Național

De ce si-a ales papa numele de Benedict?

Ziarul de Vrancea
21 apr 2005 667 vizualizări
Numele pe care si il ia un nou papa la inscaunare indica de obicei linia pe care o va urma in timpul pontificatului siu. Primul papa al mileniului trei a preferat numele de Benedict, care inseamna "binecuvintare.

Numele de Benedict vine din latinescul "benedictus", care inseamna "binecuvintare". Ultimul papa inaintea lui Joseph Ratzinger, care a purtat numele Benedict - Giacomo della Chiesa, Papa Benedict al XV-lea (1914-1922), a condus Biserica Catolica in anii sumbri ai primului razboi mondial, adoptind o politica de stricta neutralitate si denuntind folosirea gazelor de lupta. Alegerea nimelui pontifical este adeseori considerata ca un posibil indiciu asupra calitatilor pe care noul suveran posibil poate le admira la predecesorii sai omonimi. Benedict al XV-lea "a fost, din multe puncte de vedere, primul papa modern", a afirmat John-Peter Pham, profesor la Universitatea James Madison din Virginia (SUA). "Eforturile sale de mediere din timpul marelui razboi, precum si gesturile umanitare si deschiderea sa catre ortodocsi si musulmani au fost fara precedent in epoca sa", sustine specialistul american. Papa Benedict al XV-lea a avut misiunea dificila de a conduce Biserica intr-o perioada in care tarile catolice purtau un razboi devastator, fiecare sustinind ca duce o lupta dreapta si rugindu-se pentru victorie. Neutralitatea sa declarata si repetatele proteste impotriva folosirii armelor neconventionale, cum ar fi gazele de lupta, i-au iritat pe beligeranti. Benedict al XV-lea s-a straduit sa ajute victimele nevinovate ale razboiului si a propus un plan de pace. Initiativa sa a esuat, dar a fost in mare parte reluata intr-un apel la pace lansat, in ianuarie 1918, de presedintele american Woodrow Wilson. Papa italian, Giacomo della Chiesa s-a nascut la Genova, in 1854. Turcia musulmana a ridicat o statuie in onoarea sa, la Istanbul, onorindu-l ca pe "binefacatorul tuturor popoarelor, oricare ar fi nationalitatea sau credintele acestora".

Dar, pentru a isi alege numele, Joseph Ratzinger poate ca s-a gindit la Sfintul Benedict de Nurcia (480-547), fondator al Ordinului Benedictinilor, in mod traditional venerat ca "patriarh al calugarilor din Occident". Sau poate ca a fost inspirat de Sfintul Benedict-Iosif Labre, mistic francez care a cutreierat Europa ca un pelerin cersetor, murind in saracie. Sarbatoarea sa, la 16 aprilie, coinicide cu ziua natterii noului papa. Alti papi care au mai purtat numele Benedict au fost: Benedict al XIV-lea (1740-1758),care a reprezentat o solutie de compromis dupa un dificil conclav care a durat sase luni. Ca si Joseph Ratzinger, care a predat teologia, era considerat un erudit; Benedict al XIII-lea (1724-1730), unul din rarii papi proveniti din rindurile unui ordin religios, dominicanii; Benedict al XII-lea (1335-1342), unul dintre papii francezi care au condus Biserica, avind sediul al Avignon, si nu la Roma, intr-o epoca intunecata a papalitatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.