Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Guvernul Ponta 3, la mana preşedintelui

Ziarul de Vrancea
4 mar 2014 430 vizualizări
Cabinetul propus de liderul PSD a obţinut susţinerea Parlamentului n pană aseară nu era clar dacă şeful statului va semna decretele de numire a noilor miniştri, preşedintele invocand posibile probleme constituţionale

Guvernul Ponta 3 a primit, ieri, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat "împotrivă". Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.
Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României.
La propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern.

Sfaturile lui Băsescu

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la Curtea Constituţională de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament. "Nu se poate continua cu un program în care este menţionat USL, când USL nu mai este la guvernare", a spus Băsescu.
Şeful statului a propus ca soluţie asumarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunând că se poate face excepţie de la termenul de 5 zile pentru aşteptarea observaţiilor la program şi asigurând că imediat după asumare numeşte miniştrii. Preşedintele a precizat că a discutat cu premierul Ponta aceste variante. "Mi se pare esenţial să avem un guvern legitim", a adăugat preşedintele.
PDL şi PMP au anunţat ieri că vor contesta la Curtea Constituţională decizia privind noul Guvern.

Guvernul "Boc 7"

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a anunţat că PNL nu va vota pentru noul Guvern. El a declarat, în plenul Parlamentului, că noul Cabinet propus de Ponta se poate numi "Boc 7" sau "Guvernul Ponta – Boc". "Constatăm azi că primul ministru şi PSD refuză intrarea pe deplin justificată şi legitimă a lui Klaus Iohannis în Guvernul României, preferând să rupă această mare alianţă, adică făcând în fond ce a făcut Traian Băsescu în 2009, în faţa unei majorităţi parlamentare şi preferă să facă un Guvern în care, cu tot respectul şi fără niciun reproş pentru UDMR, să avem vicepremieri din Cabinetul Emil Boc, miniştri din Cabinetul Emil Boc, aşa încât, dacă am fi maliţioşi, am putea spune că e vorba de Guvernul Ponta 3 sau Boc 7, sau de un Guvern Ponta – Boc", a susţinut Antonescu. El a menţionat că traseimul parlamentar redevine cu acest prilej, al ruperii USL, decisiv în a redesena majorităţi "împotriva votului dat de cetăţeni". Liderul PNL a afirmat că noul Guvern este unul al PSD, "cu ajutorul necesar şi oarecum tradiţional al UDMR". "Restul, cu tot respectul, sunt fantome, sunt depozite de traseişti. PSD îşi asumă în acest moment, preluând acele experienţe din regimul Băsescu şi aplicându-le, guvernarea României", a mai declarat Antonescu.

Antonescu a demisionat de şefia Senatului

Crin Antonescu a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului, declaraţia fiind făcută în plenul Parlamentului, la şedinţa în care se dezbătea validarea noului Guvern Ponta. Anterior acestui mesaj, preşedintele PNL a spus în plen că are o propunere pentru premierul Victor Ponta: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anunţat Antonescu în plenul reunit. Liberalul a continuat: "Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic".
Premierul Victor Ponta a comentat scurt demisia liderului PNL: "S-a sinucis !".

Condamnări cu executare în dosarul referendumului

Preşedinţii a două secţii de votare la referendumul din 2012 pentru demiterea şefului statului au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar alţi doi membri ai unei secţii de votare au primit condamnări la închisoare cu suspendare, au decis magistraţii Judecătoriei Drobeta Turnu Severin. Potrivit sentinţei Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, Liviu Cătălin Bondoc, preşedinte al Secţiei de votare nr. 63 din Drobeta Turnu Severin, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Dumitru Mirea, preşedinte al Secţiei 170 din localitatea mehedinţeană Gârla Mare a fost condamnat la doi ani şi şapte luni de închisoare cu executare. Instanţa a stabilit, de asemenea, condamnări cu suspendare de un an şi jumătate, respectiv un an pentru Gheorghiţa Burcu şi Manuela Micu, membri ai Secţiei de votare nr. 70 din Orşova. Decizia magistraţilor Judecătoriei Drobeta Turnu Severin nu este definitivă.
Cei patru inculpaţi au fost cercetaţi penal pentru infracţiuni la Legea electorală, în dosarul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din vara anului 2012. Totodată, instanţa a stabilit şi anularea proceselor-verbale şi a listelor suplimentare de la secţiile de votare în care cei patru au fost preşedinţi sau membri.

Român, acuzat de uciderea unui preot, în sudul Italiei

Un tânăr român a fost plasat în arest preventiv, în Italia, sub acuzaţia de ucidere a unui preot, cu o bară metalică, în casa parohială a acestuia din regiunea Calabria, informează Corriere della Sera. Românul Dudu N., în vârstă de 26 de ani, a fost arestat în cadrul investigaţiei privind uciderea preotului Lazzaro Longobardi, în vârstă de 69 de ani, găsit mort duminică seară în casa parohială din localitatea Cassano Ionico, în regiunea Calabria (sudul Italiei). Preotul a fost ucis cu lovituri de rangă, în curtea bisericii unde slujea de 43 de ani.
Clericul catolic îl acuza pe român că furase bani din biserica sa, astfel că, potrivit anchetatorilor, românul l-a omorât pentru a se răzbuna. În acelaşi caz au fost arestaţi încă doi români suspectaţi că l-au ajutat pe presupusul criminal să se ascundă de autorităţi.

Consul neamţ: Românii au o imagine prea pozitivă despre Germania

Consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban, a declarat, ieri, că "imaginea României este uşor distorsionată în Germania", dar şi că "prea mulţi români au o imagine uşor greşită şi prea pozitivă despre Germania".
Noul consul al Germaniei la Sibiu a spus că-şi doreşte ca un număr "cât mai mare" de politicieni germani să viziteze România. "Suntem foarte interesaţi de venirea unor politicieni în număr cât mai mare, din diverse partide, din toate partidele din Germania dacă se poate, din domenii diferite, de nivel local, regional, dar şi nivel federal, pentru a cunoaşte la faţa locului România. Din păcate, imaginea României este uşor distorsionată în Germania. Pot să spun că până acum am avut o experienţă bună, deoarece fiecare vizitator, fiecare politician care a venit aici a plecat încântat, entuziasmat de România", a declarat Judith Urban. Aceasta a precizat că problema ţine de "ceea ce este împins în faţa publicului". "Acest lucru este valabil şi invers. Cred că prea mulţi români au o imagine uşor greşită şi prea pozitivă despre Germania şi cred că şi acest lucru ar trebui corectat puţin", a mai declarat Judith Urban.
Judith Urban a preluat funcţia de consul al Germaniei la Sibiu la 1 ianuarie, după ce a ocupat diverse posturi în misiuni diplomatice din Kuala Lumpur, Tokyo, Budapesta, New York, Amman şi Bucureşti.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.