Viticultura vrinceana trebuie sa intre in Europa
Ieri, o delegatie mixta de oficiali europeni si romani s-a aflat in Vrancea intr-o vizita de lucru care a urmarit evaluarea atenta a sectorului vitivinicol si stadiul pregatirii din acest domeniu pentru integrarea in Uniunea Europeana. Misiunea Peer Review de experti ai Comisiei Europene, organizata in cooperare cu Ministerul Agriculturii s-a oprit initial la Focsani, dupa care a continuat deplasarea la Odobesti si Panciu. Cinci experti europeni au dorit sa vada concret schimbarile intervenite in domeniul vitivinicol de la momentul la care Romania a inceput negocierea capitolului Viticultura. Ei au fost insotiti, printre altii, si de Dan Axente, directorul Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Vitivinicole. Podgoria Panciu si SC Veritas SA au facut obiectul unor verificari ale expertilor, cu privire la modalitatea de proprietate asupra terenurilor cultivate cu vita de vie, posibilitatile tehnice de lucru, capacitatile de depozitare, samd. Vis-a-vis de implementarea legislativa, europenii au fost interesati de diferentele care mai exista intre cele doua sisteme. "Daca ar fi sa facem o comparatie, diferentele ar fi precum cele dintre biserica catolica si cea ortodoxa", a afirmat directorul Adrian Toma. Pe linga explicatii, expertii europeni au degustat citeva soiuri de vinuri. Europenii au preferat sa nu faca nici un comentariu pina la finalizarea raportului. Totusi, acestia au apreciat doua soiuri autohtone Feteasca Alba si Feteasca Neagra, specifice podgoriei Panciu. De la "sedinta" de degustare, oficialii au "inspectat" linia de imbuteliere a vinului. Ultimul popas oficial l-a reprezentat hrubele lui Stefan cel Mare, unde se invecheste spumantul de Panciu. Occidentalii au declarat ca pina la vizita de la Panciu nu au mai avut ocazia de a bea vin spumant rosu. Vizita urma sa se incheie la Schitul Brazi.