Național

Încă un penal spălat de Parlament

Ziarul de Vrancea
11 mar 2014 512 vizualizări
Camera Deputaţilor a respins ieri cererea procurorilor privind ridicarea imunităţii fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu n premierul Victor Ponta i-a acuzat de "demagogie" pe jurnaliştii care au sesizat că parlamentarii fac "scut" în jurul aleşilor cu dosare penale

Camera Deptuatilor a respins ieri, prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii a lui Daniel Chiţoiu în vederea începerii urmăririi penale. Au fost 248 de voturi "împotriva", 108 pentru şi 4 anulate. Anterior, liderii PNL şi PDL au anunţat că parlamentarii celor două partide vor vota în favoarea ridicării imunităţii. Practic, Chiţoiu a fost apărat de justiţie de noua majoritate (PSD, UNPR, PC şi UDMR), dar şi de parlamentari ai Opoziţiei care nu au respectat îndrumarea liderilor de grup.
De altfel, liderul PSD, premierul Victor Ponta le-a luat apărarea aleşilor care au votat pentru "salvarea" deputatului PNL. El a fost întrebat de presă cum comentează decizia Camerei de a respinge cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu. "Iertaţi-mă, dar acest gen de opinie este o chestie strict demagogică, că fac «scut». Dumneavoastră ştiţi ce este în dosar? Eu nu ştiu, eu nu mă pot pronunţa, dacă ştiţi dumneavoastră, pronunţaţi-vă dumneavoastră", a răspuns Ponta.
DNA a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor. În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.
"În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control", potrivit procurorilor.

Amabsada SUA: Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat, ieri, după decizia deputaţilor de neridicare a imunităţii lui Daniel Chiţoiu, că nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, iar demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice. "Nu facem comentarii cu privire la cazuri sau anchete aflate în desfăşurare. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Toţi demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice", a spus misiunea diplomatică.

Amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori?

Propunerea îi aparţine unui lider sindical

Liderul UJS "Pro Educaţia" Suceava spune că în Codul Etic ar trebui prevăzute şi măsuri pentru protecţia cadrelor didactice, precum amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori, dar şi criterii pentru o selecţie riguroasă a dascălilor, precum şi pentru evitarea supraaglomerării claselor.
"Să nu uităm că o parte din incidentele care au avut loc în şcoli şi care au fost reflectate şi de mass-media au fost cauzate la bază chiar de către unii părinţi care îşi învaţă copiii, încă de mici, că profesorii, dar şi tot personalul din învăţământ au numai obligaţii faţă de ei. Apare acea expresie «noi vă plătim din banii noştri, din taxe şi impozite, din contribuţiile la stat». Normal, părinţii au dreptate, iar de aici, probabil că şi Guvernul ar trebui să înţeleagă că din această cauză învăţământul este gratuit. Dacă este gratuit, atunci nu mai este nevoie de nicio contribuţie nici din partea părinţilor, nici din partea cadrelor didactice, dar trebuie să înţeleagă şi părinţii şi elevii că şi ei au obligaţii", a explicat Traian Pădureţ. El a spus că actul educaţional este ca un contract între părinţi, elevi şi profesori şi, ca în orice parteneriat, fiecare parte are obligaţii, nu numai drepturi. "Ar trebui ca acest cod să prevadă şi măsuri pentru protecţia cadrelor didactice, mai ales că sunt situaţii în care sunt agresate", a menţionat liderul sindical. Pădureţ a subliniat că, în momentul de faţă, există "un dezinteres major al copiilor faţă de şcoală", iar în anumite medii acest lucru este alimentat chiar de părinţi.
Liderul sindical sucevean a afirmat că sunt elevi care lipsesc foarte mult de la şcoală, iar cei care vin la şcoală manifestă dezinteres faţă de actul învăţării, dând ca exemplu înregistrările făcute de unii elevi cu telefoanele, care au apărut în presă şi în care angajaţii din învăţământ erau jigniţi de elevi. Liderul UJS "Pro Educaţia" Suceava este de părere că pentru a se reduce absenteismul în rândul elevilor şi pentru a se evita situaţiile în care elevii jignesc profesorii ar trebui introduse amenzi. "Amenzile ar putea fi aplicate pentru absenteism şi pentru jignirea cadrelor didactice, pentru aprostrofarea lor. Au fost cazuri în care cadrele didactice au fost lovite de elevi, iar în aceste situaţii ar trebui să se meargă până excluderea elevilor din şcoală", a spus Pădureţ.

Peste 200 de morţi, în incendii în 2013

Peste 200 de oameni au murit şi aproape 460 au fost răniţi, în 2013, la nivel naţional, în incendii, care au afectat anul trecut în medie 15 locuinţe pe zi, se arată în bilanţul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Potrivit materialului de bilanţ, în anul 2013, au murit 204 persoane, dintre care 22 de copii, şi au fost rănite 458 de persoane, între care 30 de copii, în incendii, 87 la sută din victime înregistrându-se în incendii produse la locuinţe. În 2013, au fost 5.589 de incendii la locuinţe (26 la sută din totalul incendiilor), rezultând o medie de 15 locuinţe afectate de incendii în fiecare zi. Din totalul de 21.150 de incendii de anul trecut, 6.978 au fost de vegetaţie. Cele mai multe incendii, 1.617, s-au produs în Bucureşti.
Cele mai frecvente cauze de incendiu sunt instalaţii electrice defecte (25 la sută), coş de fum defect sau necurăţat (15 la sută), foc deschis (13 la sută), fumat (11 la sută), acţiune intenţionată (11 la sută), mijloace de încălzire (6 la sută) şi alte cauze (19 la sută), potrivit bilanţului IGSU. Pompierii au avut 9.353 de intervenţii la alte situaţii de urgenţă. Ei au salvat, anul trecut, în urma a 311.188 de intervenţii, 5.393 de oameni, 10.772 de animale şi 45.369 de păsări.

Un copil a ajuns la spital cu un mâner de uşă înfipt în cot

Un copil aflat într-un centru de primire a minorilor din Arad a ajuns la spital, ieri, având un mâner de uşă înfipt în articulaţia cotului, medicii afirmând că nu au mai întâlnit un astfel caz. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, băiatul, în vârstă de 13 ani, a fost adus de la Centrul pentru Primire Minori Arad, unde se afla în grija statului.
Medicii au constatat că băiatul are înfiptă în articulaţia cotului un mâner de uşă. "Este vorba despre o plagă penetrantă cu obiect contondent în articulaţia cotului, care va fi operată în regim de urgenţă", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Adrian Wiener.
Medicii spun că nu au mai întâlnit un astfel caz şi că nu îşi pot explica cum un mâner de uşă a putut penetra articulaţia, suspectând că a fost vorba despre un impact foarte violent pentru ca acest lucru să fie posibil.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, instituţie care are în subordine centrul respectiv, spun că băiatul s-a rănit după ce a lovit o uşă cu piciorul, iar aceasta a ricoşat în perete şi l-a lovit cu forţă. "Copilul se juca în curte cu alţi copii, iar la un moment dat a lovit uşa de la intrare cu piciorul şi a ricoşat, mânerul nimerindu-l în cot. Supraveghetorii au sunat imediat la ambulanţă şi între timp au demontat mânerul pentru ca băiatul să poată fi transportat la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC, Vanina Vanci. Conform sursei citate, uşa respectivă este din termopan, iar mânerul nu este ascuţit, fiind rotunjit la capăt.

Cristian Preda va deschide lista PMP pentru europarlamentare

Europarlamentarul Cristian Preda, fost membru PDL, va deschide lista PMP la alegerile europarlamentare din 25 mai, au declarat ieri surse din partid. Conform surselor citate, decizia a fost luată luni de Colegiul Naţional al PMP. Lista de candidaţi va fi completată într-o nouă şedinţă a Colegiului Naţional, care va avea loc sâmbătă.
Surse politice declarau pentru Mediafax în urmă cu aproximativ două luni că Elena Băsescu, în prezent europarlamentar PDL, dar care nu mai este susţinută de propriul partid pentru reînnoirea mandatului, ar dori să candideze, dar susţinută cel mai probabil de PMP. O decizie în acest sens ar putea fi luată tot sâmbătă, ţinând cont de faptul că, deocamdată, Elena Băsescu este membru PDL şi că termenul pentru depunerea listelor de candidaturi la BEC expiră în 26 martie.
În 12 februarie, Elena Udrea declara că Elena Băsescu nu şi-a exprimat deocamdată intenţia de a candida "sub o formă sau alta" pentru un nou mandat la PE. Pe de altă parte, şi-au mai exprimat dorinţa de a candida din partea PMP la europarlamentare foştii miniştri Daniel Funeriu şi Teodor Baconschi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.