Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Se scindează PNL?

Ziarul de Vrancea
26 feb 2014 617 vizualizări
Fostul lider PNL Călin Popescu Tăriceanu a demisionat ieri din partid, nemulţumit de ieşirea liberalilor de la guvernare n demersul său, pus la cale împreună cu liderii PSD, ar fi susţinut de mai lideri din PNL, susţin surse politice

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a demisionat ieri din partid. Anterior, el s-a dus la Guvern pentru a discuta cu liderul PSD Victor Ponta despre păstrarea USL. Înaintea acestei discuţii, într-o conferinţă de presă, fostul premier a lansat un apel către liderul PNL, Crin Antonescu, să revină asupra deciziei luate marţi şi să alăture USL. "Nu voi accepta decizia luată ieri, deoarece eu apreciez că a fost luată pe baza unor afirmaţii false, a unor afirmaţii greşite care au fost furnizate colegilor mei şi aceştia au fost induşi în eroare. Am vorbit dimineaţă cu Victor Ponta şi l-am întrebat dacă doreşte să continuăm proiectul USL şi mi-a dat asigurări că vrea să continue proiectul USL în actuala formă. În actuala formă, subliniez. Aşadar, îmi permit să fac un apel către preşedintele PNL, Crin Antonescu, să revină asupra deciziei pe care o luat-o ieri şi drept urmare să revină în USL", a afirmat Tăriceanu.  El a transmis un mesaj direct către liderul PNL, căruia i s-a adresat cu formula "dragă Crin". "Dragă Crin, dacă tu nu-ţi vei asuma această responsabilitate, atunci o voi face eu. Îi voi cere primului ministru Victor Ponta să-şi menţină toate angajamentele luate în cadrul USL, faţă de PNL, respectiv menţinerea tuturor poziţiilor în structurile centrale şi locale, listele comune la Parlamentul European, cât şi un lucru foarte important, susţinerea unui candidat liberal la Preşedinţia României", a declarat Tăriceanu.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a precizat că Tăriceanu nu a avut vreun mandat pentru a discuta în numele PNL cu premierul Ponta despre continuarea USL, iar acţiunea sa se înscrie în afara deciziei partidului. Demersul fostului premier a fost criticat în termeni duri de mai mulţi lideri PNL din teritoriu.

Oamenii fostului preşedinte

Potrivit unor surse din interiorul PNL, Tăriceanu încearcă să rupă partidul, de comun acord cu PSD, însă, dincolo de caţiva parlamentari nemulţumiţi care au intrat în conflict direct cu Crin Antonescu, nu are destui adepţi pentru a destructura PNL. "Aseară toată lumea cu cateva excepţii a fost de acord cu ieşirea de la guvernare. Preşedinţi de Consilii Judeţene, lideri de organizaţii - toţi au fost pentru ieşirea de la guvernare. Nu au existat decat cateva voturi împotrivă, partidul a luat decizia. Nu există riscul unei fracturi majore care să destructureze partidul", au explicat surse citate de hotnews.ro. Aceleaşi surse susţin că Tăriceanu a primit promisiuni din partea lui Victor Ponta pentru a susţine crearea unui nou partid politic şi printre adepţii acestuia s-ar număra liberalii care au intrat în conflict direct cu Crin Antonescu: Cristian David, Radu Stroe, Andrei Gerea, Daniel Chiţoiu.

Avertismentul lui Stroe: PNL va ajunge la 7%

De altfel, vicepreşedintele PNL Radu Stroe a anunţat ieri că se solidarizează cu demersul lui Călin Popescu Tăriceanu, susţinând că este necesară o reanalizare a deciziei Delegaţiei Permanente a PNL în privinţa USL. "Covingerea mea intimă este că trebuia făcut acest lucru pentru că toţi aleşii locali ai PNL, tot activul de partid al PNL trebuie să ştie de direcţia în care mergem. Este un lucru, sigur că da, care deranjează conducerea partidului, sunt convins de lucrul ăsta, dar în acelaşi timp noi avem obligaţia să spunem aleşilor noştri locali, activului nostru de partid, că este o eroare care s-a produs şi oamenii trebuie să ştie acest lucru. Dacă vor accepta sau nu vor accepta deciziile luate, este o problemă a noastră, a tuturor. Dacă însă vor înţelege haosul în care ne ducem şi ca partid, dar nu ascund faptul că şi instabilitatea guvernamentală poate surveni în perioada imediat următoare, noi suntem responsabili pentru toate lucrurile acestea şi din acest motiv am găsit de cuviinţă să mergem mai departe, să încercăm să facem să meargă USL", a susţinut Stroe la România TV. El a avertizat că există riscul ca PNL să se întoarcă la 7-10 procente în preferinţele electorale, iar candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale ar fi "trecută dacă se merge pe acest drum".

Nu toţi liberalii şi-au depus demisia din Guvern

Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, a anunţat ieri că nu va demisiona de la conducerea ANAF, deoarece un astfel de gest ar avea posibile consecinţe "ireparabile" asupra bugetului de stat. El arată că întotodeauna a fost "revendicat" din resursa tehnocrată a Partidului Naţional Liberal, fără a fi sau a dori să fie beneficiarul punerii pe vreo listă eligibilă a partidului, "fie pe criterii de prietenie sau relaţii de rudenie". Gelu Ştefan Diaconu a fost numit la conducerea ANAF în aprilie anul trecut, la propunerea PNL din postul de secretar de stat în Ministerul Economiei. El a condus şi Autoritatea Naţională a Vămilor în perioada februarie 2005-februarie 2009, în Guvernul Tăriceanu. De precizat că ieri alţi doi secretari de stat numiţi de PNL au participat la şedinţa de Guvern. Este vorba despre Stejărel Olaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe la Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Dan Manolescu, secretar de stat în Finanţe.

Guvernul Ponta 3, săptămana viitoare


Liderul PSD, premierul Victor Ponta a anunţat ieri că intenţionează să prezinte săptămâna viitoare, marţi, Parlamentului noua formulă a Guvernului şi că va avea discuţii în acest sens inclusiv cu UDMR.


Întrebat dacă a stabilit deja un dialog cu UDMR, Ponta a răspuns că nu a discutat încă cu nimeni despre o nouă majoritate, dar va discuta în acest sens. Premierul a stabilit ieri miniştrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL: Dan Şova - Transporturi, Nicu Bănicioiu -Sănătate, Robert Cazanciuc - Relaţia cu Parlamentul, Rovana Plumb - Ape, Doina Pană - Muncă, Mihnea Costoiu - Cultură şi Titus Corlăţean -Românii de Pretutindeni.

Băsescu şi doi "lideri mărunţi"

Preşedintele Traian Băsescu a comentat ieri pe scurt ruperea USL, precizând că va discuta mai mult cu altă ocazie. "Dacă este ceva ce mă deranjează este că sunt atât de mărunţi cei doi lideri, mă refer şi la Ponta şi la Antonescu, încât au simţit nevoia să facă un joc cu cine comunică cu preşedintele, şi asta ar fi cauza pentru care se despart. Este o minciună, eu comunic instituţional cu toţi, inclusiv cu Zgonea, cu miniştrii, pentru că mă obligă funcţia, dar cu niciunul nu fac aranjamente politice", a spus preşedintele. Traian Băsescu a adăugat că "pasiunea" de a pune pe seama intervenţiilor sale disputele între "cei doi lideri lipsiţi de responsabilitate pentru ţară" este "greşită şi mincinoasă". Preşedintele a mai spus că în perioada de când "se chinuie şi unii şi alţii să arate cine e vinovatul că se rupe USL", el a avut timp de reflecţie. "Mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul crizei din 2009, 2010 şi 2011 la guvern s-ar fi aflat astfel de oameni, şi nu Emil Boc, un om responsabil. Ce s-ar fi întâmplat dacă oameni de teapa, nu spun altfel, de teapa lui Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi trebui să îşi asume măsurile de trecere a ţării prin criză", a mai spus Traian Băsescu. "Nu întotdeauna cei care te-au ales aşteaptă de la tine să le dai bani, ci o guvernare corectă, în interesul naţional, o guvernare care să scoată ţata din dificultate. Ei, prin disputa lor, au pus-o în dificultate, într-o perioadă de criză în regiune", a mai declarat Băsescu, făcând referire la situaţia din Ucraina.

Falcă: PNL şi PDL vor forma guvernul în 2015

Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, susţine că în noul context al intrării PNL în opoziţie este sigur că democrat-liberalii vor avea o colaborare cu liberalii pentru alegerile prezidenţiale, iar în 2015 vor forma un guvern, cu PSD în opoziţie. "Sunt sigur că cele două partide, înainte de alegerile prezidenţiale, vom avea o colaborare bazată pe un pact de neagresiune şi sprjinirea în turul doi al celui mai bine plasat", a declarat Falcă. Întrebat dacă vede posibilitatea ca până în 2016 formula politică guvernamentală să se modifice din nou, Falcă a spus că este sigur că va exista guvern în jurul PDL şi PNL. "Sunt sigur că în 2015 va fi o guvernare în jurul PDL şi PNL, având PSD în opoziţie", a spus Falcă. Referitor la ruperea USL, Falcă a declarat că acest lucru s-a întâmplat pentru că au existat "orgoliile uriaşe" ale preşedinţilor PNL şi PSD, "ambii văzându-se prezidenţiabili în 2014".

Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, ieri, că fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea, la finalul unui proces de şapte ani, cel mai lung în care a fost implicat Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
ICCJ a respins recursul făcut de Rodica Stănoiu la decizia similară dată de Curtea de Apel Oradea. Instanţa supremă a menţinut totodată decizia Curţii de Apel conform căreia Rodica Stănoiu trebuie să plătească CNSAS cheltuieli de judecată de 22.000 de lei.
Rodica Stănoiu afirma, în noiembrie 2006, că dosarul "Sanda" care există la CNSAS este unul de urmărire şi conţine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. "Dosarul de informator mi s-a fabricat în perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepreşedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a ştiut nimic despre acest lucru", afirma Stănoiu (care a trecut la PC - n.r.), adăugând că şi alte dosare de Securitate au fost modificate în aceeaşi perioadă. Rodica Stănoiu declara că cele 18 note informative care i se atribuie nu îi aparţin şi că ar fi fost plastografiate, având drept model scrisul său din perioada de după 1990. Expertizele grafologice au stabilit că Rodica Stănoiu a minţit. De altfel, ea a refuzat să declare dacă a colaborat sau nu cu Securitatea. "Am dreptul să tac. Nu mă puteţi obliga să declar ceva", afirma Stănoiu.

ANP: 171 de persoane puse în libertate de noul Cod penal

Un număr de 171 de persoane au fost puse în libertate, în primele trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod penal, arată Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Potrivit reprezentanţilor ANP, printre infracţiunile pentru care aceste persoane fuseseră încarcerate sunt cele de furt calificat, tâlhărie, înşelăciune şi prostituţie. "Primele trei unităţi din sistemul penitenciar în funcţie de numărul de persoane puse în libertate de către instanţele de judecată, urmare a aplicării legii penale mai favorabile, sunt: Penitenciarul Târgşor, Centrul de reeducare Târgu Ocna, Centrul de reeducare Buziaş", a precizat ANP.
Reprezentanţii ANP arătau, înainte de intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal şi de procedură penal, că aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, în acest sens fiind analizate aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate.

Un caporal român, "eroul zilei" în Afganistan

Caporalul Ionuţ-Adrian Văduva a fost declarat "Eroul zilei" de către ISAF Regional Command, pentru că a descoperit la timp un dispozitiv explozibil improvizat în timpul unei deplasări în Afganistan şi a ferit astfel trupele de pericol, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei SUA la Bucureşti.
Potrivit textului care însoţeşte o imagine postată, ieri, pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA, Văduva a identificat, în timpul unei operaţiuni de recunoaştere, un dispozitiv explozibil improvizat şi l-a marcat ca atare, reuşind astfel să protejeze trupele aliate. El a raportat ce a găsit, iar dispozitivul a fost detonat controlat, ceea ce a asigurat libertatea de mişcare şi securitatea militarilor. În imagine, Văduva apare alături de doi militari ai trupelor aliate, primind diploma prin care este declarat "Eroul zilei".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.