Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Guvernul, de acord cu arborarea steagurilor secuieşti

Ziarul de Vrancea
7 mar 2014 439 vizualizări
Dacă negocierea dintre PSD şi UDMR va fi legiferată, PMP va ataca actul normativ la Curtea Constituţională, a anunţat Elena Udrea

În Programul adoptat joi de Guvern s-a introdus prevederea că va fi stabilit cadrul legal pentru ca autorităţile locale să poată arbora steagurile unităţilor administrativ-teritorial pe care le reprezintă, numai pe instituţiile proprii şi împreună cu drapelul României şi cel al UE.
La capitolul "Dezvoltare şi Administraţie" din Programul pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament se stipulează că vor fi "măsuri pentru promovarea identităţii colectivităţilor locale prin stabilirea cadrului legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă". O altă prevedere nou introdusă, comparativ cu vechiul program de guvernare, stabileşte că vor fi măsuri şi pentru promovarea imaginii colectivităţilor locale prin sprijinirea şi susţinerea campaniilor de creare a brandurilor locale pentru produse tradiţionale, resurse naturale, turistice, culturale, istorice, de interes deosebit. În rest, textul programului adoptat joi este similar cu vechiul program de guvernare.
Elena Udrea a declarat vineri că PMP va ataca la CCR orice lege care va permite arborarea steagurilor secuieşti pe instituţiile publice.  "Victor Ponta a negociat în genunchi în faţa reprezentanţilor etnicilor maghiari. Noi vom ataca la Curtea Constituţională orice act legislativ care va permite arborarea steagurilor secuieşti sau maghiare pe instituţiile publice din România", a spus Udrea.

Populaţia feminină creşte în Romania

Cu toate acestea, în maternităţile din ţară se nasc mai mulţi băieţi

Populaţia feminină continuă să fie predominantă, ponderea ei crescând de la 50,8 la sută în 1992 la 51,4 la sută în anul 2011, şi este concentrată în proporţie mai mare în mediul urban, rezultă din datele transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Datele ONU arată că populaţia lumii la 1 ianuarie 2013 era de aproximativ 7,099 miliarde persoane, dintre care aproximativ jumătate femei (1.000 femei la 1.010 bărbaţi).
Potrivit INS, populaţia rezidentă stabilă a României înregistrată la recensământul din octombrie 2011 a fost de 20.121.600 locuitori din care 9.788.600 bărbaţi (48,6 la sută) şi 10.333.000 femei (51,4 la sută). "În comparaţie cu recensământul din 2002, populaţia a scăzut cu aproximativ 1,6 milioane de persoane. Declinul demografic s-a produs într-un ritm mediu anual de 0,76 la sută. În ceea ce priveşte structura populaţiei pe sexe, populaţia feminină continuă să fie predominantă, ponderea ei în totalul populaţiei crescând de la 50,8 la sută (1992) la 51,4 la sută (2011)", precizează INS.

Mai multe naşteri în mediul urban

În octombrie 2011, raportul de masculinitate a fost de 947 persoane de sex masculin la 1.000 persoane de sex feminin, faţă de 951 persoane de sex masculin în 2002 şi 967 în 1992.
INS menţionează că populaţia feminină se concentrează în mediul urban într-o proporţie mai mare (54,9 la sută din totalul populaţiei feminine) decât cea masculină (53 la sută). Cu toate acestea, cele mai multe femei vârstnice trăiesc în mediul rural.
Din datele statistice mai rezultă că populaţia feminină, cu o vârstă medie de 42,1 ani a fost, în octombrie 2011, mai îmbătrânită decât cea masculină cu 3,1 ani, iar contingentul feminin fertil de 15 - 49 ani a fost de 4.732.800 (46 la sută din totalul populaţiei feminine), în scădere cu aproape 823.400 de persoane faţă de recensământul din 2002.
Potrivit INS, comportamentul reproductiv al femeilor diferă, femeile din urban născând, în 2012, 108.425 copii, faţă de 92.679 copii în rural. "În urban, structura populaţiei este mai tânară, de aceea se nasc mai mulţi copii", se arată în comunicat. Vârsta medie a mamei la naştere este de 27,8 ani.

Femeile din Vaslui, cele mai tinere mame

Femeile din mediul rural au continuat să nască primul copil la o vârstă mai tânără (23,5 ani) comparativ cu cele din urban (29,0 ani).
"Valorile extreme pentru vârsta medie la prima naştere se situează între 29,5 ani (Bucureşti) şi 22 ani (Vaslui)", precizează INS.
În anul 2012, rata natalităţii a fost de 9,4 născuţi vii la 1.000 locuitori (9,0 născuţi vii care nu includ născuţii-vii din străinătate la 1.000 locuitori), păstrându-se tendinţa din anii anteriori, adică s-au născut mai mulţi băieţi decât fete, însă, în primul an de viaţă mor mai mulţi băieţi decât fete.
În acelaşi an, s-au înregistrat 107.760 căsătorii, rata fiind de 5,1 căsătorii la 1.000 locuitori. Cele mai multe mirese au avut vârsta între 24 - 27 ani, iar luna cu cele mai multe căsătorii înregistrate a fost august, cu 21.022 căsătorii, iar cu cele mai puţine a fost în martie. Vârsta medie la căsătorie este de 28,2 ani, iar vârsta medie la prima casătorie este de 26,4 ani, se mai arată în comunicat.
În privinţa gradului de instruire, din populaţia ocupată feminină, 911.000 sunt absolvente ale învăţământului superior, 177.000 ale învăţământului postliceal şi de maiştri, 1.489.000 au absolvit liceul iar 618.000, şcoli profesionale şi de ucenici.

Alianţa PSD-UNPR-PC poate candida la europarlamentare

Alianţa PSD-UNPR-PC poate candida la alegerile europarlamentare, cererea PNL de anulare a deciziei Biroului Electoral Central privind înregistrarea alianţei electorale fiind respinsă, vineri, de instanţa supremă.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au aprecizat că cererea PNL de anulare a deciziei Biroului Electoral Central privind înregistrarea alianţei este nefondată.
PNL a motivat în cerere că protocolul de constituire a alianţei nu reprezintă protocolul unei alianţe electorale, ci al unei alianţe politice. Totodată, PNL mai arăta că protocolul de constituire a alianţei PSD-UNPR-PC a fost depus tardiv, după expirarea termenului prevăzut de lege şi, astfel, nu poate produce efecte juridice.


Şeful ADR Nord-Est, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că a înlesnit unei firme obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Astfel, potrivit rechizitoriului, Constantin Apostol şi alte trei persoane cu funcţii de conducere în ADR Nord-Est şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat în urma derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene. În acest fel, aceştia ar fi înlesnit obţinerea pe nedrept de către societatea Inter Print SRL Bacău a sumei de 689.581,47 lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională. Procurorii susţin că, până în luna martie 2008, SC Inter Print SRL Bacău a avut ca unic asociat şi administrator pe Gabriela Ciubotariu, care a cesionat părţile sociale unei persoane apropiate, respectiv menajera locuinţei sale. Aceasta a devenit şi administratorul respectivei firme, iar Gabriela Ciubotariu şi-a atribuit funcţia de director general. În 16 iunie 2008, Gabriela Ciubotariu a folosit la ADR Nord-Est mai multe documente false, respectiv declaraţiile semnate de directorul general în numele administratorului SC Inter Print SRL, în baza cărora societatea a obţinut
suma de 689.581,47 lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Sentinţa dată de Judecătoria Bacău nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Victor Ponta, împins să candideze la preşedinţie

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al PSD, consideră că Victor Ponta ar trebui să candideze la alegerile prezidenţiale, pentru că are cele mai mari şanse de a câştiga această funcţie. Ea a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că foarte mulţi membri ai PSD îi cer acest lucru preşedintelui social democrat. "Cred că în noul context politic este evident că partidul nostru va trebui să aibă candidat la prezidenţiale. Aşa cum arată sondajele, Victor Ponta pare - şi sunt convinsă că este - un candidat care poate câştiga alegerile prezidenţiale chiar din turul I. Din acest punct de vedere, nu vă ascund că sunt foarte mulţi membri de partid care îl îndeamnă şi îi cer preşedintelui nostru de partid şi premierului să candideze", a declarat Corina Creţu.
Europarlamentarul PSD, aflat în fruntea noii liste de candidaţi, a spus că deocamdată nu s-a luat o decizie în privinţa candidatului la prezidenţiale, dar că aceasta va fi luată imediat după alegerile europarlamentare.

Zborurile militare SUA de tranzit din Afganistan, transferate în România

Toate zborurile militare care tranzitau anterior pe la o instalaţie aeriană americană din Kîrgîzstan au fost transferate la o nouă bază în România, a declarat un reprezentant al Centrului de Tranzit de la Manas. Comandantul instalaţiei, colonelul american John Millard a declarat joi că ultima misiune la Manas a fost finalizată înainte de termenul-limită de evacuare a centrului, şi anume 11 iulie.
Centrul de Tranzit la Manas, situat pe teritoriul aeroportului civil din capitala kîrgîză, a fost deschis la trei luni după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, pentru a susţine invazia Afganistanului de către o coaliţie condusă de Statele Unite. De când a fost deschis, peste cinci milioane de militari au tranzitat Centrul, care a găzduit şi avioane americane de alimentare în zbor. Acestea au efectuat peste 33.000 de misiuni de susţinere a operaţiunilor de luptă în Afganistan.
Preşedintele kîrgîz Almazbek Atambayev a anunţat în 2011 că ţara sa nu va prelungi un acord de închiriere a instalaţiei, în urma unor presiuni exercitate de către Rusia.
Noua instalaţie americană de la baza Mihail Kogâlniceanu, în România, se află la mai puţin de 400 de kilometri de cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, situat la Sevastopol, în Crimeea, aflată în centrul crizei ucrainene.
Publicaţia Departamentului american al Apărării "Stars & Stripes" a anunţat săptămâna trecută că peste 6.000 de militari americani au tranzitat România, dinspre Afganistan, de când au fost efectuate primele zboruri, luna trecută.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.