Național

Iohannis este mai "roman" decat Ponta

Ziarul de Vrancea
6 aug 2014 513 vizualizări
reşedintele PNL spune că strămoşii săi s-au aşezat în Transilvania în urmă cu 850 de ani n premierul declara recent că se trage dintr-o familie de italieni, care s-a mutat în Romania în urmă cu circa o sută de ani

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a vorbit ieri despre istoria familiei sale, afirmând că strămoşii săi au venit în urmă cu 850 de ani în Transilvania.
"Strămoşii mei au venit acum 850 de ani în Transilvania, s-au aşezat în zona Sibiului şi de atunci tot acolo trăim. Nu am niciun strămoş care să fi venit din altă parte. Pentru ţara noastră, totuşi, 850 de ani e destul de mult, aşa că pot să spun că sunt de aici. Am documente scrise care atestă, de la 1500 încoace, că familia Iohannis a existat în zona Sibiului, mai exact în Cisnădie. Familia mea, indiferent cât mergem în urmă, a fost de condiţie medie. Nici bogaţi, dar nici săraci lipiţi pământului", a spus Iohannis. Acesta a adăugat că în familia sa este primul care are o căsătorie mixtă, soţia sa, Carmen, fiind româncă. De asemenea, preşedintele PNL a mărturisit că niciodată nu şi-a dorit să plece din România, nici măcar atunci când, după Revoluţie, foarte mulţi etnici germani au ales să plece în Germania.
"Etnicii germani din România, prin anii '70, au început să manifeste dorinţa de a pleca din România. Eu atunci eram în liceu şi nu am vrut să plec. Majoritatea colegilor mei de liceu au spus că ei vor să plece în Germania.
Eu am făcut notă discordantă şi atunci. După Revoluţie, majoritatea etnicilor germani au dorit în continuare să plece, doar că au avut porţile deschise şi au plecat. Eu nu am vrut niciodată să plec din România", a conchis acesta.
Victor Ponta a povestit, în urmă cu două săptămani, că familia sa a ajuns în Romania, în urma cu circa 100 de ani, din Italia, din oraşul Trieste, pentru a pietrui drumul de la Pecica la Nădlac. Potrivit premierului, celălalt bunic, din partea mamei, Cornelia Naum, ar fi venit din Albania, Naum fiind un nume specific aromanilor şi zonei Balcanilor.

Liberalul abia aşteaptă să fie "dezbrăcat" de Băsescu

Pe de altă parte, preşedintele PNL a declarat ieri că abia aşteaptă ca şeful statului să facă dezvăluiri despre lucrurile ascunse din CV-urile candidaţilor la Preşedinţie, aşa cum a promis cu o zi înainte. "Acele declaraţii mi s-au părut foarte bune şi foarte binevenite. Este normal şi natural, în orice ţară, ca cele mai multe informaţii să fie la preşedintele ţării şi, dacă preşedintele consideră că are informaţii importante pentru naţiune, fiindcă intrăm în campania prezidenţială, mi se pare un lucru natural şi chiar de dorit să vină şi să spună ce ştie despre candidaţi", a precizat Iohannis pentru Adevărul. El a adăugat că a citit "altfel" acele declaraţii ale preşedintelui, "nu ca pe o ameninţare, ci ca pe un anunţ al preşedintelui responsabil, Traian Băsescu, care simte că trebuie să împartă cu naţiunea informaţii relevante".
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, la rândul său, că, dacă preşedintele deţine astfel de informaţii, "este obligatoriu să le spună pentru că, altfel, ar putea fi considerate ca elemente de presiune asupra unor oameni, ceea ce nu este corect".
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi seară, că în campania pentru alegerile prezidenţiale îi va "dezbrăca public" pe acei candidaţi la prima funcţie în stat care au lucruri ascunse în CV-ul lor.

Premierul denunţă unilateral pactul cu preşedintele

Premierul Victor Ponta îi va trimite o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale. Premierul se referă în scrisoare la declaraţii de marţi ale preşedintelui că pactul ar fi reprezentat "o păcăleală".
Atunci, Traian Băsescu a spus, la B1 TV, că Victor Ponta este un politician ”mai slab” decât el şi că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, arătând că, dacă difuzează toate înregistrările întâlnirilor de la Cotroceni, se va vedea că Ponta este ”o slugă”. "Vi-l imaginaţi pe Ponta să spună: sunt fericit, domnule preşedinte, când discutam cu acordul cu Fondul, da, e foarte bine domnule preşedinte, sunt de acord, domnule preşedinte? Vi-l imaginaţi? Ăsta este viitorul preşedinte, cel care crede că poate fi preşedinte”, a mai spus Băsescu.
Intitulat "Acord de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului", pactul de coabitare, cum a fost numit atât în mediul politic cât şi în mass-media, datează din 12 decembrie 2012, imediat după alegerile paarlamentare şi înainte ca Traian Băsescu să-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier. Documentul, păstrat secret o perioadă, a fost semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta, la acel moment fiind prezenţi şi Crin Antonescu şi Liviu Dragnea. Documentul era destinat "păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvernări" şi asigurării încrederii pieţelor internaţionale, prin "armonizarea poziţiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui şi Guvernului".

Scandalul testelor grilă la INM: Danileţ se apără

Inspecţia Judiciară (IJ) a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să facă verificări prealabile cu privire la judecătorul Cristi Danileţ, după ce acesta a fost acuzat într-un articol de presă că ar fi elaborat teste grilă pentru o asociaţie non-profit, care la rândul ei le vindea candidaţilor la examenul de admitere la INM. Cristi Danileţ, membru în CSM, precizează, pe blogul său, că magistraţii au dreptul să fie autori ai unor lucrări de specialitate, iar el a avut anul acesta două astfel de lucrări. În cadrul acestor lucrări, el a elaborat teste pentru învăţarea codurilor penal şi de procedură penală, una din lucrări fiind întocmită voluntar la cererea asociaţiei non-profit ViaLex (el fiind coordonatorul grupului care a lucrat la grile şi păstrând drepturile de autor, iar modulul astfel alcătuit fiind distribuit gratuit doritorilor), iar o a doua contra cost în variantă print (aici cedând drepturile de autor). "Nu sunt implicat în managementul sau marketingul celor două entităţi care gestionează aceste activităţi, deci nu sunt responsabil de modalitatea de informare şi distribuire a lucrărilor mele. Scopul alcătuirii acestor grile, ce pot fi utilizate pentru examenul de licenţă, admiterea la Barou, admiterea la INM şi admiterea la magistratură, este acela de a ajuta studenţii şi absolvenţii de drept să înveţe cele două coduri noi, intrate în vigoare la 1 februarie 2014", subliniază judecătorul.
În plus, Cristi Danileţ precizează că nu face parte din comisia de admitere la concursul INM. El arată că, potrivit legii, membrii CSM nu pot face parte din comisia care alcătuieşte subiectele sau cea care soluţionează contestaţiile. "Mai mult, fiind în concediu de odihnă, nu am participat la şedinţa CSM din 3 iulie în care s-a decis componenţa acestor comisii. Aşadar, nu exista nicio suspiciune cu privire la existenţa vreunui conflict de interese. Mai mult, nu am dat şi nu dau meditaţii pentru pregătire la concurs: toate informaţiile oferite de mine sunt publice şi valabile pentru toţi cei interesaţi", adaugă magistratul, pe blogul său.

Blaga: Monica Macovei s-a exclus singură din PDL

Fostul premier Emil Boc afirmă că anunţul Monicăi Macovei privind candidatura la alegerile prezidenţiale "a venit prea târziu" şi că acesta putea fi "un candidat bun", dar acum "mai mult încurcă decât ajută dreapta".
Pe de altă parte, preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat ieri că Monica Macovei "se exclude singură din partid" prin candidatura ei la prezidenţiale.
"Noi nu dăm afară pe nimeni din PDL, dar alţii se dau afară în momentul în care ai o candidatură în afara partidului. Automat te pui în afara partidului, decizia îi aparţine", a spus Blaga, adăugând: "Se exclude singură, nu trebuie să exclud. Eu nu am dat afară din partid pe nimeni! Eu am adus oameni în partid, pur şi simplu se exclude singură dacă candidează, nu trebuie să o dăm afară. E în afara partidului, articolul cred că este 20 litera b, ne uităm. Nu trebuie să votăm, e simplu ca bună ziua".
"Nici nu mă tem, nici nu mă bucur" de candidatua Monicăi Macovei, "este liberă să facă acest lucru", a declarat  preşedintele PNL Klaus Iohannis. El a spus că nu se teme de plecări din PDL şi PNL, dar dacă se va continua aşa este posibil să existe 20 de candidaţi "pe dreapta" la prezidenţiale.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a anunţat, marţi, într-un mesaj video, că va candida la Preşedinţie, menţionând că este nemulţumită de opţiunile de vot oferite şi că aceste opţiuni impuse de partide nu au fost testate în nicio bătălie electorală naţională.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.