Național

"Suntem beliţi! Toţi!" Cum funcţionează mafia din PSD

Ziarul de Vrancea
20 oct 2014 1556 vizualizări
Interceptări ale procurorilor DNA dezvăluie principala miză a jocului de putere din PSD: controlul asupra justiţiei n astfel, în schimbul modificării unor articole din legea penală, Hrebeneciuc îi promite lui Şova sprijin în partid pentru a prelua şefia PSD n în convorbiri cei doi fac referire la Victor Ponta, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Marian Oprişan

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi senatorul PSD Dan Şova sunt urmăriţi penal de DNA pentru trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, pentru a evita ca o eventuală condamnare a sa să fie pusă în executare, dar şi pentru ca Miron Mitrea să nu facă închisoare. Astfel, în 17 octombrie, Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, "şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse". Potrivit unor surse judiciare, respectivul coleg de partid al lui Hrebenciuc este fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova. Procurorii susţin că, în timpul întâlnirii, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat.
Hrebenciuc i-ar fi cerut să se asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care Şova ar fi acceptat-o. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al PSD, în dauna altor doi posibili contracandidaţi. Cei doi au mai discutat ca Şova să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea unui articol de lege, respectiv, cel privind influenţa politică pe care o persoană o foloseşte "în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Articolul se referă chiar la una dintre acuzaţiile care îl privesc pe Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor.

Intră în scenă Iliescu, omul lui Iliescu

De asemenea, Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA cu ajutorul fostului şef al Serviciului Protecţie şi Pază (SPP) Dumitru Iliescu, mai susţin surse judiciare. Astfel, el ar fi aflat, prin intermediul lui Iliescu, că a fost şi este interceptat în baza unui mandat emis la solicitarea DNA. Tot Dumitru Iliescu, susţin anchetatorii, l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc că, prin intermediul unui angajat DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes. În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect. În acest sens, deputatul PSD i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, susţin procurorii anticorupţie. Dumitru Iliescu a fost şef al SPP în perioada 1990-1996, în timpul primului mandat de preşedinte al lui Ion Iliescu.

Şova: "Aministie şi graţiere obligatoriu!"

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a declarat, ieri, la ieşirea de la DNA, că nu şi-a pus problema să fie şeful PSD şi că nu a vorbit niciodată cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Cu toate acestea, stenograme din dosar arată cum cei doi voiau să modifice "cu inteligenţă" legea penală.

"HREBENCIUC VIOREL: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...
ŞOVA DAN: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
HREBENCIUC: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
ŞOVA: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar..." (…)
HREBENCIUC: Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!
ŞOVA: Partidul merge. În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.
HREBENCIUC: Asta este problema.
ŞOVA: Este negativ.
HREBENCIUC: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic şi normal ca mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...
ŞOVA: Dar ce facem cu Vali? (...)
HREBENCIUC: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.
ŞOVA: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian (Marian Oprişan - n.r.) acasă.
HREBENCIUC: Da, ca e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. Îi hrăneşti orgoliul şi..."

"Am discutat cu Victor treaba asta"

Hrebenciuc şi Şova au discutat ulterior despre necesitatea dezincriminării faptei de folosire a influenţei de către liderul unui partid politic în scopul obţinerii unui folos necuvenit:

"HREBENCIUC: Si mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef - nu şef...
ŞOVA: De partid.
HREBENCIUC: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
ŞOVA: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.
HREBENCIUC: Deci, automat, suntem beliţi.
ŞOVA: Toţi!
HREBENCIUC: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...
ŞOVA: Nu, codul integrităţii...
HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: 'Domne, dar vedeţi că e aşa?' şi zice: 'Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea'. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu (senatorul Ilie Sârbu - n.r.) şi la mine, e trecută asta.
ŞOVA: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - 'Voi sunteţi nebuni?' şi mi-au spus: 'Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.
HREBENCIUC: Exact.
ŞOVA: Modificaţi legea.
HREBENCIUC: Nu, trebuie făcuta o chestiune foarte clară.
ŞOVA: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.
HREBENCIUC: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
ŞOVA: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor (premierul Victor Ponta - n.r.) treaba asta"







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
malinoiu cristi, acum 3475 zile, 1 ora, 31 minute, 57 secunde
IMI ESTE SILA SI SCIRBA ...am ajuns sa-mi urasc tara ...datorita unor golani.. exact cain proverbul..Dupa razboi ,multi viteji se arata......la revolutia din 89...acesti golani ,care fac ce vor ei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.