct de vedere, că dânsul are sensibilităţi, îl anunţ că nu voi ţine cont de sensibilităţile domniei sale, mai ales când minte”, a spus Băsescu. El a precizat că în postarea de pe Facebook a exprimat punctul său de vedere, potrivit căruia Justiţia are de constatat dacă în procesul de restituire au fost ilegalităţi, referitor la terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi. ”Eu am scris aici, dar să conteste cineva că acea comisie (comisia parlamentară privind terenurile de la Nana – n.r.) nu a pornit de la decizii politice, este o copilărie, iar dacă domnul Niţu s-a simţit implicat politic, este problema dânsului, dar acest proces a avut ca bază acţiunea politică, după care eu exprim punctul de vedere că nu exclud ca în procesul de restituire să se fie întâmplat ilegalităţi. Mai mult de atât, chiar sugerez că, dacă aş fi Parchet General, aşa aş face, aş declanşa acest tip de controale în toată ţara”, a declarat Traian Băsescu, la sediul PMP. Potrivit lui Băsescu, ”până la clarificare, fie că e vorba de restituiri de terenuri agricole, fie că e vorba de restituiri de păduri, nu ar mai merge deloc înainte cu restituirile”. ”În interiorul acestui proces, sunt convins că se vor găsi resurse pentru a se despăgubi toţi cei care încă nu au fost despăgubiţi, datorită ilegalităţilor care s-au făcut”, a adăugat el.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor fostului preşedinte Traian Băsescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana, urmând să se stabilească dacă a fost afectată credibilitatea justiţiei. Traian Băsescu a scris, sâmbătă, pe Facebook, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.

Cum se va numi partidul lui Geoană
 
Senatorul Mircea Geoană a anunţat că în cadrul Biroului Naţional de Conducere al Noului Proiect Social Democrat s-a decis înfiinţarea unui nou partid de stânga, Partidul Social Românesc, ca răspuns la ”grava deviere de la identitatea de stânga a PSD-ului condus de Victor Ponta”. ”Astăzi, 9 martie 2015, în cadrul sedinţei săptămânale a Biroului Naţional de Conducere al Noului Proiect Social Democrat s-a decis înfiinţarea unui nou partid de stânga, cu denumirea Partidul Social Românesc (PSR)”, se precizează într-un comunicat de presă. Geoană mai arată că PSR va declanşa "un război împotriva sărăciei, marginalizării şi excluziunii sociale cu scopul declarat de a crea o noua voce şi o nouă politică economică a clasei de mijloc". ”PSR este duşmanul declarat al inegalităţilor şi al efectelor negative ale polarizării sociale, cât şi un aprig apărător al drepturilor angajaţilor din sectorul public şi privat. PSR va repune în centrul societăţii munca, cinstea şi demnitatea fiinţei umane, înlocuind corupţia, minciuna, impostura şi pseudo-cultura, ce domină spaţiul şi discursul public. România are nevoie de talentul şi priceperea tuturor cetăţenilor români, indiferent unde trăiesc şi muncesc, în ţară sau în străinătate”, se mai menţionează în comunicat.
Senatorul Mircea Geoană a lansat, pe 1 februarie, la Romexpo, un nou proiect social-democrat intitulat "România noastră", susţinând că această iniţiativă va schimba majoritatea în Parlament, iar în luna martie va fi instalat un nou guvern. Geoană a spus că propune noul proiect în locul "sultanatului politic al lui Victor Ponta".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.