Național

Succes pentru Monica Macovei la Bruxelles Bunurile provenite din infracţiuni vor fi confiscate

Ziarul de Vrancea
25 feb 2014 558 vizualizări
"în 2009 traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinţe umane şi de arme mici au produs 2,1 trilioane de dolari (2,1 mii de miliarde) şi numai 1% din aceste venituri uriaşe sunt puse sub sechestru sau confiscate", a explicat europarlamentarul roman Monica Macovei, principalul iniţiator al Directivei europene

Parlamentul European a adoptat, ieri, proiectul de rezoluţie legislativă privind îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană. Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni a fost adoptată cu 631 de voturi "pentru", 19 voturi "împotrivă" şi 25 de abţineri.
Potrivit noii Directive, averile infractorilor vor fi confiscate mai uşor în toate statele membre, iar confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracţiuni decât înainte: corupţia activă şi pasivă în sectorul public şi privat, precum şi corupţia oficialilor din UE şi din statele membre, participarea la o reţea de crimă organizată, pornografia infantilă, criminalitatea informatică şi orice infracţiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.
"Sper ca România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracţiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terţe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub preţul pieţei sau al donaţiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai uşor şi mai repede, asfel încât toţi vom avea de câştigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare", a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru această Directivă. "În primul rând vor câştiga cetăţenii, pentru că în bugetele publice vor fi mai mulţi bani pentru şcoli, spitale sau pensii. Vor câştiga bugetele naţionale şi bugetul Uniunii Europene, pentru că acestea vor creşte. Numai în 2009 traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinţe umane şi de arme mici au produs 2,1 trilioane de dolari şi numai 1% din aceste venituri uriaşe sunt puse sub sechestru sau confiscate. Asta înseamnă nimic. Banii rămân la infractori şi noi pierdem. Confiscarea nu este folosită în toate statele membre, iar legile la nivel naţional sunt inegale", a mai spus Macovei.

Confiscarea de la terţi

Directiva va permite confiscarea banilor şi bunurilor chiar dacă inculpatul este bolnav sau a plecat din ţară, iar procesul penal nu se finalizează printr-o condamnare. Un pilon important al Directivei este confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal. Astfel, dacă o persoană este condamnată pentru o sumă mică de trafic de droguri - 1.000 de euro -, judecătorul evaluează toată averea şi, dacă aceasta nu poate fi justificată, va fi confiscată, prezumând că provine tot din trafic de droguri.
Un alt punct important este confiscarea de la terţi, deoarece s-a constatat că grupurile de criminalitate organizată transferă bunuri şi bani către terţe persoane, în scopul de a evita confiscarea. Dacă o persoană acumulează venituri prin infracţiuni, apoi vinde sau pune pe numele altora aceste venituri, confiscarea se va putea face dacă bunul se vinde sub preţul pieţei, se donează sau există indicii că nu a fost o tranzacţie reală. Textul conţine şi noţiunea de reutilizare socială a bunurilor confiscate: proprietăţile confiscate vor putea fi folosite în interesul comunităţilor afectate, în scopuri sociale, sau pentru cumpărarea de maşini sau alte echipamente necesare în lupta împotriva marii criminalităţi.
După aprobarea Consiliului, statele membre vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune Directiva în legislaţiile naţionale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.