Național

Salvati-le viata!

Dana Chiorescu
28 apr 2005 899 vizualizări
Un nou mesaj de la rapitorii celor trei jurnalisti romani din Irak a fost difuzat de posturile de televiziune. Acesta vine cu putin inainte de expirarea ultimatumului de patru zile acordat autoritatilor romane pentru a retrage trupele militare din Irak. Ziaristii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian fac un apel disperat la populatie si la autoritati sa faca orice pentru a le salva vietile. Termenul limita a fost prelungit cu 24 de ore. "Va rog domnule presedinte, romani, familia mea, salvati-ne, va rog salvati-ne! Rapitorii mi-au spus ca voi fi primul ucis. Va rog, romani, faceti presiuni asupra autoritatilor sa retaga trupele din Irak ca sa fim salvati", a spus disperat Sorin Miscoci. Vrincenii au reactionat si cer celor de la Bucuresti retragerea trupelor.



Victor Bobi, istoric, Focsani

Este o situatie dificila, presedintele nostru, Traian Basescu, este intr-o situatie in care, probabil, nu prea stie cum sa procedeze. In urma consultarilor cu presedintele Statelor Unite ale Americii, poate va lua o hotarire. Este o situatie de conjunctura importanta, intr-adevar si viata lor este foarte importanta, dar si presedintele este in cumpana, nu stie ce sa faca. Daca as fi in locul lui nu prea as sti ce sa fac, fiecare tine la viata lui. Cred ca se poate rezolva, daca nu pe cale diplomatica, pe cale autoritara. Ar trebui sa-i caute si pe cei vinovati si, asa cum ei dispun de viata unor oameni nevinovati, ar trebui raspuns tot prin forta. Ar trebui sa caute acest cuib de rau-facatori. Intr-adevar au si ei dreptate, sa fie eliberati de sub dominatia straina. Probabil ca sint din gruparea trecuta, a lui Saddam. Eu nu sint nici pentru mentinerea, nici pentru retragerea trupelor romine din Irak. Tin la viata lor si sper ca cei trei jurnalisti sa fie eliberati.




Doina Manolache, 39 de ani, barman, Focsani

Cred ca autoritatile romane ar trebui sa cedeze in fata cererii rapitorilor. Sint trei vieti de oameni care valoreaza mai mult decit niste ambitii. Noi luptam in Irak pentru o cauza care, zic eu, nu este a noastra. Este adevarat ca si poporul irakian are nevoie de ajutor, dar nu prin astfel de rapiri. Cred ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa retraga trupele pentru a-i salva pe cei trei ziaristi romani.




Costica Dumitriu, 36 de ani, somer, Milcovul

Am vazut intreaga problema la televizor si cred ca solutia ramine la latitudinea si la hotarirea pe care o iau presedintele, primul ministru si Parlamentul. Daca as fi in locul lui Traian Basescu as retrage trupele romane din Irak, daca aceasta ar fi conditia eliberarii celor trei jurnalisti. Acest lucru, daca as fi in locul lui, dar...nu sint. Nu cred ca este justa revendicarea rapitorilor, care au recurs la niste gesturi extreme, pentru ca romanii, chiar si inainte de 1989, au lucrat in Irak si nu au facut nimic rau. Rapirea era o chestiune oarecum previzibila, cei trei jurnalisti si-au asumat un risc atunci cind au plecat din tara intr-o astfel de misiune. Ei au stat si la un hotel dintr-o zona marginasa si nu au avut paza. Eu sint pentru retragerea trupelor, pentru a-i salva pe compatriotii nostri.




Nela Iosef, 28 de ani, muncitoare, Focsani

Ar fi normal ca autoritatile romane sa retraga trupele din Irak pentru a-i elibera pe cei trei cetateni romani. Daca ar fi fost copiii lor in situatia jurnalistilor, ar fi retras militarii din Irak mult mai repede. Dar asa... nu prea au facut nimic. Cei de sus, de la conducere, ar trebui sa ia masuri urgente. Toata lumea sta in Piata Universitatii, parintii lor, dar degeaba, daca de sus nimeni nu reactioneaza ferm...Noi nu prea avem nici o putere. Cei trei sint tineri, au o viata de trait. Oamenii sint mai importanti decit o colaborare a Romaniei cu NATO, SUA sau UE. Pentru noi, cei de jos, oamenii sint mai importanti, pentru cei de sus...trei vieti nu prea conteaza.




Cristina Alina Batrinu, eleva , Focsani

Sint romani de-ai nostri si este normal sa se faca ceva pentru a-i salva. Imi este foarte mila de ei si sint sigura ca, in cele din urma, ii vor omori daca nu se face nimic din tara. Nu cred ca le vor da drumul, daca nu ne retragem trupele de pe teritoriul irakian. Eu sint pentru chemarea trupelor militare acasa, sint la mijloc trei vieti omenesti care depind de acest lucru. Pentru autoritati este mai important tratatul cu America decit cei trei jurnalisti. Insa si ei si-au asumat un risc enorm cind au plecat acolo, stiau ca e o zona cu probleme. Cred ca Traian Basescu este singurul care poate decide, el ii poate salva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.