Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Pleacă UDMR de la guvernare?

Ziarul de Vrancea
6 iul 2014 573 vizualizări
Vicepremierul Kelemen Hunor se simte "umilit" după ce Ministerul roman de Externe a intervenit într-un proces european cu o poziţie contrară intereselor UDMR n o decizie ar urma să fie luată miercuri

UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare. Potrivit ziarului Gandul, tensiunile ar fi fost generate de intervenţia MAE în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) privind protecţia minorităţilor naţionale, susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor. "Gândul" notează că MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se astfel împotriva UDMR.  Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că subiectul intervenţiei României în procesul de la Luxemburg nu a făcut obiectul niciunei consultări în Coaliţie. "A fost o acţiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenţiei", a declarat liderul Uniunii. Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieşirea de la guvernare, în condiţiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen Hunor a spus: "Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziţia mea foarte hotărâtă o cunoaşte premierul, de la el aştept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!". El a criticat demersul MAE, spunând că este vorba despre o "gândire depăşită", şi a afirmat că a fost pus într-o situaţie "neplăcută", aceea de a fi "ignorat şi umilit", adăugând că miercuri va discuta cu Victor Ponta. "Dacă MAE şi ministrul de Externe cred că este cazul ca în secolul al XXI-lea să se lupte cu 50 de milioane de cetăţeni europeni din diferite state aparţinând diferitelor minorităţi lingvistice, etnice şi naţionale, eu nu am ce să fac", a adăugat Kelemen.
În eventualitatea plecării UDMR de la guvernare, Victor Ponta se poate baza pe o majoritate de 317 deputaţi şi senatori de la PSD, PPDD, PC şi minorităţi. Acestora ar urma să li se alăture şi cei care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu, în jur de 20 de aleşi, ceea ce ar asigura o susţinere cu aproape 50 de voturi în plus decât cele 288 minimum necesare.

Universităţile private britanice recrutează numeroşi studenţi din România

Universităţi private britanice încearcă să recruteze studenţi din Europa, din cauza declinului demografic, a declarat un oficial de rang înalt în domeniu, notând că sunt recrutaţi deja numeroşi studenţi din România, atraşi de perspectiva unor viitoare angajări, relatează The Sunday Times. Potrivit publicaţiei, directorul Biroului pentru Acces Egal (OFA) Les Ebdon a declarat că "este evident că va exista o încercare de a recruta mai mult din UE", în contextul în care limita impusă asupra locurilor umează să fie anulată anul viitor. "Având în vedere declinul demografic din această ţară, universităţile se vor uita pe piaţa UE, unde este un număr mare de studenţi, mulţi absolvenţi din UE dându-şi de asemenea seama că oportunităţile de angajare sunt mai bune în această ţară", a subliniat Ebdon, în pofida faptului că instituţiile se tem că aceştia nu vor putea să restituie împrumuturile acordate. "În pofida faptului că această cotă nu a fost anulată, putem să observăm că furnizorii privaţi recrutează deja şi raportează un număr important de studenţi din România", a adăugat directorul OFA.
Un număr de universităţi, ca cea din Bristol, Imperial College London sau cea din Manchester efectuează deja recrutări în România, dar şi în Bulgaria, potrivit The Sunday Times.

Costoiu: Nu există riscuri pentru sănătatea publică pe litoralul românesc

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat, sâmbătă, că nu există riscuri pentru sănătatea publică pe litoralul românesc, precizând că a solicitat instituţiilor din domeniul cercetării şi al protecţiei mediului un raport privind situaţia apelor marine din România.
Mihnea Costoiu a precizat că a cerut să fie realizat un raport cu privire la situaţia apelor marine din România, precum şi efectuarea de verificări cu privire la existenţa unor riscuri similare în zona litoralului Mării Negre, după ce autorităţile de resort din Bulgaria au semnalat un posibil risc cu privire la sănătatea persoanelor aflate pe litoral. "Pentru moment, datele ştiinţifice cuprinse în analizele periodice arată că nu există niciun risc pentru sănătatea publică a turiştilor aflaţi pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificări suplimentare, ale căror concluzii vor fi comunicate publicului în cel mai scurt timp", a spus ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. Cele mai recente rapoarte nu indică existenţa vreunui pericol public sau a unei contaminări a litoralului românesc, a precizat Costoiu.

Ţigani care-şi obligau copiii să fure, condamnaţi la închisoare

Pedepse de până la opt ani de închisoare au fost pronunţate vineri, la Paris, pentru etnici romi din România care au fost găsiţi vinovaţi că şi-au obligat copiii să fure telefoane mobile şi portofele pe străzile capitalei franceze. Tribunalul a fost la fel de sever şi cu cei care au organizat vânzarea bunurilor furate, pronunţând împotriva lor pedepse de până la şase ani de închisoare şi o amendă în valoare de 30.000 de euro pentru cei găsiţi vinovaţi de tăinuire. Această hotărâre, prin care s-au stabilit pedepse apropiate de cele cerute de procurori, a fost primită cu ţipete şi lacrimi în public, o parte fiind evacuat din sala de şedinţă. Tribunalul corecţional a judecat în total 20 de români şi trei marocani, acuzaţi de procuror că "au trecut la un stadiu aproape industrial al exploatării copiilor lor".
Românii, care trăiau în tabere din nordul Parisului, au fost judecaţi pentru că au trimis, în perioada 2011-2012, aproximativ 40 dintre rudele lor, cu vârste cuprinse între nouă şi 17 ani, să fure la Paris şi la periferia pariziană.
Fiecare minor era obligat să aducă unul-două portofele pe zi sau două-trei telefoane mobile. Banii obţinuţi de pe urma acestei activităţi erau folosiţi pentru ştergerea unor datorii la jocuri în Franţa sau erau trimişi membrilor familiilor, în România, pentru construirea sau renovarea unor case.
Pedepsele cele mai dure, de şapte şi de opt ani de închisoare, au fost pronunţate împotriva celor care au recurs la violenţă contra minorilor.
În schimb, un tânăr care a împlinit 18 ani în 2012 a fost eliberat. În cursul audierilor, s-a stabilit că tânărul a fost mai întâi victima acestui sistem, după care a format, la rândul său, alţi tineri să fure. Aproape toate pedepsele au fost însoţite de o interdicţie definitivă de intrare pe teritoriul francez.

MEN: 58,99% dintre candidaţi au promovat bacalaureatul

58,99% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat bacalaureatul în sesiunea iunie - iulie 2014, după centralizarea a 97,19% din date. Potrivit unui comunicat de presă al MEN remis ieri, proporţia este mai mare cu 3% comparativ cu situaţia parţială centralizată în iulie 2013, când era de 55,52%. În rândul celor promovaţi, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8 - 8,99, respectiv 24.497.
Pe discipline, situaţia arată astfel: la proba scrisă de Limba şi literatura română E)a), din totalul celor 137.180 de absolvenţi, 108.234 (78,90%) au obţinut medii peste 5. La proba scrisă de Limba şi literatura maternă E)b), din totalul celor 6.658 de absolvenţi, 6.285 (94,40% ) au obţinut medii peste 5. La proba scrisă obligatorie a profilului E)c), din cei 137.665 de absolvenţi, 107.002 (77,72%) au reuşit să obţină medii peste 5, iar la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării E)d), din cei 128.772 de absolvenţi, 107.164 (80,16%) au obţinut medii peste 5.
Din totalul celor 161.682 de absolvenţi înscrişi s-au prezentat 146.781. Alţi 10.361 au absentat. 273 de absolvenţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, precizează MEN.
Rezultatele înregistrate înainte de contestaţii se vor afişa până luni, 7 iulie, zi în care absolvenţii vor putea depune contestaţii (între orele 12,00-16,00). Acestea urmează să fie soluţionate în intervalul 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe data de 11 iulie.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.