Național

Viticultura vrinceana trebuie sa intre in Europa

Gabriel Sava
21 apr 2005 734 vizualizări
O delegatie europeana a verificat stadiul aplicarii acquis-ul comunitar in domeniul viticol vrincean

Ieri, o delegatie mixta de oficiali europeni si romani s-a aflat in Vrancea intr-o vizita de lucru care a urmarit evaluarea atenta a sectorului vitivinicol si stadiul pregatirii din acest domeniu pentru integrarea in Uniunea Europeana. Misiunea Peer Review de experti ai Comisiei Europene, organizata in cooperare cu Ministerul Agriculturii s-a oprit initial la Focsani, dupa care a continuat deplasarea la Odobesti si Panciu. Cinci experti europeni au dorit sa vada concret schimbarile intervenite in domeniul vitivinicol de la momentul la care Romania a inceput negocierea capitolului Viticultura. Ei au fost insotiti, printre altii, si de Dan Axente, directorul Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Vitivinicole. Podgoria Panciu si SC Veritas SA au facut obiectul unor verificari ale expertilor, cu privire la modalitatea de proprietate asupra terenurilor cultivate cu vita de vie, posibilitatile tehnice de lucru, capacitatile de depozitare, samd. Vis-a-vis de implementarea legislativa, europenii au fost interesati de diferentele care mai exista intre cele doua sisteme. "Daca ar fi sa facem o comparatie, diferentele ar fi precum cele dintre biserica catolica si cea ortodoxa", a afirmat directorul Adrian Toma. Pe linga explicatii, expertii europeni au degustat citeva soiuri de vinuri. Europenii au preferat sa nu faca nici un comentariu pina la finalizarea raportului. Totusi, acestia au apreciat doua soiuri autohtone Feteasca Alba si Feteasca Neagra, specifice podgoriei Panciu. De la "sedinta" de degustare, oficialii au "inspectat" linia de imbuteliere a vinului. Ultimul popas oficial l-a reprezentat hrubele lui Stefan cel Mare, unde se invecheste spumantul de Panciu. Occidentalii au declarat ca pina la vizita de la Panciu nu au mai avut ocazia de a bea vin spumant rosu. Vizita urma sa se incheie la Schitul Brazi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.