Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Călin Popescu Bădăranu

Ziarul de Vrancea
11 iun 2014 703 vizualizări
Seful Senatului nu l-a invitat pe preşedintele Romaniei la o aniversare a forului parlamentar n gestul său a fost sancţionat inclusiv de senatori din arcul guvernamental

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că nu l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru că şeful statului a militat constant pentru Parlament unicameral. "Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai despre tradiţia Senatului, ci şi despre rolul Senatului în perspectiva următorilor ani”, a explicat Tăriceanu eliminarea din lista de invitaţi a preşedintelui Traian Băsescu. El a menţionat că decizia privind neinvitarea preşedintelui la această aniversare nu este una personală, pentru că nu poate decide în numele Senatului.
"Am discutat acest lucru în Biroul Permanent, a fost un consens în această privinţă, că nu are rost să facem invitarea preşedintelui. În final, sigur, că pentru trimiterea invitaţiilor eu am semnat, am pus viza mea pe acea listă”, a precizat Tăriceanu.

Liberalii i-au ţinut partea lui Băsescu

Decizia luată de majoritatea parlamentară a aprins spiritele în Senat. Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut în plen un vot prin care să se decidă dacă Senatul este de acord ca preşedintele României să vină la eveniment.  El a menţionat că Tăriceanu ”confundă instituţia Senatului cu persoana sa”. Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusă la vot de preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat că invitaţiile la acest eveniment sunt tirmise ”sub semnătura preşedintelui Senatului”. Dumitru Oprea a insistat ca plenul să se pronunţe dacă este de acord cu participarea preşedintelui României la aniversarea Senatului şi a ţinut să menţioneze că plenul este suveran, peste Biroul Permanent şi preşedintele acestei instituţii. Cristian Dumitrescu a refuzat din nou să supună la vot această cerere. După o pauză de consultări între grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anunţat că s-a decis convocarea unei şedinţe de Birou Permanent, pentru a se discuta această situaţie, în caz contrar grupul parlamentar PDL urmând a părăsi sala de plen.
Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat în plen că regretă această discuţie privind invitarea sau neinvitarea preşedintelui la evenimentul aniversar al Senatului. ”Ne place sau nu ne place şi cred că toţi ştiţi relaţiile mele de simpatie faţă de preşedintele Băsescu, şi invers, dar este preşedintele României şi nu are cum să nu fie invitat la această manifestare”, a spus liberalul. ”Dacă invitaţi toţi foştii preşedinţi ai Senatului, toţi foştii preşedinţi ai României, împreună cu Casa Regală, cum nu invitaţi preşedintele în funcţie?”, a mai arătat Puiu Haşotti arătând că plenul nu poate evita un vot, la solicitarea liderului unui grup parlamentar. Dumitru Oprea a intervenit, din nou, menţionând că Serviciul de Protocol al Senatului nu putea să nu înceapă lista cu preşedintele României, Traian Băsescu, pentru că aşa figurează lista. ”După care, urmează două rânduri, tăiate şi semnează o persoană. Nu are dreptul acea persoană (care a tăiat numele preşedintelui de pe listă - n.r.) să încalce regulile de protocol", a explicat Oprea.

"O problemă care ar consterna lumea civilizată"

Senatorul PC Tudor Barbu a declarat şi el că este ”absolut consternat”, ca fost jurnalist care a fost în opt parlamente din Europa. ”Eu sunt convins că, dacă ar asculta cineva online ce discutăm, ce problemă încercăm să suspunem la vot, o problemă care ar consterna lumea civilizată. Mă mir că profesorul Oprea a cerut acest lucru, a cerut un vot, dacă o instituţie fundamentală a statului de drept, numită Administraţia Prezidenţială, participă la o astfel de manifestare. Pe mine mă cutremură că am ajuns să supunem la vot această chestiune. Nici măcar nu puneţi la vot, domnule preşedinte, pentru că însăşi spunerea la vot depăşeşte o stare de normalitate”, a spus Tudor Barbu.
Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a spus, la rândul său, că o asemenea propunere nu poate fi supusă votului plenului. ”Îmi amintesc că a fost la un moment dat o validare a Guvernului şi Traian Băsescu a spus foarte deschis, lejer, fără nicio problemă, că nu l-a invitat pe preşedintele Senatului. Motivele, de ce, nu mai discutăm. Deci el, ca instituţie, ca preşedinte, şi-a putut-o asuma. Astăzi şi-o asumă preşedintele Senatului, e problema dânsului”, a comentat Ilie Sârbu. Puiu Haşotti a intervenit din nou, afirmând că ”faptul că preşedintele a greşit nu este un argument ca şi Senatul să se comporte la fel, mai ales la un eveniment atât de important, precum 150 de ani de la înfiinţarea Senatului”.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus la rândul său că este nevoie de un apel, pentru a se vedea dacă există cvorum de lucru. În urma verificării cvorumului, s-au înregistrat 60 de senatori prezenţi, astfel că plenul a fost suspendat.

Parlamentul a respins căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

Camera Deputaţilor a respins, ieri, proiectul de lege iniţiat de Remus Cernea care prevedea posibilitatea încheierii parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex. Au fost înregistrate 298 voturi pentru respingerea proiectului, 4 împotrivă şi 3 abţineri. Cernea a făcut apel, la începutul dezbaterii, ca un lider de grup parlamentar să ceară amânarea discutării acestui proiect, pe motiv că el a depus o sesizare privind nereguli la întocmirea raportului de către Comisia juridică, însă niciun lider nu a răspuns solicitării lui Cernea. El a spus că trebuie mai întâi clarificată situaţia de la Comisia juridică şi apoi supusă la vot legea. “Suntem în faţa unei fraudări a votului la Comisia juridică. Dezbaterea proiectului va avea reverberaţii la nivel naţional şi internaţional. Trebuie amânată respingerea acestui proiect dacă există înţelepciune şi o dorinţă de a salva această instituţie”, a spus Cernea. El a susţinut că parteneriatul civil este o instituţie care le permite celor care convieţuiesc împreună să beneficieze de minimum de drepturi. “O astfel de reglementare ajută zeci de cupluri, legea este construită astfel încât să nu mai existe nicio discriminare pe criterii sexuale”, a mai spus Cernea. “Să recunoaştem drepturile cetăţenilor, nu să le aruncăm la coş”, a adăugat Cernea. Cernea a anunţat că va redepune în curând acest proiect de lege şi speră ca “mentalităţile să se deschidă”.
Comisia juridică a respins, cu unanimitate, în 5 martie, proiectul de lege, argumentele fiind religioase şi sociale. Remus Cernea a susţinut atunci că 17 state membre ale UE permit în prezent cuplurilor de acelaşi sex să-şi oficializeze relaţia şi a arătat că proiectul de lege ar reglementa vidul legislativ legat de concubinaj şi testament. Pentru a-şi convinge colegii, Cernea a citat din Biblie un pasaj potrivit căruia "dacă dragoste nu e, nimic nu e".
Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestui proiect.

PP-DD, la cheremul maghiarilor

Liderul senatorilor UDRM, Marko Bela, a declarat că invitarea unui nou partid într-un guvern de coaliţie este posibilă numai prin acordul tuturor formaţiunilor şi susţine că PP-DD este un partid populist, fără nici o viziune privind viitorul României. "Aici nu este vorba numai de imagine, ci şi de programe. Noi am intrat într-o anumită coaliţie, de fiecare dată, de fapt, nu numai de data aceasta, pentru că am considerat că avem programe compatibile şi că prin această alianţă putem realiza lucruri importante la Guvern. În ceea ce priveşte cooptarea unor partide care aşa cum ştiu eu de fapt nu au nici un fel de concepţie, nu au nici un fel de viziune privind viitorul ţării, nu cred că ar fi benefic pentru nimeni", a declarat senatorul UDMR ieri într-un interviu la RFI. El a acuzat PP-DD de populism: "Ceea ce văd e o demagogie, un populism de care nu numai că nu avem nevoie în politica românească, ci care de fapt periclitează realizarea unor astfel de concepţii (...). Nu aş fi de acord să fim în aceeaşi coaliţie sau în aceeaşi alianţă cu o formaţiune care dincolo de un astfel de populism şi dincolo de o astfel de demagogie nu poate să ofere nimic ţării". Marko Bela a susţinut că PP-DD nu va intra în Guvern, dacă UDMR se opune. "În acest moment, Guvernul nu este format în exclusivitate de PSD. Guvernul este al unei coaliţii, inclusiv UDMR. Deci, un guvern comun, dacă vreţi, al mai multor formaţiuni politice. Deci, invitarea unei noi formaţiuni într-un astfel de guvern de coaliţie este posibilă numai prin acordul tuturor formaţiunilor. Ce ar zice cineva dacă şi UDMR s-ar trezi să invite pe cineva în Guvern, fără să-şi întrebe partenerii? Şi aici nu contează cine e mai mic sau cine e mai mare (...). Dacă UDMR nu va fi de acord cu o astfel de intrare, atunci intrarea nu va avea loc, după părerea mea", a adăugat el.
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că săptămâna viitoare speră să se ajungă la un rezultat în ceea ce priveşte colaborarea cu PP-DD, adăugând că eventuala schimbare a structurii guvernamentale va fi discutată în prealabil cu partenerii de la UDMR, PC şi UNPR.

Taxa pe viciu, "mană cerească" pentru Sănătate

Taxa pe viciu aduce Sănătăţii circa 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor naţionale, cele pentru reabilitarea unităţilor sanitare şi pentru achiziţii de echipamente, aparatură pentru spitale şi ambulanţe, au precizat reprezentanţii MS. Începând cu 2006, anul adoptării Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, s-a adăugat o nouă sursă de venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii: taxa pentru sănătate, cunoscută şi ca taxa pe viciu. Prin acest act normativ, în scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice altele decât berea şi vinul, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, s-au instituit contribuţii ce se constituie în venituri proprii ale MS. Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sănătăţii în perioada 2006 - aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor instituţiei. MS estimează încasările anuale din taxa de viciu la aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an
Ca exemplu de cheltuieli, din 2006 şi până în aprilie 2012, aproape patru miliarde de lei din taxa pe viciu au fost utilizaţi pentru finanţarea programelor de sănătate, alţi 600 de milioane de lei - pentru aparatură medicală, iar peste 400 de milioane de lei - pentru reparaţii capitale la spitale. Potrivit MS, din perspectiva finanţării sănătăţii, între 2007 şi 2014, această nouă resursă a reprezentat circa 9-10% din totalul cheltuielilor publice pentru sănătate. Taxa pe viciu a fost stabilită, la momentul introducerii, la 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ioana, acum 3605 zile, 22 ore, 12 minute, 13 secunde
Ioane, istoria te-a lasat tot prost?!
ion, acum 3606 zile, 6 ore, 47 minute, 17 secunde
In dec.are o invitatie la pusca......
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.